Am am explicat că a ține cură de slăbire nu e ușor și nu oricine poate. Eu n-am putut ani de zile, nu pentru că aș fi o gurmandă dar însăși ideea de restricție mă deprimă și mă face să mă gândesc la mâncare deși în mod normal nu o fac. Iar curele minune, cele care au efecte miraculoase practic peste noapte și țin puțin, nu rămân fără urmări asupra organismului deci în niciun caz nu le recomand.
De asemenea, am mai povestit că eu am slăbit schimbându-mi complet stilul de alimentație și de viață, în general, iar asta e alegerea ideală, din punctul meu de vedere. Bineînțeles că nici asta nu e simplu de făcut.
Există, însă, soluții și pentru cei care nu sunt deocamdată pregătiți pentru niciunul dintre eforturile de mai sus. Efecte vor apărea cu siguranță dacă respectați următoarele reguli simple și care nu necesită vreo schimbare bruscă în obiceiurile alimentare.
1. Mănâncă neapărat dimineața
Săritul peste micul dejun este cea mai proastă idee, o dată fiindcă organismul nu va avea combustibil exact atunci când are cea mai multă activitate și se va apuca să-și facă depozite de grăsimi plus că vor apărea carențe de nutrienți despre care v-am explicat pe larg AICI că se vor manifesta prin apetit crescut și pofte pentru dulce, grăsimi etc, iar în al doilea rând pentru că veți ajunge să mâncați pe fond de foame avansată și deci să mâncați mai mult decât aveți nevoie și, dacă se mai întâmplă și într-un moment nepotrivit, când nu aveți acces la alimente de calitate, vă veți potoli foamea mâncând numai prostii care nu vă aduc nimic bun pentru organism dar îngrașă îngrozitor.
Partea minunată la micul dejun e că puteți mânca chiar și fără restricții. Este singurul moment din zi potrivit pentru asta. Mâncați cât mai consistent și veți vedea că veți ajunge, per total, să consumați o cantitate mai mică de mâncare de-a lungul zilei. Este momentul excelent și pentru carbohidrați.
Dacă nu vă e foame dimineața, începeți să vă educați organismul în acest sens forțându-vă să mâncați ceva, orice, oricât de puțin, chiar și doi biscuiți. Veți vedea că, în timp, corpul se va obișnui să vă ceară mâncare dimineața și mai puțină seara.
2. Mănâncă puțin și des
Mâncatul pe fond de foame avansată vă face să consumați o cantitate mai mare de mâncare decât aveți de fapt nevoie pentru a vă sătura. Ați mai auzit, probabil, că senzația de sațietate nu e dată de stomac ci vine de la creier și durează puțin până se instalează, nu e instantanee.
Ideal este să ajungeți la formula de 5 mese pe zi: 3 principale și 2 gustări, să conțină lista de alimente și să se ghideze după regulile pe care le-am descris pe larg AICI. Desigur că ăsta este un obiectiv pe termen lung. Chiar dacă nu vă propuneți acum să faceți această schimbare totală sau alungați complet gândul de a o face chiar și în viitor, aruncați-vă totuși un ochi pe articol. Poate nu vi se va părea atât de greu și veți începe încet, încet să faceți mici schimbări.
3. Seara proteine
Aici mă refer la ultima masă din zi. Pentru a metaboliza proteinele, organismul depune un efort mai mare decât în cazul carbohidraților sau grăsimilor. Adică, pe de o parte, va arde mai multe calorii și, pe de alta, procesele metabolice se vor intensifica.
Așadar cina ar trebui să arate în genul: carne slabă făcută la grătar, cuptor sau abur, deci fără să fie încărcată cu grăsimi, cu garnitură de legume făcute tot fără ulei și o salată cât mai simplă: salată verde cu lămâie, din verdeață și legume, fără crutoane sau sosuri.
4. Desertul separat și evită combinațiile care îngrașă
Dezobișnuirea de a mai mânca desert la finalul mesei este un pas uriaș spre a pierde kg în plus și, apoi, să vă mențineți silueta. Desertul, fie că vorbim despre prăjituri sau fructe, trebuie mâncat ca masă distinctă și la distanță de 2 ore de orice altă masă, ideal în prima parte a zilei, nu seara.
De fapt, odată ce vă apucați să mâncați puțin și des, cum indicam la punctul 2, puteți să ajungeți și la o simplitate a meselor. Fără felul 1, felul 2 și desert. Puteți mânca o ciorbă la prânz, o prăjitură ca gustare după 2 ore sau cu 2 ore înainte și o friptură la cină. Nu vă suprasolicitați sistemul digestiv plus că, astfel, evitați combinațiile alimentare care îngrașă. Găsiți tabel și toate explicațiile AICI. Așa cum spuneam și în articolul respectiv, majoritatea alimentelor nu îngrașă ele în sine ci consumate în combinații proaste.
5. Bea apă
Este important din mai multe motive. În primul rând pentru că absolut fiecare celulă a noastră are nevoie de apă pentru o funcționare eficientă. Deshidratarea provoacă dezechilibre plus că de foarte multe ori confundăm setea cu foamea. Adică mâncăm când organismul ne cere, de fapt, apă.
Soluția e ca, atunci când vă e foame, să beți un pahar cu apă și să așteptați o jumătate de oră. Dacă nu vă mai e foame deloc, puteți și să renunțați. Oricum veți mânca mai puțin decât în cazul în care nu beți apa respectivă.
Apoi, pe tot parcursul zilei, obișnuiți-vă să aveți apă la îndemână și să beți câte puțin în mod constant. Fără să vă grăbiți, plimbând apa prin gură pentru a se amesteca bine cu salivă.
6. Încearcă să te miști cât mai mult
Chiar dacă nu vă apucați de mers la sală sau de făcut sport, puteți încerca să adaptați puțin activitățile pe care le faceți deja, în așa fel încât să vă mișcați mai mult. Aveți 5 idei AICI.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.
Buna Andreea,
Legat de quinoa, ce restrictii de combinatii sunt? Stiu ca e bogata in proteine dar nu sunt sigura in ce categorie sa o includ din tabelul de combinatii😅
Mersi mult!☺️
Pai la categoria proteine: nu cu alte proteine, nu carbohidrați și nu cu amidonoase
Ahhha! Cam complicat 😅 Speram sa fie ok cu carne sau macar peste😬 … Ok deci practic numai cu legume, nu?
Mersi mult!