3 alimente despre care știai că te îngrașă dar nu este așa. Eu le mănânc frecvent

Există mai multe alimente despre care s-a creat deja impresia generală că îngrașă. Să le spunem mituri, idei deja împământenite în mentalul colectiv dar care sunt cât se poate de neadevărate. Ba chiar, în multe cazuri, aceste alimente chiar te ajută să slăbești.

Problema majoră în alimentație, am spus-o de mai multe ori, nu este mereu ce mănânci și nici neapărat cât mănânci ci CUM mănânci. Momentul din zi când consumi anumite lucruri dar, mai ales, felul în care-l mănânci, adică în combinație cu ce alte alimente, contează cel mai tare.

Iată 3 astfel de exemple. Eu mănânc zilnic cel puțin unul dintre ele.

img_1844

1. Cartofii

Și-au căpătat renume prost din cauza popularității pe care o au cei prăjiți dar și a faptului că sunt combinați aproape de fiecare dată prost, în mai toate bucătăriile.

De fapt, cartofii, sunt foarte buni când vrei să slăbești, mai ales cei roșii și noi, dacă îi gătești cum trebuie. Adică fierți sau copți în coajă apoi lăsați să se răcească. Prin acest tratament termic de încălzire/răcire, amidonul se transformă în amidon rezistent care se comportă ca o fibră alimentară, adică îmbunătățește digestia și intensifică arderile. Doctor Menci spune că rata metabolismului bazal crește chiar cu 20-30%!

Dacă 100 de grame de cartofi conțin cam 80 de calorii, prin prăjire, însă, aceeași cantitate ajunge cam la 400 de calorii, nu mai vorbim despre grăsimile nesănătoase cu care se încarcă și felul în care acționează acestea asupra organismului.

În plus, cartofii nu trebuie combinați decât cu legume. În niciun caz cu pâine și alte făinoase sau carne. Explicația am aflat-o tot de la profesorul Mencinicopschi și anume: cartofii conțin mult amidon care nu este digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de PH ca proteinele de origine animală.

2. Bananele

Bananele sunt fructe foarte sățioase, deci țin mult de foame, și sănătoase, despre multiplele lor beneficii am vorbit AICI. O banană poate avea între 100 și 120 de calorii, deci trebuie luată ca atare în calcul atunci când ții cură de slăbire. Ca orice fruct, trebuie mâncat în prima parte a zilei, pentru că îngreunează digestia dacă le mănânci seara. Plus că bananele au o cantitate mare de carbohidrați. Buni dar, ca orice carbohidrat, trebuie consumat atunci când ai activitate intensă pentru a consuma energia respectivă care este mare și eliberată repede.

De asemenea, banalele trebuie mâncate coapte. Cele verzi îngreunează procesele digestive.

3. Pâinea, făinoasele, carbohidrații în general

Și aici ajungem la poate cel mai răspândit mit. Așa au ajuns foarte populare dietele fără carbohidrați. Ceea ce este o prostie, în primul rând pentru că organismul are nevoie de toate elementele: carbohidrați, glucide, lipide. În plus, carbohidrații stau chiar la baza alimentației sănătoase.

Dar și aici sunt câteva condiții. Pâinea și făinoasele nu trebuie să fie din făină albă pentru că are o încărcătură glicemică mare. Cele din făină integrală, însă, sunt foarte bogate în fibre care fac minuni asupra tractului intestinal. Și nu trebuie combinate cu carne. În plus, e bine, așa cum ziceam mai sus, să le mâncați în prima parte a zilei sau înainte de activitate fizică intensă.

Surse de carbohidrați sunt și fructele, care sunt foarte sănătoase dar care trebuie mâncate în prima parte a zilei și ca masă separată. Adică ori ca gustare, la distanță de 2 ore față de orice masă, sau pot înlocui micul dejun.

Și tot surse de carbohidrați sunt și legumele pe care le puteți mânca oricum, oricând și cu orice. 🙂

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați.

One thought on “3 alimente despre care știai că te îngrașă dar nu este așa. Eu le mănânc frecvent

Comments are closed.