5 motive de ce nu slăbești sau te îngrași chiar dacă nu mănânci mult

Nu mănânci mult dar ai mai multe kg decât ți-ai dori sau nu reușești să slăbești oricât te-ai chinui. Explicația poate fi unul dintre următoarele motive ori mai multe sau chiar toate combinate:

sursa: pinterest.com

1. Mănânci greșit: cât, ce și cum

Iar aici avem mai multe componente. O dată, mănânci haotic sau chiar prea puțin. Da, și dacă mănânci prea puțin te poți îngrășa, surpriză! Ideea e că trebuie să te alimentezi atunci când organismul are nevoie de energie, altfel, pe de o parte se va apuca de făcut depozite de grăsimi, pentru a se apăra, iar de consumat va prefera masa musculară plus din rezerva de nutrienți, ceea ce va duce la carențe. Iar carențele duc la pofte pentru anumite gusturi, gen dulce, sărat etc. Soluția nu este să le satisfaci, ci să-i dai organismului ce-i trebuie. Am scris despre ce semnifică fiecare poftă și soluțiile potrivite AICI.

Pe de altă parte, dacă mănânci pe fond de foame mare, vei sfârși prin a mânca mai mult decât ai nevoie. Din punctul meu de vedere, cel mai bine este să ai o dietă organizată: 3 mese principale și 2 gustări.

Apoi, mai contează și CE mănânci. Adică, dacă vei mânca alimente cu așa-numitele calorii goale, doar te vei îngrășa, nu-ți vei lua și nutrienții de care are nevoie organismul. Și ajungem la ce am spus mai sus. O listă cu alimente bune și proaste am făcut AICI.

Dar la fel de important este și CUM mănânci. Adică, și dacă mănânci alimente bune, combinarea greșită a acestora poate duce la îngreunarea digestiei și la îngrășare. Găsiți AICI tabelul combinațiilor alimentare corecte și greșite.

2. Nu iei în calcul caloriile din băuturi

Și nu vorbesc doar despre sucuri îmbuteliate. Nu trebuie să mai spun că alea îngrașă. Mă refer inclusiv la cele făcute în casă. Fructele conțin fructoză deci trebuie luate în calcul la fel ca oricare alt aliment. Când vrei să slăbești, cel mai bine este să bei doar apă și ceaiuri, de preferat verde. La fel, multe dintre băuturile complexe pe bază de cafea, gen capuccino, mocaccino etc, au aport caloric foarte mare.

3. Nu te hidratezi suficient

Pe de altă parte, nu bei suficientă apă, deci nu te hidratezi suficient. Iar asta e foarte important fiindcă fiecare celulă are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. Mai mult, de foarte multe ori confunzi setea cu foamea. Știu că pare absurd dar așa este. Încearcă, atunci când ți se face foame, să bei apă și să aștepți jumătate de oră. Abia apoi mănânci, dacă tot îți mai este foame.

4. Nu faci mișcare sau nu câtă/cum trebuie

Deci bagi în tine mai mult decât consumi. Simplu. Sau faci mișcare dar nu suficientă. Iarăși, bagi mai mult decât consumi. De asemenea, e posibil să nu faci antrenamentele potrivite. Corpul trebuie solicitat în permanență. Dacă faci antrenamente prea ușoare sau repeți la nesfârșit aceleași exerciții, corpul se obișnuiește și nu mai depune mare efort. Eu am o vorbă: dacă mai arăți ca scoasă din cutie după antrenament, înseamnă că nu te-ai antrenat suficient. Simplu. 🙂

5. Nu te odihnești cât trebuie

Odihna este, de asemenea, esențială pentru organism, mai ales când vrei să slăbești. Un adult ar trebui să se odihnească 6-8 ore pe noapte, de preferință între orele 22 și 6 dimineața.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.