Ce trebuie să faci și să mănânci ca să-ți intensifici arderile metabolice

Cea mai mare greșeală atunci când vrei să slăbești, după părerea mea, este să alegi curele care presupun înfometare. Vei ieși mai slab(ă) din toate punctele de vedere și, cu cel mai probabil, te vei îngrășa la loc, dacă nu chiar mai tare, rămânând cu un deficit de minerale și vitamine care va duce la probleme grave de sănătate, pe termen lung. Plus că, intervenind reflexul de autoreglare, organismul își va încetini procesele metabolice. Cu alte cuvinte, vei depune mai mult decât înainte de cură deși vei mânca la fel sau mai puțin. Oricum, chiar dacă alegi o cură echilibrată de slăbire, nu trebuie să mai revii la stilul de viață anterior.

sursa: facebook.com

sursa: facebook.com

Soluția cea mai bună, după părerea mea, este să-ți intensifici arderile. Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți stimula metabolismul.

1. Mărește-ți masa musculară

Dacă nu faci deja mișcare, apucă-te! Este sănătate curată din toate punctele de vedere. Nu mă refer doar la matematică simplă: să consumi mai mult decât mănânci, dacă vrei să slăbești, sau cât mănânci, dacă vrei să te menții. Sedentarismul fie stă la baza fie agravează cele mai multe probleme de sănătate.

Ca să-ți stimulezi metabolismul, însă, trebuie să faci exerciții care să crească masa musculară pentru că mușchii tonifiați și puternici consumă calorii chiar și în stare de repaos plus că nu suportă celulita în jurul lor. 🙂 Iar pentru asta trebuie să faci antrenamente de forță. Un exemplu aveți mai jos.

Fă, însă, antrenamente cu greutăți. Nu! Nu vei ajunge să arăți ca un culturist. Crede-mă. Adaugă greutăți la exercițiile exemplificate de mine sau la altele care-ți plac. Vor face ca efortul să fie mai mare deci și antrenamentul mai eficient. Adică fă exercițiile pentru brațe sau genuflexiunile ținând gantere în mâini, la cele pentru picioare, fund, coapse pune-ți greutăți pentru picioare, adică benzi cu adeziv umplute cu nisip, sau folosește banda elastică (favorita mea), ține o greutate în brațe la abdomenele clasice.

Urcatul scărilor în ritm alert este, de asemenea, un exercițiu foarte eficient pentru stimularea metabolismului.

Odată ce ai căpătat experiență în treaba asta cu mișcarea, poți trece la antrenamentele HIIT (High Intensity Interval Training), adică exerciţii pe intervale scurte de timp executate la intensitate foarte mare. Rezultatele lor sunt uimitoare și intensifică arderile. Sunt, însă, foarte solicitante și necesită o anumită experiență. Există riscul de accidentare.

Exercițiile izometrice sunt făcute exact pentru întărirea musculaturii și pentru creșterea rezistenței. Ele presupun menținerea unei poziții de încordare o anumită perioadă de timp. Deci nici măcar nu trebuie să te miști. :)) Exemple cu FOTO găsiți AICI și AICI.

2. Introdu în dietă alimentele minune

Ananas, ardei iuți, fructe de pădure, ceai verde, pătrunjel, proteine dar din carne slabă (curcan, pește, piept de pui). Și urdă! Poate n-ați știut dar proteinele din urdă conțin aminoacizi formatori de fibră musculară, deci intensifică arderile.

Dacă vă doriți să vă “curățați” dieta, puteți citi AICI lista mea de alimente și reguli de nutriție. Adică ce aplic eu. Mai sunt și multe alte articole pe temă în categoria “Nutriție”, în funcție de obiectivele voastre.

3. Grăsimi, proteine și probiotice în regimul alimentar

Da, știu! Pare că acum contrazic tot ce știai despre îngrășare. Dacă te documentezi, vei vedea că proteinele au proprietatea de a stimula organismul datorită efectului termogenetic și a faptului că au un rol esențial în creșterea masei musculare. Bineînțeles că vorbesc despre proteine din surse de calitate. Găsești o listă cu alimente, pe categorii (grăsimi, carbohidrați, proteine) AICI.

Grăsimile, și ele tot din sursele bune, le găsești tot în articolul indicat anterior, stimulează producerea de testosteron care ajută la creșterea masei musculare. Liniște-te. Nu-ți va crește barbă. :))

Flora bacteriană din sistemul digestiv are un efect important asupra proceselor metabolice și a producției de insulină. Câteva surse de probiotice sunt varza acră, lactatele fermentate, borșul și murăturile. Bineînțeles că trebuie completate cu prebiotice, care favorizează tranzitul intestinal și întăresc mușchii colonului. Surse de prebiotice sunt ceapa, prazul, bananele și grâul integral.

4. Bea multă apă

Hidratarea este esențială pentru organism pentru că fiecare celulă din care este format are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Am spus asta de atâtea ori încât m-am plictisit și eu. :))

5. Odihnește-te

Somnul este esențial pentru metabolism. Perioada optimă de odihnă pentru un adult este de 6-8 ore, de preferință între 22 și 6 dimineața.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.