Cele 7 reguli de bază pentru un corp frumos și sănătos

Sănătatea merge mână-n mână cu frumusețea. Asta e clar. Deci să fii preocupat de corpul tău nu înseamnă narcisism, nu neapărat oricum :)), ci autorespect. Eu nu am încredere în oamenii care nu au grijă de ei fiindcă în niciun caz nu le va păsa nici de alții.

Dar nici nu apreciez un om frumos de la natură. Ală e meritul părinților, al genelor bune, eventual al lui Dumnezeu. Iar asta cu genele bune ține doar până la o anumită vârstă. Asta e! Toți îmbătrânim, indiferent dacă suntem frumoși sau urâți, dar depinde de noi CUM o facem.

Câți oameni n-ați văzut care sunt atrăgători chiar dacă nu au o frumusețe nativă răpitoare? Eu, una, sunt atrasă doar de oameni aranjați și îngrijiți. Și să n-o aud pe aia cu “trebuie să aibă ceva în cap”. Desigur că trebuie dar inteligența nu este direct proporțională cu stratul de grăsime. N-au nicio legătură. Există oameni frumoși și inteligenți așa cum există și oameni urâți și proști. Ba chiar am senzația că a doua categorie e cea mai numeroasă. :))

Nici nu spun aici că trebuie să fie toată lumea numai fibră sau să-și petreacă viața în sala de sport. Vorbesc despre un aspect fizic plăcut și îngrijit, o piele frumoasă și luminoasă, agilitate și eleganță în mișcări, ca să dau doar câteva exemple.

Și nu e chiar atât de greu să ai o siluetă frumoasă sau să mănânci cât de cât sănătos. Trebuie doar ca, în mare, să urmezi câteva reguli. Desigur că nu spune nimeni să nu-ți faci plăceri din când în când.

Dar, ca să nu mai lungesc vorba inutil, iată cele 7 reguli la care mă refer:

1. Mănâncă, nu te înfometa

Slabă și leșinată de foame nu se încadrează în ideea mea de frumusețe. Există noțiunea de “skinny fat”, deci să fii slab nu înseamnă neapărat că arăți și bine sau că ești sănătos. Trebuie să mănânci ca să ai energie, dar să o faci cu cap. Vă spun imediat și ce.

Mai întâi, însă, de câte ori pe zi ar trebui să mâncați. De 5 ori. Cum spuneam, fără înfometare. Adică 3 mese și 2 gustări. Micul dejun trebuie să fie cea mai consistentă masă iar cina cea mai ușoară, cu proteine din carne slabă și legume.

Astfel, nu doar că veți avea energie toată ziua deci veți putea face totul mult mai bine dar, mâncând mereu câte puțin, nu veți ajunge să o faceți pe fond de foame avansată deci să vă îndopați. Veți constata că, așa, de fapt veți mânca mai puțin fără să suferiți vreodată de foame.

2. Fără prăjeli, calorii goale și exces de zahăr rafinat

Orice aliment, oricât de sănătos, prin prăjire este încărcat cu grăsimi nesănătoase și devine nociv, nu doar că va îngrășa. De exemplu, 100 de grame de cartofi copți au 80 de calorii, prăjiți au 400!!

Prin calorii goale spun fast food, chipsuri, biscuiței și ronțănele de tot felul, patiserie din făină albă și cu multă grăsime. Noțiunea de calorii goale înseamnă că nu vă aduc nimic benefic pentru organism, niciun nutrient, doar că depuneți grăsime pe talie, fund și, mai rău, pe vasele de sânge și în jurul organelor.

Despre efectele nocive ale excesului de zahăr rafinat am vorbit pe larg AICI și am spus și care sunt înlocuitorii sănătoși.

Desigur că nu vorbesc doar despre mâncare. Și ce beți vine cu aport de calorii și cu nutrienți sau nu. Am explicat exact cum și în ce cantitate se bea fiecare tip de băutură AICI. Și ce nu trebuie să beți, desigur. 🙂

3. Ce și când trebuie să mănânci

Acum, însă, să trecem și la ce puteți consuma, ca să nu pară un articol negativist. :)) Lista nu este deloc scurtă, să știți. Cea recomandată și folosită de mine o găsiți AICI.

Ideea e destul de logică și simplă: carbohidrații se consumă în prima parte a zilei, fiindcă sunt surse de energie mare dar care se termină repede deci trebuie să o consumați într-o activitate, pe când proteinele sunt descompuse cu un efort mai mare de către organism așa că vă vor stimula arderile, deci sunt alegerea cea mai bună pentru cină.

Grăsimile sunt esențiale pentru organism, în special pentru activitatea cerebrală, deci nu trebuie eliminate. Trebuie să reprezinte cam 25% din ce mâncați zilnic. Doar că trebuie să fie grăsimi sănătoase. Dacă vă este greu să identificați carbohidrații, proteinele și grăsimile, am făcut AICI o listă cu sursele sănătoase împărțite în aceste 3 categorii.

Fructele se mănâncă în prima parte a zilei și la distanță cam de 2 ore de orice altă masă. Asta pentru că, pe de o parte, sunt digerate destul de greu și, pe de altă parte, conțin fructoză, adică glucide.

Cât despre cantitatea care trebuie mâncată din fiecare aliment pentru o nutriție sănătoasă, aveți mai jos piramida alimentară concepută de profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

sursa: www.doctormenci.ro

Mai clar și mai ușor de atât nu se poate.

4. Respectă regulile de combinare a alimentelor

Puține alimente sunt nocive în sine. Combinarea proastă este problema. Tot doctor Menci a făcut și un tabel al combinațiilor bune și proaste.

sursa: www.doctormenci.ro

Sunt convinsă că ați depistat deja cel puțin o greșeală pe care o faceți frecvent și despre care erați convinși că e o chestie bună sau cel puțin inofensivă. Ei, iată că nu.

5. Hidratare, hidratare, hidratare

Cred că am zis de un milion de ori dar repet ca o moară stricată fiindcă este important: fiecare celulă a corpului are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. Apă!!! Sau ceai, nu sucuri îmbuteliate sau chiar și făcute în casă, cafea sau orice altceva vă vine în minte.

Un adult trebuie să bea cam 2-3 litri de apă pe zi. Sau ceai. Funcționează la fel de bine.

6. Fă mișcare

Este esențială pentru sănătate. Dacă nu vă apucați de sport, măcar încercați să mai renunțați la comoditate. Creați-vă ocazii să mergeți mai mult pe jos și faceți-o în ritm alert, parcați mai departe când mergeți la mall sau la supermarket, jucați-vă cu copiii voștri, plimbați-vă în timp ce vorbiți la telefon, duceți-vă la o toaletă sau o imprimantă mai îndepărtată când sunteți la birou, urcați pe scări nu cu liftul. Toate astea sunt lucruri simple.

Plus că puteți face mișcare și acasă. Este simplu și nu vă plângeți de lipsa de timp. Nu trebuie neapărat să stați în fund pe canapea în timp ce vă uitați la TV. Puteți să vă mișcați. Iată un exemplu simplu și eficient cum vă puteți antrena tot corpul în doar 5 minute.

Nu trebuie decât puțină voință.

7. Odihnește-te

Odihna este, de asemenea, esențială pentru organism. Este timpul în care acesta se reface. Altfel apar probleme și dezechilibre majore. Un adult ar trebui să doarmă 6-8 ore pe noapte, ideal între orele 22 și 6 dimineața. Mă rog. Dacă nu puteți respecta orele, măcar durata. Sau măcar din când în când. :))

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.