BLOGROLL CORONAVIRUS – 2 experți din SUA ne învață cum să ne facem singuri măști și ce materiale sunt eficiente. Cu VIDEO

După o lungă dispută privind eficiența folosirii măștilor în limitarea răspândirii coronavirus, tot mai multe țări decid să recomande sau să impună folosirea generală a măștilor. Desigur că problema principală este că ele nu se găsesc dar noua abordare este de a recomanda folosirea inclusiv de improvizații pentru a acoperi nasul și gura. Și nu trebuie neapărat să le cumpărați: se pot face acasă destul de ușor și nu trebuie neapărat să vă pricepeți la cusut.

sursa: www.express.co.uk

Doctorul Jerome Adams, General Surgeon al SUA, adică responsabilul în SUA cu sănătatea publică, șeful operațional al Corpului Comisar al Serviciilor de Sănătate Publică din SUA și purtătorul de cuvânt al guvernului federal SUA pe problemele de sănătate publică, a înregistrat personal un tutorial în care arată cum ne putem face singuri măști acasă:

Iar dr. Erum Ilyas, dermatolog respectat în SUA, a explicat pentru Fox News ce materiale sunt cele mai potrivite, atât din punct de vedere al protecției dar și pentru a nu ne irita pielea, mai ales în cazul celor mai sensibili. Interviul integral îl puteți citi AICI, dar iată cele mai importante pasaje:

Dr. Ilyas: Dezbaterea despre purtarea măștilor este, în prezent, concentrată pe blocarea răspândirii virusului. În mod tradițional, în sistemul medical, măștile sunt folosite pentru a preveni răspândirea bacteriilor. Virusurile au dimensiuni sub un micron și pot trece prin majoritatea materialelor. Virusurile sunt mult mai mici decât bacteriile. Mai multe materiale au fost studiate pentru a determina capacitatea de a bloca virusurile și bacteriile.

Alegerea materialului potrivit îți poate determina cele mai bune șanse de a bloca virusul, în același timp cu asigurarea confortului care să te ajute să folosești masca tot mai des. Un studiu făcut în urmă cu mai mulți ani, cu privire la mai multe materiale și capacitatea lor de a preveni răspândirea tuberculozei, arată că amestecurile de bumbac și poliester au tendința să fie cele mai eficiente materiale comune, concomitent cu păstrarea capacității de a respira prin ele.

Acest tip de materiale pot fi găsite în majoritatea tricourilor și fețelor de pernă pe care le avem în case. Chiar dacă sunt cotate cel mai bine în privința blocării virusurilor și păstrării confortului, aceste materiale totuși blochează doar aproximativ 70% dintre virusuri. Totuși, sunt ideale pentru comunitate, în codițiile respectării distanțării sociale. Reprezintă un nivel adăugat de siguranță pentru a reduce răspândirea virusului.

Î: Persoanele cu ten sensibil pot purta măști?

Dr. Ilyas: Sigur că da. Dacă simt apariția de iritații, ajută dacă folosesc creme hidratante care rehidratează și, în același timp, funcționează și ca o barieră care protejează pielea. Ajută produsele pe bază de ceramide, scualen (squalene), niacinamidă și/sau acid hialuronic.

Î: Ce argumente pro și contra considerați că există pentru purtarea măștilor?

Dr. Ilyas: În acest moment există multe mesaje contradictorii privind folosirea măștilor și dacă ajută sau nu. Eu cred că este benefică prin simplul fapt că purtarea măștii este o stradă cu dublu sens – te protejează față de ceilalți și ceilalți sunt protejați față de tine. În aceste momente de incertitudine, este mai simplu să presupui că toată lumea este pozitivă cu coronavirus și să ne luăm măsuri să ne protejăm pe noi și pe ceilalți prin metode simple. Purtarea măștii nu este în niciun caz 100% eficientă dar este destul de aproape de 70% în cazul anumitor materiale.

Argumentul contra purtării măștii este sentimentul fals de securitate, că ne pot face să ne simțim invincibili când le purtăm. Purtarea măștii nu însemnă permisiunea de a ne întoarce la viața obișnuită. Este important să păstrăm distanțarea socială când purtăm măști neprofesionale. Ele reprezintă o măsură în plus de siguranță, dar una departe de a fi perfectă.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.