BLOGROLL CORONAVIRUS – De ce e important să ne ferim să ne infectăm. Experți explică. VIDEO

Încă de luna trecută, mulți experți din întreaga lume au lansat un apel la nivel mondial de a se lua măsuri pentru limitarea transmiterii coronavirus, un apel care a devenit deja celebru sub sintagma “flatten de curve”, adică aplatizați curba, referindu-se desigur la aplatizarea curbei formate de numărul îmbolnăvirilor. Iar asta nu se poate face decât prin respectarea măsurilor de distanțare socială. Personal, nu mă refer la cele luate de autorități, denumite generic “lockdown”, ci cred că în primul rând asta putem face fiecare dintre noi, protejându-ne pe noi înșine și pe cei din jurul nostru. De ce este considerată această cale mai deșteaptă și mai sigură decât teoria imunizării în masă? Iată, în continuare, 4 motive extrem de puternice:

sursa: www.bbc.com

1. Nimeni nu poate fi sigur cum va reacționa la boală

E adevărat că aprox. 80% dintre cazuri manifestă forme asimptomatice sau medii ale bolii dar procentul de 20%, al cazurilor grave și severe și care pot duce la deces, este destul de ridicat. Cu cât numărul îmbolnăvirilor este mai mare, cu atât crește și numărul cazurilor grave și al deceselor, în cifre absolute, nu procente, asta e logic. În plus, cu un stil de viață deficitar, dominat de sedentarism și nutriție de proastă calitate, foarte puțini sunt cei care se pot bate cu pumnul în piept că ei nu au afecțiuni care să-i facă mai vulnerabili în fața bolii. S-a demonstrat că inclusiv persoane tinere și sănătoase, chiar și copii, pot ajunge să facă forme severe ale bolii și chiar să decedeze.

2. Prea multe cazuri riscă să blocheze sistemul de sănătate

Vedem deja ce se întâmplă în SUA în poate cel mai bogat stat și oraș, New York. La fel și în alte state cu sisteme de sănătate mult mai puternice decât al nostru. Și în Italia, chiar dacă a fost lovită regiunea cea mai bogată, Lombardia, sistemul medical nu a făcut față. La fel și în Spania sau Marea Britanie. Problema principală a acestui virus este gradul mare și ușurimea de transmisibilitate, pe lângă faptul că este practic necunoscut și nu se pot face predicții certe cu privire la gravitatea formelor de boală pe care le generează sau dacă va suferi mutații care să-l facă mai puternic. Un sistem asaltat de cazuri va fi sufocat și nu va mai putea asigura asistență medicală nici altor categorii de bolnavi iar, în acel moment, grija nu va mai fi doar a mortalității generate de COVID 19, ci și de alte afecțiuni grave dacă oamenii vor rămâne netratați. E logic, matematică simplă.

3. Mai mulți doctori avertizează asupra sechelelor chiar și în cazuri vindecate

Există mai mulți specialiști pe planetă care spun că, în cazul îmbolnăvirilor grave și severe, riscul este mare ca pacienții să rămână cu probleme. În special cei care au stat mai mult la terapie intensivă, existând și un sindrom post-terapie intensivă.

Amy Bellinghausen, medic pulmonar specializat în cazuri critice, de la University of California, din San Diego, susține: “Cu cât o persoană petrece mai mult timp la terapie intensivă, cu atât riscul crește.” Estimarea sa este că până la 2 treimi dintre pacienți pot fi afectați. “De multe ori, când pacienții ies de la terapie intensivă se luptă să gândească la fel de limpede cum o făceau înainte. Uneori au probleme chiar cu lucruri simple cum ar fi să-și dea seama cum să ajungă la muncă sau să-și amintească programul pentru a doua zi.” Iar recuperarea poate dura și până la 6 luni. Puteți citi, pe larg, în articolul de AICI al NBC News.

De asemenea, în cazul formelor grave și severe, cele care ajung la pneumonie, dr. Owen Tsang Tak-Yin, directorul medical al Centrului pentru Boli Infecțioase al Spitalului Princess Margaret din Hong Kong, citat de Deutsche Welle AICI, spune că: “Unii pacienți, funcția pulmonară poate fi redusă și cu 20-30% după vindecarea de COVID 19.” Deși specialiștii încă mai cercetează iar pacienții afectați își pot recupera în timp capacitatea pulmonară, riscul nu este unul de neglijat.

4. Legătura dintre încărcătura virală și severitatea cazurilor

Una dintre teoriile pe care specialiștii o studiază în acest moment este că o încărcătură virală mai mare, adică o cantitate mai mare de virus, poate provoca manifestări mai grave ale bolii și că asta ar putea fi explicația și pentru cazurile severe sau chiar decese printre pacienți tineri și sănătoși. Am scris pe larg despre asta în articolul pe care îl găsiți AICI, citând mai multe păreri de specialiști. Până când, însă, nu va fi lămurită această problemă, ar putea însemna și că mai multe îmbolnăviri într-o comunitate, deci o cantitate mai mare de virus, poate duce la mai multe cazuri grave, inclusiv decese. Sau chiar ca virusul să sufere mutații, fiind un virus de tip ARN, la fel ca cel al gripei sezoniere, acestea fiind mai predispuse la mutații decât virusurile de tip ADN. Explicații extinse găsiți AICI.

Cu alte cuvinte, măsurile de distanțare socială și de igienă sunt foarte importante, indiferent că ne considerăm tineri și sănătoși tun. Archie Clements, pro vice-rector al Facultății de Științe Medicale de la Universitatea Curtin, spune că această distanțare socială va trebui s-o practicăm mult timp de acum înainte, chiar și când vor începe să se aplice măsuri de redeschidere a activităților. “Este foarte important ca măsurile de distanțare socială să fie respectate și păstrate, indiferent că vorbim despre lockdown sau dacă restricțiile se vor mai relaxa. Pot exista focare care să nu fi fost identificate sau în locuri cu transmitere comunitară scăzută să izbucnească dacă distanțarea socială se relaxează. Aceste măsuri trebuie păstrate pentru a se câștiga suficient timp pentru a apărea un vaccin.” Puteți urmări intervenția sa integrală la CNBC.

Concluzia: imunizarea în masă în teorie ar putea funcționa doar că realitatea ne arată deja că riscurile sunt mult prea mari și nu doar pentru cei infectați cu COVID 19, ci și pentru persoanele afectate deja de alte maladii sau care se pot îmbolnăvi în timpul acestei crize.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.