Cum te îngrași fără să-ți dai seama: top 4 greșeli când mâncăm

Am mai zis de nenumărate ori și o repet: Dumnezeu nu prea a lăsat pe pământ alimente care să îngrașe ele în sine. Obezitatea a devenit o problemă uriașă la nivel mondial din cauza obiceiurilor proaste propagate de mai toate bucătăriile de pe planetă și, mai grav, împământenite din copilărie.

Poate cel mai grav este că părinții nu se informează corespunzător și transmit copiilor obiceiuri alimentare proaste. Iar problema cea mai mare e că e îngrozitor de greu să ți le mai educi după o anumită vârstă. Este nevoie de multă voință pentru că intervine și o oarecare dependență, corpul obișnuindu-se să-ți ceara anumite lucruri.

sursa: pinterest.com

Nici dacă mănânci la un restaurant de lux nu este neapărat o garanție că mănânci și corect. Mie, de exemplu, de asta îmi este și greu să mănânc în oraș: chiar dacă listele de meniu sunt kilometrice, îmi este foarte dificil să găsesc lucruri simple, adică așa cum mănânc eu.

Ce vreau să spun este că poți avea o siluetă decentă și o nutriție cât de cât corectă și dacă doar elimini câteva obiceiuri proaste de gătit și alimentație. Iată top  4:

1. Cartofii, garnitură pentru carne sau în combinație cu alte proteine animale (brânză)

Cartoful este perceput aproape exclusiv ca garnitură la friptură sau combinat în diverse moduri cu brânză. Foarte greșit. Amidonul, conținut în cantitate mare de cartofi, nu este digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de PH ca proteinele din carne. Deci combinația duce la îngreunarea digestiei și la acumularea de kilograme.

Gătiți corect, însă, cartofii nu doar că nu îngrașă, dar te ajută să slăbești. Am explicat pe larg AICI.

2. Amestecul de proteine: brânză, ouă, carne

Este una dintre cele mai răspândite greșeli ale bucătăriei moderne, în special a celei fast food. Burgerii moderni combină tot ce se poate, de la carne, brânză, ouă, sosuri etc. Sunt adevărate bombe calorice și pericole pentru ficat, în special.

Organismul uman nu este construit ca să digere mai multe feluri de proteine în același timp, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi în care eu am mare încredere. Așadar, primul pas pe care trebuie să-l faci este să-ți schimbi dieta și modul de gătit în funcție de tabelul combinațiile sănătoase pe care-l găsiți AICI.

Și tot aici încadrăm și o altă greșeală extrem de frecventă: brânza ca sos peste carne, o delicatesă, de altfel, în cele mai rafinate bucătării.

3. Noțiunea de desert

Există peste tot în lume și este un obicei prost pe care-l dai mai departe copiilor tăi. Dulciurile, în general, trebuie evitate din cauza multiplelor efecte nocive ale zahărului rafinat asupra sănătății, despre care am vorbit AICI.

Desertul trebuie mâncat separat, ca gustare, la distanță de 2 ore de orice altă masă, chiar dacă vorbim despre fructe, nu neapărat despre dulciuri.

4. Laptele cu cereale

Asocierea glutenului din cereale, carbohidrat adică, și proteinele din lapte îngrașă. Este o regulă știută pentru diete: asocierea proteine-carbohidrați cu asimilare lentă îngrașă. Din acest motiv, cerealele trebuie să fie integrale, eventual fără gluten. Iar, din când în când, laptele poate fi altfel decât cel de origine animală. Da, există și alte variante. De exemplu, cel din migdale.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.