De vorbă cu doctorul, despre celulită. Tot ce trebuie să știi, inclusiv exemplu de meniu pentru o zi

Despre doamna doctor Cristina Croitoru v-am mai vorbit când v-am povestit despre tratamentele pentru fermitatea pielii și stimularea circulației sangvine și limfatice pe care le-am încercat, la Centro Donna Spa, de pe strada Bruxelles. Partea care-mi place cel mai mult este tocmai că nu se aplică un tratament pentru toată lumea, noi fiind diferiți și cu probleme diferite. M-am dus, am discutat cu doamna doctor, i-am povestit ce și cum fac, ce și cum mănânc, ce stil de viață duc, ce mă nemulțumește, a văzut cum arăt. Și am discutat despre multe lucruri, inclusiv despre nutriție.

Celulita este, probabil, cea mai mare problemă a femeilor. Am zis că este interesant să vă prezint și alte păreri, pe acest blog, decât ale mele. Așa că am rugat-o pe doamna doctor să explice ce-i cu celulita asta, de ce apare și ce putem face să scăpăm de ea. Și, pentru că alimentația este foarte importantă, am rugat-o să dea și un exemplu concret de meniu complet pentru o zi.

dr Cristina Croitoru

dr Cristina Croitoru

Eu: Spuneți-mi, vă rog, câteva lucruri despre celulită. De ce vedem și femei tinere și slabe
care au celulita dar nu si bărbați?

Dr. Cristina Croitoru: Celulita, ceea ce numim noi femeile celulită, este acel aspect inestetic de coajă de portocală, mai mult sau mai puțin accentuat, care apare cu predilecție pe anumite zone ale corpului (coapse, fese, uneori gambe, abdomen, brațe). Apare din cauza unui cumul de factori, procentul în care influențează fiecare apariția și dezvoltarea celulitei depinzând de fiecare persoană în parte :

  • alimentația (mai ales cea  bogată în dulciuri,  grăsimi, fast food/junk food)
  • sedentarismul (lipsa activității fizice)
  • metabolism lent
  • schimbările neuro-hormonale
  • ingestie scăzută de lichide
  • obezitatea și supraponderalitatea – acestea accentuează aspectul de celulită
  • factori genetici

Celulita se formează în startul adipos subcutanat (sub piele) care există la absolut toate persoanele (și femei și bărbați),  prin „bombarea” celulelor grase din țesut prin „ochiurile plasei conjunctive” , adică prin rețeaua fibro-elastică a țesutului conjunctiv de susținere.

La acestea se adaugă și un deficit în schimburile la nivel celular, cu îngreunarea și încetinirea drenajului limfatic, adică eliminarea mai greoaie a toxinelor și apei în exces.

sursa: youqueen.com

sursa: youqueen.com

Se  observă mai ales la femei deoarece femeile au o structură mai săracă și mai laxă (mai putin rezistentă)  a țesutului conjunctiv de susținere decât bărbații . De asemenea, femeile, față de bărbați,  au tendința de a depune mai multă grăsime în zonele în care este mai vizibilă celulita. De aceea o vedem la femei și nu la bărbați. Se estimează că, totuși, și 10% dintre bărbați au această problemă.

Nu depinde de vârstă. Poate deveni vizibilă de la vârste fragede, 13-14 ani, însă, dacă există ceilalți factori determinanți, se poate accentua cu înaintarea în vârstă.

Și poate fi vizibilă și la persoane foarte slabe fiindcă și acestea au țesut adipos subcutanat și structură slabă a țesutului conjunctiv. Aspectul depinde, mai degrabă, de fermitatea și elasticitatea pielii. Însă, cu cât există mai mult țesut adipos, cu cât persoana e mai plinuță, cu atât celulita devine mai vizibilă.

Eu: Care este rețeta de a scăpa de celulită? Se poate scăpa definitiv de ea?

Dr. Cristina Croitoru: Nu există o rețetă specială ca să scapi de celulită. Din păcate, nu putem afirma că dispare, deoarece ține de țesutul adipos și de structura fibro-elastică a pielii, care nu dispar. Dar putem ținti diminuarea vizibilă a aspectului de celulită.

