Dulciurile îngrașă. Asta, cu siguranță, știai. Zahărul, însă, mai este responsabil și pentru alte efecte nocive asupra organismului. Chiar dacă nu le identifici acum, te poți gândi la toate problemele care vin odată cu diabetul și atunci ți se vor părea logice legăturile între excesul de zahăr și probleme de vedere, de circulație, cu inima, lipsa de energie, oboseala sau diminuarea memoriei și a puterii de concentrare.
Zahărul îți strică dinții
Asta știi de mic(ă), ți-a zis mama, cu siguranță, de cel puțin o mie de ori când cereai dulciuri. Poate nu ți-a spus și explicația: zahărul duce la creșterea acidității din gură chiar și de 100 de ori, aciditate care atacă dinții și așa se formează cariile. Plus că-ți spală efectiv mineralele din smalț. În gură, zahărul, în combinație cu saliva, se transformă într-un fel de gel care rămâne lipit de dinți favorizând formarea plăcii bacteriene.
Zahărul nu te satură ci-ți crește pofta de mâncare
Zahărul vine și cu 4kcal la fiecare gram dar, pentru a fi arse aceste calorii, organismul are nevoie și de vitamine, magneziu și crom, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Revoluția în bucătărie”. Așa că le va “mătura” din altă parte și îți va cere altele în loc. Bineînțeles că tu vei mânca ce ai la îndemână. 🙂
Îndulcitorii sintetici îngrașă, pe lângă alte efecte nocive
Tot doctor Menci explică foarte bine că îndulcitorii sintetici dau senzația de dulce dar organismul așteaptă și acele 4 kcal/g. Când nu le primește, mecanismul de autoreglare al creierului cere sistemului digestiv să le ia din alte alimente (gen pâine, orez, cartofi) doar că va lua mai mult de atât și va avea și tendința de a face depozite, simțindu-se practic atacat. Da, organismul nostru se comportă cam ca o fortăreață. 🙂
Ca să nu mai vorbim despre alte elemente sintetice pe care le conțin și care sunt dăunătoare, unele bănuite ca fiind chiar cancerigene.
Deci băuturile și alimentele ieftine fără zahăr dar cu îndulcitori artificiali pot fi chiar mai nocive decât zahărul. Adăugând că te și îngrașă, deci până la urmă ai făcut mai mult rău decât bine.
Ce e de făcut?
Să consumi cu măsură. Adică maximum 3 lingurițe de zahăr pe zi. Cam ăsta este standardul sănătos. Și evită zahărul rafinat. Ia-ți glucidele din fructoză (fructe) sau glucoză (cereale, legume). Atenție! Alcoolul conține zahăr și are aport de calorii. Așa că trebuie să-l calculezi ca pe aliment, nu alături de apă. 🙂
Zahărul brut, sucanatul (sucul din trestie integral deshidratat) și steviozida sunt îndulcitori naturali care pot înlocui zahărul rafinat. Mierea este bună și ea doar că, atenție, la peste 40 de grade Celsius, devine toxică deci nu o adăugați în băuturi fierbinți.
toate bune…. da’ apa putem sa mai bem…??? asa, cat simtim ca e nevoie….???
E chiar f indicat. Si se pot si mânca multe. Nu e ca si cum zaharul e apa sau alt element vital. Se poate si fara șaorma 🙂
Buna Andreea.eu folosesc xylitol pentru cafea,ceai,dulciuri.o fi sintetic si asta?multumesc mult.
Teoretic, se găsește in fructe si legume. Asta e fraza propagata. Practic, este obținut industrial, deci este artificial. A explicat profesorul Msncinicopschi in cartea “Biblia alimentara”. Industrial se obține din xilanii din fibrele vegetale, care sunt hidrolizati la D-xiloza (pentoza) care apoi este hidrogenata la xilitol. Consumat frecvent sau peste 50g pe zi, duce la dereglari metabolice (balonari, crampe si diaree). Economic vorbind, obtinerea xilitolului natural este un procedeu foarte scump deci si produsul ar fi foarte scump. Si n-are nimeni interes sa cheltuie mai mult daca tot lumea nu stie diferența 🙂
sunt in dilema,ce as putea folosi iN dulciuri facute in casa pentru fiul meu,tarta,biscuiti,chec,etc?multumesc mult.
Găsiți pe net multe retete pentru copii. Cea mai simpla alegere e zaharul brun. Încercați, însa, țineți la minimum consumul de produse de patiserie. Făina alba are încărcătura glicemica mare. Si nu le faceți prea dulci. Dulcele da dependență, exact cum spuneam
Mierea nu devine toxicã la peste 40℃, doar îşi pierde din proprietãți.
Multumesc mult
Pe profesorul Mencinicopschi, care spune chestia asta, il recomanda zeci de ani de cercetări in domeniul alimentar si recunoașterea internaționala. Pe Dvs, scuzați-mi îndrăzneala, ce va recomanda ca sa iau de buna opinia Dvs in detrimentul celei a profesorului Mencinicopschi?
La comentariul domnului de mai sus, Iulian, îi puteați răspunde și politicos, aducând în discuție cercetările profesorului, dar fără apostrofări… Deh, votantul PSD se cunoaște dintr-o mie.
Doamne ferește! Voi, postacii, nu va mai saturați??!! Și aici ați apărut?! Atat sunteți de disperați?! Vezi ca Pt aici nu te plătește, cine te-o fi preluat de la Udrea, ca doar ne-a explicat Calugaru, postacul ei șef, cum merg lucrurile. Aici oamenii discuta doar despre nutritie
Indiferent de opinia politica, bunul simt si politetea raman nepretuite. Eu sunt o cititoare constanta a blogului tau, imi plac articolele, dar si mie mi-au “sunat” urat cele 2 comentarii! Unul mai virulent ca celalalt. Hai sa ne educam si sa ne inspiram reciproc, cu respect si bun simt. Este valabil si pentru doamna care a pus comentariul cu pricina 🙂 .
zahărul alb rafinat este, probabil, unul dintre cele mai dăunătoare produse din vremurile noastre!.când este folosit excesiv, ne poate distruge sănătatea, deoarece inlătură din organism calciul şi multe alte microelemente! există o reţetă ce ne permite să schimbăm zahărul-duşman in zahăr- prieten! amestecaţi 750 g de zahăr alb cu cca 200 ml de apă fiartă şi 200 g de miere, intr-un borcan de sticlă! Păstraţi-l timp de 8 zile la temperatura camerei, amestecându-l de trei ori pe zi cu o lingură de lemn! reacţiile chimice din borcan fac ca zaharoza (responsabilă de malabsorbţia calciului) să se disocieze in glucoză şi fructoză, ambele binefăcătoare pentru sănătate!
zahatul brun are aceeasi valoare energetica, 4 cal, doar puritatea este diferita de a celui alb.