BLOGROLL CORONAVIRUS – Reinfectări raportate în Coreea. Ce spun experții despre imunitate

Știrea care face acum înconjurul presei internaționale este că Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Coreea de Sud a anunțat că, în urma unui studiu, au constatat că 51 de persoane au fost testate din nou pozitiv cu coronavirus, la scurt timp după ce au fost externate fiind vindecate. Și Japonia și China au raportat cazuri de reinfectări. Experții din toată lumea încearcă să își dea acum seama în ce măsură acestea sunt doar cazuri izolate, iar majoritatea celor vindecați dezvoltă imunitate ulterioară la coronavirus, sau cât de mare este probabilitatea ca nu toată lumea să capete imunitate sau ca această imunitate să țină doar o perioadă limitată. O altă întrebare este dacă este vorba despre o reinfectare sau o reactivare a virusului la persoanele respective.

sursa: www.latimes.com

Directorul general al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Coreea de Sud, Jeong Eun-kyeong, spune că, cel mai probabil, este vorba despre o reactivare a virusului, citat de agenția de presă sud-coreeană Yonhap. Autoritățile au mai adăugat că o echipă a fost trimisă să facă o anchetă epidemiologică în regiunea Daegu, cea care a fost centrul epidemiei și unde au apărut și aceste cazuri.

Dr. Nicole Saphir, contributor pentru Fox News, spune că a analizat studiul coreean și că nu este total convinsă de teoria că virusul a stat în adormire o perioadă iar acum s-a reactivat ci mizează mai degrabă pe varianta că ar fi vorba despre rezultate fals negative în trecut, dar adaugă că trebuie să fim totuși precauți, tocmai fiindcă nu se știu destul de multe despre această boală iar rezultatul cercetărilor pot schimba multe lucruri care s-au spus despre COVID 19. Găsiți AICI întreaga sa declarație și în clipul următor:

Problema imunizării și a reinfectării cu coronavirus a fost ridicată în luna martie din China, South China Morning Post titrând că doctori din Wuhan, China, au raportat că în jur de 10% dintre pacienți au reapărut infectați după ce fuseseră externați din spital. Dr. Howard Zucker, comisarul Departamentului de Sănătate al statului New York, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că trebuie să fim precauți dar că problema mai trebuie studiată: “De obicei, când contactezi un virus, dezvolți anticorpi și nu-l mai contactezi din nou.”

Frances Lund, profesor și conducătorul Departamentului de Microbiologie al Universității Alabama, citat de NBC News AICI, spune că deocamdată e neclar cât durează imunitatea: “Este rezonabil să prognozăm că vom dezvolta ceva imunitate. Putem să spunem că va dura toată viața? Pur și simplu nu știm încă. Dar cred că ar fi rezonabilă o concluzie că imunitatea ar putea dura până la finalul acestui sezon.”

Dr. Anthony Fauci, șeful Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA, spune că trebuie făcute studii: “Nu putem ști cu certitudine 100% fiindcă nu am făcut studii. Dar sunt încrezător că, dacă acest virus se comportă ca altele, odată ce te infectezi, te recuperezi, virusul este eliminat, atunci vei avea imunitate care să te protejeze împotriva reinfectării.” Experții mai spun că această imunizare depinde de mai mulți factori.

Primul factor este dacă virusul suferă mutații sau nu. Dacă rămâne stabil, sunt șanse mari ca cei care l-au avut să fie protejați, virusul să fie recunoscut de organism la o expunere ulterioară, a mai adăugat profesorul Frances Lund. Problema, în cazul coronavirus, e că este un virus de tip ARN, nu ADN, iar alte virusuri de tip ARN, cum e în cazul gripei sezoniere, au demonstrat o dispoziție mai mare spre a face mutații. “De asta avem câte un vaccin nou în fiecare an pentru gripă”, explică dr. Tim Schacker, medic infecționist și vice-decan pentru cercetare la școala de medicină a Universității Minnesota. “Gripa e prezentă dintotdeauna. Dezvoltăm anticorpi pentru anumite părți ale virusului dar trebuie să ai anticorpi și pentru noile sale componente. Din moment ce coronavirus este un virus cu totul nou, toată lumea este vulnerabilă la toate părțile sale.”

Un alt factor important pentru evitarea reinfectării este calitatea anticorpilor. Oamenii aproape de fiecare dată dezvoltă anticorpi când sunt expuși la un virus dar nu orice anticorp este suficient de puternic pentru a bloca virusul să infecteze din nou celulele. Iar oamenii de știință asta încearcă să afle: dacă anticorpii din cazul coronavirus sunt de calitate superioară. “Fiind atât de nou, este greu de prezis ce se va întâmpla”, este de părere Joel Baines, virusolog la Universitatea de Stat din Louisiana. “Poate exista o perioadă de imunizare, care să dureze doar 8 luni până la 1 an, sau să se întindă pe mai mulți ani.”

Dr. Tim Schacker spune că aceasta se numește memorie imunologică și că depinde de celulele din plasmă care fac anticorpii să se înmulțească pentru o perioadă de timp: “Dacă ești expus din nou la patogen și ai un număr suficient de celule care să producă anticorpi, atunci ești protejat împotriva reinfectării. Dar pur și simplu nu știm încă ce se va întâmpla în cazul acestei infecții.” Însă avertizează: “Virusurile există de foarte, foarte mult timp și nu sunt proaste. Au reușit să-și dea seama ce trebuie să facă pentru a nu dispărea.”

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.