Alimente permise și cele interzise seara. LISTE

Pentru a avea o siluetă frumoasă și o digestie fără probleme, deci și un metabolism care să vă ajute, este foarte important ce mâncați seara. Dacă aplicați principiul indicat de mine, cu 5 mese, 3 principale și 2 gustări, la distanță de 2-3 ore una față de cealaltă, respectând lista de alimente permise, pe care o găsiți AICI, plus tabelul combinațiilor alimentare, îl aveți AICI, nu veți suferi de foame, garantat, și nici nu veți avea probleme să vă mențineți corpul frumos și sănătos. Ultima masă trebuie să fie cam cu 4 ore înainte de culcare. Dacă, însă, dintr-un motiv sau altul, ați ajuns să vă fie foame noapte, ajută să știți ce alimente puteți mânca, în acest caz de urgență, și de care să nu vă atingeți sub nicio formă. Iată top 5, pentru fiecare categorie:

sursa: pinterest.com

Alimente pe care să NU le mâncați seara

1. Carbohidrați

Făinoase, dulciuri, amidonoase fiindcă sunt surse de energie mare, aproape instantanee și care se consumă repede. Momentul pentru a consuma carbohidrați este prima parte a zilei sau înainte de o activitate fizică intensă. Altfel, organismul va folosi acea energie pentru a-și face depozite. Depozite de grăsime, desigur.

2. Fructe

Am mai spus de multe ori că regula pentru fructe este să fie mâncate ca masă separată, la distanță de 2 ore față de oricare alta și în prima parte a zilei, pentru că digestia lor este lentă. De asemenea, sunt surse de fructoză, adică zahăr.

3. Prăjeli

Eu recomand evitarea lor în general din alimentație dar, dacă nu puteți renunța total la ele, în niciun caz momentul lor nu este seara. Prăjelile se traduc prin aport mare de grăsimi și nicidecum nu trebuie consumate atunci când digestia este încetinită.

4. Carne roșie

Pentru că se digeră foarte greu: 4 până la 6 ore pentru a fi digerată complet.

5. Cafea și alte alimente care conțin cofeină

Pentru că te energizează și nu vei mai avea un somn liniștit, asta presupunând că vei mai putea dormi. Iar odihna este esențială pentru organism, fiind perioada sa de refacere, dar și pentru arderea grăsimilor.

Alimente pe care le puteți mânca și seara

1. Urdă cu mărar

Am mai vorbit despre urdă și calitățile ei extraordinare. Spre deosebire de alte produse lactate, conține o cantitate redusă de cazeină, acel compus din lapte pe care organismul uman are dificultăți să-l digere. Cantitatea de grăsime, de asemenea, este redusă însă conține aminoacizi care stimulează procesele metabolice și ajută la formarea masei musculare. Asta cu masa musculară, desigur, dacă ați făcut și ceva mișcare înainte. Dacă stai în fund pe canapea nu se dezvoltă nimic, în afară de dimensiunile acestuia.

2. Iaurt grecesc

Da, conține grăsimi însă am mai spus că nu trebuie, în niciun caz, să mâncăm numai produse degresate sau să eliminăm grăsimile din alimentație. Orice eliminare completă a vreunui element este o prostie, după părerea mea.

Iaurtul grecesc este sărac în zahăr dar bogat în proteine, așa că este foarte sățios. Puteți adăuga, fără probleme, fructe de pădure, chiar dacă, în general, nu este recomandat consumul fructelor seara. Cele roșii, de pădure, sunt excepția.

3. Hummus

Este unul dintre preparatele mele favorite. Vă recomand să-l faceți acasă. Nu este greu deloc. Conține o cantitate mare de fibre care favorizează tractul digestiv. Seara târziu, mâncați-l nu cu pâine ci înmuiați în el morcovi sau țelină.

4. Carne slabă

De curcan sau de pui. Simplă. Este bogată în proteine iar senzația de sațietate este de durată.

5. Fulgi de ovăz

Știu că noi, românii, nu suntem prea obișnuiți să mâncăm ovăz. În concepția noastră, mai degrabă, ovăzul este doar pentru cai. Dar uitați-vă la cai ce bine arată, ce puternici sunt și ce musculatură dezvoltată au. :)) Ovăzul este un aliment foarte bogat în nutrienți. Conține vitamina B, E, fier, zinc, magneziu, seleniu, fibre si proteine.

Așadar, un bol mic de fulgi de ovăz cu lapte degresat sau, pentru cei cu posibilități materiale mai bune, cu lapte de migdale, vă va da o senzație de sațietate de lungă durată și favorizează digestia.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.