De ce e esențial să nu sari peste micul dejun și trucuri pentru siluetă frumoasă fără mari eforturi

Micul dejun este masa cea mai importantă din 2 motive logice:

  1. Ai o zi întreagă înainte și, dacă mănânci corect și suficient dimineața, vei avea suficientă energie deci vei fi mai performant(ă).
  2. Având toată ziua în față, ai și timp și activitate suficiente pentru a consuma caloriile respective deci există mai puține riscuri să te îngrași.

Dincolo de plăcere, mâncatul este o activitate necesară organismului. Deci, dacă te gândești la ea ca la o necesitate și nu ca la o plăcere, îți va veni ușor să-ți construiești regimul rațional. Este absolut logic faptul că ai nevoie de mai multă energie la începutul zilei, când vei avea atâtea de făcut, decât seara când, în principiu, nu mai faci mare lucru și apoi de culci. Nu spune nimeni să nu-ți satisfaci plăcerile culinare dar o poți face cu cap.

sursa: www.theguardian.com

Cum să te obișnuiești să mănânci dimineața

1. Impune-ți

Totul dar absolut totul în viață se educă. Sunt absolut convinsă de asta. Am avut și eu problema că nu puteam să mănânc dimineața. Pur și simplu nu-mi era foame și parcă stomacul meu și respingea orice aliment. M-am obișnuit încet, încet. Începe prin a te forța să mănânci ceva, orice. Un biscuit, un fruct, un iaurt, un baton de ciocolată. Orice. Oricât de puțin. Vei vedea că organismul se va regla și te vei trezi, fără să-ți dai seama, cu o foame de lup dimineața.

2. Mănâncă alimentele care-ți plac

Uite o idee: satisfă-ți plăcerile culinare dimineața. Îți va fi mai simplu să mănânci când n-ai chef dacă este vorba despre ceva ce-ți place foarte mult. În general dulciurile, INCLUSIV fructele, este cel mai bine să le mănânci în prima parte a zilei. Eu așa procedez.

3. Nu te îndopa seara

Mănâncă fix atât cât să nu-ți fie foame. Avantajul este triplu: nu te vei îngrășa, vei dormi mai bine fiindcă organismul nu va lucra intens la digestie și te vei trezi înfometat(ă).

Ce să mănânci dimineața

Practic orice: carne, brânză, legume, fructe, cereale. Nu există restricții când vine vorba de micul dejun. Bineînțeles că trebuie să respecți, și aici, regulile unui regim deștept, cum îi zic eu, mai ales dacă nu vrei să te îngrași. Adică:

1. Nu amesteca mai multe feluri de proteine

Carne cu ouă sau cu brânză. Pe cât posibil, desigur. Legumele sunt singurele pentru care nu există niciun fel de restricții. Le poți mânca oricând, oricât și în combinație cu orice. Mă rog, nu mă refer aici la o tonă de varză, de exemplu. Exagerările nu sunt bune niciodată.

2. Nu amesteca proteinele animale și carbohidrații

Mă rog, nu orice fel de carbohidrați. Ca regula generală, încearcă să înlocuiești cerealele, pastele, pâinea și variațiunile pe temă cu variantele lor integrale. Sunt, în primul rând, mai bogate în fibre, care ajută digestia. Ca să vă lămuriți mai bine, am făcut o listă de alimente pe categorii, grăsimi, carbohidrați, proteine, pe care o găsiți AICI. Vă va fi mai simplu să vă orientați. De asemenea, lista mea completă de alimente o puteți citi AICI.

3. Fructele se mănâncă separat

La 2 ore distanță de orice masă. Așa că ideal este să le mâncați ca gustare, la 2 ore după micul dejun. Mie, una, îmi plac foarte mult. Așa că mi se întâmplă să mănânc numai fructe la micul dejun. Multe 🙂 Mai ales vara. Conțin, însă, fructoză, deci tratați-le ca pe orice alt desert.

4. Lactatele nu se consumă oricum

Am scris un articol întreg pe temă, bazat pe sfaturile și experiența uriașă a profesorului Gheorghe Mencinicopschi, în care eu am încredere deplină. Îl puteți citi AICI.

Exemple de mic dejun consistent de la doctor Menci

VARIANTA 1
  • omletă din 1-2 ouă
  • 70 g paine integrală (3 felii)
  • 10-20 g unt natural (untul se consumă de preferinţă dimineaţa)
  • ceai de plante, verde, negru sau cafea (150ml), de preferat neîndulcite. Puteți pune puţin zahăr brun sau miere, aceasta din urmă însă, numai după ce temperatura  băuturii a scăzut sub 40 de grade C.
VARIANTA 2
  • Amestec de fulgi de ovaz sau hrisca, 1 lingurita seminte de in, de susan, de dovleac, 2 lingurite de stafide (goji, merisor) cu lapte de soia sau migdale
  • cafea simplă sau ceai
VARIANTA 3
  • brânză de capră
  • 2 felii pâine integrală
  • Salată de rucolla sau spanac proaspăt, măsline și semințe de in sau dovleac
  • Ceai negru sau verde, îndulcit după regula descrisă la varianta 1.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.