Cum? Prin combaterea factorilor predispozanți acolo unde putem:

– alimentație variată și echilibrată nutrițional, bogată în legume, fructe și fibre

– mișcare fizică periodică (cu cât mușchii sunt mai tonifiați, cu atât celulita e mai puțin vizibilă)

– ingestia unei cantități suficiente de lichide zilnic (minimum 2 litri)

– efectuarea unor terapii specifice anticelulitice, cum ar fi tratamentele endermologice, cele mai eficiente în cazul celulitei indiferent de „vechimea” ei, ce implică aparatură performantă care „rupe” fibrozitățile ce apar în țesuturile de suprafață, îmbunătațește drenajul limfatic și stimulează metabolismul celular, cu accelerarea arderilor și „topirea” grăsimilor, dar stimulează și regenerarea fibrelor de colagen și elastină, redând fermitatea pielii.

Mai există și alte terapii benefice cum ar fi terapiile cu radiofrecvență, vacuum, ultrasunete/cavitație, lipodermoaspirație, laser.

– De asemenea, celulita e mai puțin vizibilă pe o piele mai închisă la culoare, deci bronzul ajută, preferabil cel  natural, utilizând și o cremă cu un factor adecvat de protecție solară.

Eu: Cam ce ar trebui sa mănânce o femeie care vrea să scape de celulită?

Dr. Cristina Croitoru: Alimentația e foarte importantă în prevenirea celulitei, în aceeași măsură ca activitatea fizică. Ar fi ideal ca alimentația noastră să fie echilibrată, variată și sănătoasă.

sursa: juicepressousa.com

sursa: juicepressousa.com

Asta înseamnă că putem mânca orice, dar cu măsură, adică să nu exagerăm cu alimentele care ne plac. De multe ori mâncăm foarte sănătos dar porțiile sunt foarte mari și asta nu e bine. Predominant să mâncăm  multe legume, alimente bogate în fibre, fructe, să bem minimum 2 litri de lichide pe zi (apă plată și ceaiuri), să consumăm lactate semidegresate și  carne slabă, albă sau roșie, iar pește cel puțin de 2 ori pe săptămână. În același timp, trebuie să evităm alimentația bogată în grăsimi, dulciurile și produsele de patiserie.

Dacă nu vrem să se accentueze celulita, ba chiar să se diminueze cea existentă, „rețeta” ar fi 2-3 litri de apă pe zi, multe legume și fructe și, bineînțeles,  multă mișcare.

Exemplu de meniu pentru o zi

Așa cum se știe probabil, ideal ar fi să avem 3 mese principale și 2 gustări.

Mic dejun

Un iaurt cu cereale sau 200 ml de lapte cu cereale integrale sau 2-3 felii de pâine prăjită (integrală sau de secară, pentru că au conținut mai ridicat de fibre) cu 150 g telemea slabă de capră sau vacă și câteva legume sau 2 ouă cu câteva legume (ardei gras, roșie, castravete, frunze de salată verde)  plus 1-2 felii de pâine prăjită.

Cafea sau  ceai slab îndulcit sau puteți folosi îndulcitori pe bază de ștevie, sirop de arțar sau miere.

Gustare

Și cea de dimineață și cea de după-amiază ideal este să fie de fructe: 1-2-fructe (măr, pară, kiwi, portocală, mandarină, caisă, piersică) sau 1 bol mic de fructe precum struguri, afine, fructe de pădure, căpșuni, cireșe etc, sau 50 g fructe oleaginoase (nuci, semințe de dovleac sau floarea soarelui, migdale, alune, fistic).

Prânz

Fie  o supă/ciorbă și un fel principal, fie doar felul principal. De exemplu, o supă-cremă de legume/broccoli/ ciuperci/roșii, FĂRĂ pâine , apoi  150 g carne slabă/pește  la grătar sau cuptor cu legume verzi (fasole verde, broccoli, spanac) și salată verde sau de varză.

Gustare

Din nou de fructe.

Cină

Un fel principal: o salată bulgărească, Caesar sau de ton, ori legume la grătar sau la cuptor gratinate cu telemea slabă sau mozzarella (atenție la gramaj!) sau o porție de paste integrale cu legume și sos de roșii.

Mai puteți înlocui oricare dintre mesele principale cu o masă de fructe sau legume proaspete.

 

 

 

 

One thought on “De vorbă cu doctorul, despre celulită. Tot ce trebuie să știi, inclusiv exemplu de meniu pentru o zi

Comments are closed.