Am mai zis de nenumărate ori și o repet: Dumnezeu nu prea a lăsat pe pământ alimente care să îngrașe ele în sine. Obezitatea a devenit o problemă uriașă la nivel mondial din cauza obiceiurilor proaste propagate de mai toate bucătăriile de pe planetă și, mai grav, împământenite din copilărie.
Multe dintre obiceiurile alimentare extrem de răspândite sunt cauza îngrășării iar uneori persoanele respective nici măcar nu mănâncă mult dar fac niște greșeli banale dar care afectează digestia. Cu alte cuvinte, poți avea o siluetă decentă și o nutriție cât de cât corectă și doar dacă elimini câteva obiceiuri proaste de gătit și alimentație. Iată top 6:
1. Cartofii, garnitură pentru carne sau în combinație cu alte proteine animale (brânză)
Cartoful este perceput aproape exclusiv ca garnitură la friptură sau combinat în diverse moduri cu brânză. Foarte greșit. Amidonul, conținut în cantitate mare de cartofi, nu este digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de PH ca proteinele din carne. Deci combinația duce la îngreunarea digestiei și la acumularea de kilograme. Gătiți corect, însă, cartofii nu doar că nu îngrașă, dar te ajută să slăbești. Am explicat pe larg AICI.
2. Brânza, sub formă de sosuri peste carne
Imediat după cartofi, brânza este alimentul mâncat cel mai incorect, după părerea mea. Iar sosurile de brânză sunt o delicatesă în cele mai rafinate bucătării, deci nu trebuie să te simți complexat(ă) dacă ai făcut până acum această greșeală. Brânza este bogată în grăsimi și proteine. Desigur că ne aduce calciu, extrem de important pentru organism, însă trebuie mâncată în anumite cantități și condiții de combinare, pe care le-am descris în postarea de AICI.
3. Amestecul de proteine: brânză, ouă, carne
Este una dintre cele mai răspândite greșeli ale bucătăriei moderne, în special a celei fast food. Burgerii moderni combină tot ce se poate, de la carne, brânză, ouă, sosuri etc. Adevărate bombe calorice și pericole pentru ficat, în special. Organismul uman nu este construit ca să digere mai multe feluri de proteine în același timp, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi în care eu am mare încredere. Așadar, primul pas pe care trebuie să-l faci este să-ți schimbi dieta și modul de gătit în funcție de tabelul combinațiile sănătoase pe care-l găsiți AICI.
4. Noțiunea de desert
Există peste tot în lume și este un obicei prost pe care-l dai mai departe copiilor tăi. Dulciurile, în general, trebuie evitate din cauza multiplelor efecte nocive ale zahărului rafinat asupra sănătății, despre care am vorbit AICI. Desertul trebuie mâncat separat, ca gustare, la distanță de 2 ore de orice altă masă, chiar dacă vorbim despre fructe, nu neapărat despre dulciuri.
5. Laptele cu cereale
Asocierea glutenului din cereale, carbohidrat adică, și proteinele din lapte îngrașă. Este o regulă știută pentru diete: asocierea proteine-carbohidrați cu asimilare lentă îngrașă. Din acest motiv, cerealele trebuie să fie integrale, eventual fără gluten. Iar, din când în când, laptele poate fi altfel decât cel de origine animală. Da, există și alte variante. De exemplu, cel din migdale.
6. Cafeaua cu lapte sau ciocolata cu lapte
Cea mai sănătoasă este ciocolata simplă, cu un conținut cât mai ridicat de cacao. Cât despre combinația lapte-cafea, laptele reduce tocmai acțiunea stimulatoare a cafelei și o face să fie digerată mai greu: chiar și în 3 ore, față de 20 de minute, în cazul cafelei fără lapte.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.