De ce sunt indispensabile grăsimile. Grăsimi bune și rele – LISTĂ

Anatomic vorbind, creierul nostru este alcătuit în proporție de 60% din grăsimi. Tocmai de aceea nu trebuie eliminate complet din alimentație nici măcar în timpul curei de slăbire. Profesorul Mencinicopschi spune că o dietă compet lipsită de grăsimi este periculoasă dar că acestea nu trebuie să depășească 30% din aportul caloric zilnic și, evident, sursa lor e foarte importantă.

Problema este ce fel de grăsimi îi dai organismului tău pentru că, pe lângă îngrășare, ele se depun în jurul organelor, afectându-le funcționarea, pe vasele de sânge, ducând la accidentele vasculare și neoxigenarea creierului și a organelor, și influențează activitatea creierului. Pentru că da, nu toate grăsimile sunt rele. Există și bune. În figura de mai jos, vedeți ce se ascunde sub colăceii din jurul taliei.

sursa: return2health.net

sursa: return2health.net

Grăsimile rele sunt cele saturate. Consumate în exces duc la toate efectele menționate mai sus plus deficiențe de memorie și de învățare, mergând până la boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer și Parkinson, dar favorizează și apariția diabetului de tip 2 prin dezvoltarea rezistenței la insulină. Găsiți multe informații medicale și studii pe temă în cărțile profesorului Gheorghe Mencinicopschi.

Grăsimi bune vs grăsimi rele – lista doctorului Menci

1. Grăsimile rele

  • Cele saturate din produsele grase de origine animală, fast food
  • Cele saturate din produsele lactate
  • Acizi grași Omega 6 din uleiurile vegetale (floarea-soarelui, porumb, șofranel), consumați în exces
  • Uleiuri vegetale hidrogenate care se găsesc în produsele de patiserie, margarină, biscuiți și chipsuri

2. Grăsimile bune

  • Acizii grași Omega 3 din: peștele oceanic (somon, sardine, ton etc),  fructe de mare
  • Grăsimile vegetale nehidrogenate din: legume verzi, nuci de tot felul (consumate crude, atenție însă că sunt bombe calorice), semințe de in sau pin, uleiul de rapiță, cânepă, măsline, arahide, argan