10 alimente pentru păr și unghii frumoase și puternice

Odată ce îți dai seama din ce sunt alcătuite părul și unghiile tale, alegerile alimentare potrivite devin clare. În cea mai mare parte, părul și unghiile sunt formate din cheratină. Ai auzit asta în toate reclamele pentru produsele de gen. Iar cheratina este proteină. Deci, în primul rând, dieta ta trebuie să conțină multe proteine, din surse sănătoase desigur. Suplimentar față de acest articol, poți consulta lista mea de alimente, structurată pe proteine, carbohidrați și glucide, pe care o găsești AICI.

În afară de cheratină, părul și unghiile conțin minerale, cum ar fi: calciu, siliciu, potasiu, sulf. Deci ai nevoie de aceste minerale plus vitaminele care ajută la fixarea lor și nu numai. Problema cu părul și unghiile este că sunt ultimele țesuturi în care se fixează nutrienții așa că sunt primele afectate atunci când apar diverse carențe.

Trebuie să mai știi un lucru: creșterea părului și a unghiilor depinde în mare măsură de sănătatea și buna funcționare a rinichilor. Așa că este important să-i menții sănătoși hidratându-te corespunzător. Plus că hidratarea este importantă în sine pentru păr și unghii. Părul, în special, resimte imediat lipsa lichidelor și se usucă, devenind casant.

Așadar, lista promisă:

1. Legumele proaspete

Legumele verzi sunt surse importante de vitamine și minerale. Dar și morcovii, pătrunjelul, roșiile, toate conțin elemente care protejează și întăresc părul și unghiile. Practic nu ai cum să greșești cu legumele. 🙂

2. Fructele proaspete

La fel și cu fructele. În special cele roșii (de pădure, căpșuni, rodii etc), mango sau avocado, acestea din urmă fiind o sursă nemaipomenită de grăsimi bune care care stimulează creșterea părului și unghiilor, le întăresc și le mențin sănătoase.

3. Alimentele bogate în grăsimi esențiale Omega 3

Din gama somon, ton, fructe de mare etc. Este vorba despre grăsimi sănătoase care au multiple beneficii pentru organism dar, așa cum am spus și mai sus, stimulează creșterea părului și unghiilor și le fac mai puternice.

4. Nucile și semințele

Sunt bogate în grăsimi esențiale despre ale căror beneficii am vorbit dar și în vitamine, de care părul și unghiile au atât de multă nevoie.

5. Lactatele, în special iaurtul

Calciul este foarte important în special pentru unghii, dar și pentru păr. Lactatele, însă, trebuie consumate într-un anumit fel, mai ales laptele, pentru a nu avea efectul contrar: de “spălare” a calciului. Am explicat pe larg în articolul pe care îl puteți citi AICI.

6. Cerealele integrale

Sunt o excelentă sursă de siliciu, mineral esențial pentru păr și unghii, așa cum am explicat la început.

7. Uleiul de măsline

De preferință extravirgin. Conține multă vitamina E, despre care știi deja că este foarte bună pentru unghii și păr dar și pentru o piele frumoasă.

8. Carnea roșie

Alături de fructele de mare, reprezintă surse de fier și zinc, ambele minerale foarte importante pentru păr și unghii. În plus, acestea sunt esențiale în procesul de producere al cheratinei, principalul element din care sunt alcătuite părul și unghiile. Pe deasupra, fierul și zincul sunt foarte bune pentru imunitate.

9. Ficatul

Conține mult fier și vitamina A, esențiale pentru sănătatea părului și a unghiilor. În plus, este o sursă de acid folic (vitamina B9) care ajută mult unghiile.

10. Ceaiul de coada-calului

Coada-calului e o plantă bogată în siliciu și calciu. Băut de 3 ori pe zi, face minuni pentru păr și unghii.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.