Cum îți hrănești corect copilul și de ce e important să faci asta

Vorbesc aproape în fiecare zi despre importanța unei diete echilibrate și curate. Adică sănătoase. Dacă pentru sănătatea voastră nu puteți face un efort, măcar gândiți-vă la copiii voștri. Depinde de voi  să nu-i transformați în adulți cu probleme de sănătate, care să-și petreacă toată viața pe la doctori. Și cred că nimic nu este chiar atât de greu când vine vorba să faci efortul pentru copilul tău.

1. Puterea exemplului este cea mai mare

Niciodată copilul nu va înțelege că ceva nu este bun pentru el dacă pe tine te va vedea făcând exact acel lucru.

Profesorul Mencinicopschi a atras atenția de nenumărate ori că obezitatea la copii a devenit o problemă majoră și în România. Și nu vorbim aici doar despre faptul că râd copiii de unul mai grăsuț. Obezitatea atrage după ea o mulțime de alte probleme: cardio-vasculare, metabolice și inclusiv pentru funcționarea creierului. Așa cum am explicat în articolul despre efectele nocive ale zahărului, cele mai importante sunt exact asupra activității cerebrale. Îl puteți citi AICI.

sursa: familybydesign.com

sursa: familybydesign.com

Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-i oferi copilului exemplul personal. Profesorul Mencinicopschi spune că gusturile alimentare se formează până la vârsta de 10 ani. După, este foarte greu să le mai educi, plus că mai intervin și dependențele alimentare.

În popor există o pildă, să-i zicem, despre un bărbat care se căsătorește și-și pune soția, în fiecare seară, să-i dea lapte fiert cu mămăligă. Ea se chinuie să-i iasă cât mai bun iar el, în fiecare seară, spune: “nu e ca ăla de la mama”. Undeva, la bătrânețe, femeia uită laptele pe foc și îl afumă. I-l dă, totuși, așa fiindcă oricum de atâția zeci de ani lui nu-i place cum îl face ea. Iar el, pentru prima dată, spune: “în sfârșit ți-a ieșit cum îl făcea mama”. Așadar, mâncarea de la mama este cea mai bună în viziunea fiecărui copil. Așa că ai grijă cu ce îl obișnuiești.

2. Dulciurile nu sunt bune pentru copii, nici măcar cele făcute în casă

Pentru că, la preparare, se folosește mult zahăr și făină albă, care are încărcătură glicemică mare. Produsele cu mult zahăr rafinat nu vin cu niciun aport nutritiv pentru copil, doar că-l îngrașă și, în plus, organismul va consuma din rezervele proprii de vitamine și minerale. Rezultatul: un copil gras și, în același timp, anemic. Adică un viitor adult cu mari probleme de sănătate, nu doar de aspect fizic.

În plus, consumul de zahăr duce la variații ale glicemiei care au ca efect creșterea riscului de diabet de tip 2. Știu, copiii mereu vor cere și învață de mici că nu te lasă sufletul să-i refuzi și prind arta șantajului foarte repede, dar tu ești adultul în relație și va trebui să te impui. Și să-i inoculezi ideea că unele produse pur și simplu nu sunt bune pentru el. Nu-l lași să bage mâna în cuptorul încins doar pentru că este atras de culoarea aprinsă și te roagă cu ochi mari și umezi, nu? La fel trebuie să gândești și despre dulciurile frumos ambalate și produsele procesate care, evident, conțin mulți conservanți.

3. Cultivă-i gustul pentru fructe și legume

Fructele sunt extraordinar de gustoase! Prefer oricând un fruct decât o prăjiturică și nu, nu pot să rezist în fața unei lădițe de căpșuni. Cu siguranță poți găsi fructele care-i plac și copilului tău. Plus că există o sumedenie de rețete vegane pentru dulciuri, înghețata fă-i-o în casă, shake-ul de asemenea, oricum îți va ieși mai bun decât cel de la Mac. Garantat!

Ciocolata adaugă-i-o rasă peste diverse spume și shake-uri sau dă-i din cea cu un conținut ridicat de cacao, fără adaosuri gen lapte, fructe, jeleuri etc.

