Tabelul combinațiilor alimentare corecte și greșite. Cu toate explicațiile

Alături de piramida alimentară, pe care am dat-o și explicat-o AICI, tabelul combinațiilor reprezintă baza unei nutriții sănătoase și a unei siluete frumoase fără cure de slăbire și stres. Nu aveți nevoie de nimic în plus față de aceste 2 scheme. Sunt concepute de profesorul Mencinicopschi în care eu am mare încredere. Atât de multă încât nu ies din vorba dumnealui de peste 4 ani. Și-mi este foarte bine. 🙂

De ce e important cum combinați alimentele

Pentru că rareori un aliment este nesănătos sau îngrașă el în sine. Mai ales dacă ne referim la cele de bază, pe care ni le-a lăsat Dumnezeu, nu la biscuiți sau chipsuri. Problema este cu modul în care le combinăm pentru că se influențează între ele și e normal. E ca la chimie. Anumite alimente împreună vor îngreuna digestia, altele își vor potența reciproc proprietățile de a îmbunătăți digestia sau de a stimula arderile metabolice.

Pare complicat dar nu este fiindcă profesorul Mencinicopschi a sintetizat totul într-un tabel, extrem de ușor de citit. Iată-l.

sursa: www.doctormenci.ro

Pentru cei care au nevoie de explicații suplimentare, le iau pe rând:

Combinațiile alimentare care îngrașă

1. Proteine animale și carbohidrați simpli

Sigur deja ai auzit că îngrașă. Primul lucru pe care poți să-l faci este să înlocuiești cerealele, pastele, pâinea etc variantele lor integrale. Sunt, în primul rând, mai bogate în fibre, care ajută digestia. Ca să vă fie mai simplu, puteți citi AICI o listă de alimente pe categorii, grăsimi, carbohidrați, proteine.

2. Mai multe feluri de proteine de origine animală la aceeași masă

Adică ouă, carne, pește. Nu la aceeași masă, desigur. Pentru că, așa cum explică doctor Menci, fiecare este descompus de enzime diferite iar amestecul nu va face decât să îngreuneze digestia.

3. Lactatele nu se mănâncă nici ele oricum

Laptele nu se bea zilnic, nici brânza și nici nu se combină cu orice. Cu lactatele fermentate, însă, e mai relaxată treaba. Toate detaliile le găsiți AICI, în articolul pe care l-am scris pe baza sfaturilor profesorului Gheorghe Mencinicopschi, în care eu am încredere deplină.

4. Fructele se mănâncă separat

La 2 ore distanță de orice masă. Așa că ideal este să le mâncați ca gustare. Atenție! Conțin fructoză, deci trebuie tratate ca orice desert.

Combinațiile alimentare care ajută la slăbit

1. Proteine cu legume

Legumele sunt singurele care nu au restricții la combinarea cu alte alimente. Ba chiar este recomandat să mâncați cât de multe puteți. Au multe fibre care ajută digestia și completează perfect proteinele, care au capacitatea de a da un impuls proceselor metabolice, fiindcă organismul face un efort mai mare pentru a le descompune.

Când spun proteine nu mă refer doar la cele de origine animală iar în categoria legumelor nu intră cartoful, pe care-l includem la surse de amidon. Chiar dacă știați deja asta dar nu strică să menționez. 🙂

2. Grăsimi animale cu zarzavat și salate

Verdețurile, ca să folosesc un termen acoperitor, conțin multe săruri minerale care au capacitatea de a favoriza scindarea lipidelor, adică descompunerea lor.

3. Leguminoase cu produse bogate în amidon

Leguminoasele au proprietatea de a crește valoarea biologică a proteinelor, spune profesorul Mencinicopschi, deci și efectele acestora asupra organismului vor fi mărite. Prin leguminoase înțelegem năut, linte, fasole, mazăre, soia, iar ca surse de amidon avem toate produsele făinoase plus cartofii și orezul.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.