Ce mănânc eu. Lista mea de alimente

Cred că e momentul să fac o recapitulare a elementelor de bază de nutriție, pentru un corp frumos și sănătos. Adică o serie de articole pe care, dacă le strângeți, veți avea tot ce vă trebuie pentru un stil de viață echilibrat.

Și încep cu baza: lista mea de alimente. Așa cum am spus de fiecare dată, eu vorbesc numai din experiența personală. Ce aplic eu. Atât.

img_1844

Ce mănânc eu. Listă de alimente

1. Carne

Orice fel de carne slabă. Puteţi mânca inclusiv porc, dar muşchi nu ceafă. Puiul, de preferinţă piept şi fără piele, curcan, vită, vânat etc

2. Peşte, creveţi, fructe de mare, sushi

Aici posibilităţile sunt nelimitate. În cazul tonului, sardinelor etc la conservă, în niciun caz cele în ulei.

3. Ouă

De orice fel.

4. Legume şi salată

În acest caz, în principiu, nu prea sunt restricţii. Mai ales în cazul celor verzi.  O listă cu cele mai indicate: salată verde şi toate variaţiunile pe temă, brocolli, asparagus, păstăi (mazăre, fasole), mazăre  proaspătă nu la conservă, spanac, varză roşie şi albă, de Bruxelles, Kalle şi orice altă variantă mai există pe planetă, ţelină, castraveţi, conopidă, morcovi, vinete (de preferat nu cu ulei sau nu de floarea soarelui. Există o mulţime de alternative: de măsline, de şofran, cânepă etc. Precizarea o fac pentru orice tip de mâncare), roşii, ceapă, usturoi, dovleac, avocado, ciuperci, zucchini, praz, ardei iuţi şi graşi

5. Cartofi, orez brun şi năut

Cartofii doar fierți sau copți în coajă și apoi răciți, orezul, orice alt fel dar nu alb. Negru, brun, roșu, basmati, cu bob lung.

6. Fructe

La fructe, trebuie să țineți cont că e bine să le mâncați în prima parte a zilei și separat de alte alimente, ca gustare sau ca masă în sine, cam la 2 ore distanță de oricare alta. Le mănânc proaspete, nu deshidratate sau confiate, fiindcă își pierd din nutrienți plus că, prin aceste metode, vor pierde din volum dar își vor păstra aportul caloric și de glucoză, ajungând, de fapt, să mâncăm o cantitate mai mare.

Preferatele mele: banane, mere, kiwi, piersici, fructe de pădure de orice fel, căpşuni, ananas, lămâi, lămâi verzi.

7. Gustări

Nuci crude de toate felurile (miez de nucă, alune, arahide, caju, migdale, nuci braziliene) – atenţie la cantități Sunt bombe calorice. Plus toată gama de semințe, adăugate la salate, lactate, mic dejun etc, dar la fel cu măsură, din cauza aportului caloric mare. Tot aici bag și untul de arahide, care mie-mi place de mor.

8. Lactate

Mănânc orice fel de produse lactate cu un conţinut scăzut de grăsime: Ricotta, brânză, iaurt, lapte, smântână. Atenţie, însă, la combinaţii. Doar cu legume. Și fără produse foarte procesate, gen creme de brânză, brânză topită, tot felul de batoane etc. Eu prefer brânza de capră, pentru conținutul scăzut de grăsime.

În această categorie, un loc special îl ocupă urda, o adevărată minune. Nu e grasă și are conținut mare de aminoacizi care contribuie la creșterea masei musculare.

9. Făinoase

Aici regula este: fără făină albă, fiindcă are încărcătură glicemică uriașă. Aceeași regulă și în cazul mălaiului. Deci făină integrală sau din alte cereale decât grâu sau porumb sau amestecate cu hrișcă.

10. Dulciuri

În primul rând, fără zahăr rafinat. Folosesc varianta brună, cu măsură, miere, sucanat sau steviozidă. În niciun caz îndulcitori sintetici. Am explicat AICI de ce.

Apoi, să nu fie din făină albă, pe principiul descris la punctul anterior, și mare atenție la grăsimi! Așadar, patiseria cam iese din discuție.

Există, însă, și alte variante. De exemplu, prăjiturile raw-vegan. Sau ciocolata neagră, cu peste 70% cacao.

11. Băuturi

Apă și ceaiuri, mai ales ceai verde. Asta în general. Când simt nevoia de ceva cu gust, merg și sucurile de fructe și legume. Indicate sunt cele prin presare nu centrifugare și trebuie îndoite cu apă plată. Pe acestea, însă, trebuie să le luați în calcul cu aportul caloric.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.

4 thoughts on “Ce mănânc eu. Lista mea de alimente

  1. Daca excludeai primele trei categori de alimente era totul in regula. Si culmea le-ai mai pus si pe primul loc…
    PS: Articolul are si parti bune dar cu alimentele de origine animala ai stricat articolul, chiar daca multa lume mananca nesanatos, luandu-se dupa poze si reclame.

Comments are closed.