Fructul extraordinar al toamnei! Delicios și cu multiple beneficii

V-am spus mereu că natura ne oferă cele mai minunate alimente și că ar trebui să ne întoarcem cât mai mult la simplitate fiindcă asta este cheia unei siluete frumoase fără prea mare efort și fără cure de slăbire. Pentru a face asta, foarte important este și să mâncați fructele și legumele atunci când este sezonul lor. Pe de o parte, scad șansele de a fi impregnate cu tot felul de chimicale de creștere dar, de obicei, fiecare fruct/legumă vine cu acele vitamine și minerale necesare sezonului și climei respective. Natura are tendința de a fi perfectă. 🙂

sursa: rebeldietitian.us

Mi-e greu să aleg toamna între struguri și gutui, ambele plăcându-mi enorm. Gutuile, însă, mi se par niște fructe extrem de speciale, datorită combinației unice de gust și arome dar și pentru că au atât de multe beneficii încât aș putea scrie un tratat special pentru ele. :)) Văzusem la un moment dat un articol cu 100 de calități ale gutuilor!!! Cum nici eu nici dvs. nu avem timp pentru asta, am ales un top 5 cele mai importante beneficii pe care le au gutuile pentru organism. Iată:

1. Extraordinare pentru digestie, ficat și pancreas

Sunt bogate în fibre și conțin catechină și epicatechină, 2 compuși care contribuie mult la sănătatea colonului și protejează ficatul. Sucul de gutuie este folosit pentru reglarea funcției pancreatice și stimularea celei hepatice. Sunt foarte eficiente împotriva diareei dar, atenție, contraindicate în cazul constipației.

2. Conține substanțe antivirale

Iar aici ne referim la coajă. Este foarte bogată în vitamina C și substanțe care inhibă dezvoltarea de microorganisme implicate în declanșarea hepatitelor A, B și C. Este un fruct extrem de complex cu o combinație unică de nutrienți, printre care ectine, tanin, vitaminele A, B 1, B2, B 6, fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu şi fosfor.

3. Ideale în cura de slăbire și împotriva celulitei

Au un aport caloric de doar 57 de calorii la 100 de grame ceea ce le face ideale în cura de slăbire, mai ales în combinație cu cantitatea mare de fibre conținută în special de coajă. La acestea se adaugă și aportul semnificativ de compuși antiiflamatori care combat eficient celulita, aceasta fiind un proces de inflamație.

4. Reglează tensiunea și stimulează circulația sangvină

Conțin potasiu, cu proprietăți de reglare a tensiunii, la care se adaugă fier, cupru și zinc, esențiale pentru procesul de producere a globulelor roșii.

5. Excelente împotriva anemiei

Anemia este o consecință a deficitului de fier din organism și provoacă probleme majore de sănătate, mai ales dacă este nevoie de operații. Femeile, în special, trebuie să consume alimente bogate în fier în preajma ciclului menstrual.

Cum alegeți gutuile

Sunt fructe tari deci este important să le alegeți să fie de un galben frumos, pentru a fi coapte. Sunt foarte astringente de aceea este indicat să le mâncați cu măsură proaspete. Le mai puteți consuma coapte sau sub formă de compot, gem, jeleu.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.