Problema intervine la legume. Știu! Chiar dacă n-am copii, am în jurul meu, în familie, destui și știu exact cum este. O soluție este să i le dai sub formă de sucuri, amestecate cu fructe. Sucuri făcute la blender prin presare, nu centrifugare fiindcă se pierd multe calități nutritive astfel. Și amestecă-i-le cu lucruri care știi că-i plac.

Punerea lor pe grătar este o altă variantă. Le schimbă gustul dar, în același timp, își păstrează și majoritatea nutrienților.

4. Scoate-ți din obicei ideea de desert

Este cel mai prost obicei de pe planetă. Dulciurile, ca și fructele de altfel, trebuie consumate ca gustare, la 2 ore distanță de masă.

5. Prepară-i sucurile în casă

Știu că vei ieși mai scump dar vorbim despre sănătatea copilului tău. Și mereu diluează-le cu apă plată. Așa cum am spus și în cazul adulților, acestea trebuie socotite la fel ca orice alt aliment. Doar la apă nu există nicio restricție.

6. Obișnuiește-ți copilul să mănânce dimineața

Sărirea peste micul dejun este cel mai frecvent obicei nesănătos pentru adulții din ziua de azi și este și cel mai prost. Și este doar vina părinților pentru că rutina alimentară se educă. Odată ce ți-ai educat organismul că primește dimineața materie din care să-și extragă energie, îți va cere în fiecare zi.

7. Învață-ți copilul de mic să facă mișcare

sursa: life.hljtv.com

sursa: life.hljtv.com

Dacă va crește așa, nu va putea altfel nici ca adult. Nu mai vorbim despre faptul că vremurile s-au schimbat iar programul zilnic al copilului nu mai înseamnă, ca pe vremea noastră, să se joace în fața blocului. Chiar și cu așa o copilărie, mulți au ajuns adulți sedentari. Dacă-l lași să învețe că statul cu tableta în mână este cea mai bună distracție sau, mai rău, că e mai important să fie deștept decât sportiv, atunci, ca adult, îi va fi infinit mai greu să se obișnuiască să facă mișcare.

Pentru că un om care are grijă de sănătatea și de corpul lui nu are cum să fie un om prost. Sportivii nu sunt, în niciun caz, oameni proști. Unii nu sunt foarte erudiți, dintre cei de performanță, dar inteligența nu are nicio legătură cu grosimea stratului de șuncă. Și, în niciun caz, nu este direct proporțională. Doar riscurile de îmbolnăvire au o legătură de directă proporționalitate cu grăsimea.

8. Cel mai important sfat dintre toate

Informează-te! Viața copilului tău depinde de asta. Cel mai bun lucru pe care-l poți face este să citești și să alegi specialiștii în care ai încredere și să le urmezi sfaturile, când vine vorba despre dieta copilului tău. Bineînțeles că eu vi-l recomand pe profesorul Gheorghe Mencinicopschi și cartea sa, în acest sens, ”Părinţi Altfel – cu copii de la -1 la 10 ani”. Așa cum spuneam mai sus, educația alimentară a copilului se face până la această vârstă și, mai ales, începând de la 4 ani. Eu nu am copii dar am încredere în doctor Menci. Și, când voi avea, cu siguranță înainte de orice suzete, mega-cărucioare sau nu știu ce accesorii fițoase pentru camera copilului, voi citi această carte. Din nou! Pentru că de cumpărat am cumpărat-o deja și am și citit-o. De curiozitate, deocamdată.

3 thoughts on “Cum îți hrănești corect copilul și de ce e important să faci asta

  1. Iar trebuie sa te laud. De data asta in calitate de fost pediatru. Si trebuie sa spun ca multe conceptii s-au schimbat de cand am terminat eu facultatea. Am o stranepoata. Are 4 luni si este “hranita” cu totul altfel decat am invatat si am crescut-o pe fata mea, de exemplu. (are 33 deci sunteti cam de un leat) Asta mica isi tine capul de la o luna. Si acum incearca sa se ridice. Este o evolutie fantastica. Te felicit pentru articol si nu numai pentru asta. Pentru toate.

Comments are closed.