Top 4 cele mai mari și frecvente greșeli ce îngrașă și sunt nesănătoase

Nu voi vorbi aici despre fumat, exces de alcool sau consum de droguri. Despre ele sunt convinsă că știți cu toții că nu sunt bune iar ăsta nu este un blog de ținut morală. :)) Vorbesc despre siluetă dar și despre sănătate fiindcă a fi slab(ă) nu înseamnă neapărat că ești și sănătos. Invers mai tot timpul da. 🙂

sursa: pinterest.com

Și eu vă încurajez să mâncați! De 5 ori pe zi, dacă se poate. Un om sănătos nu moare de foame. Mănâncă dar o face cu cap. Problema e că la nivel general și mai peste tot în lume s-au împământenit multe obiceiuri alimentare foarte proaste, pe lângă popularitatea pe care a căpătat-o industria fast food. Toate acestea, combinate, au dus la faptul că obezitatea este extrem de răspândită pe planetă iar bolile cardio-vasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de deces. Iată un top 4 cele mai proaste obiceiuri care duc la îngrășare dar și la probleme de sănătate:

1. Consumul de grăsimi nesănătoase

Aici mă refer la grăsimi de origine animală, carne grasă adică, patiserie, unele produse de cofetărie, fast food și prăjeli. Chiar dacă aveți arderi bune și nu se vede pe talie, am văzut mulți oameni tineri și supli cu atac cerebral sau infarct până-n 50 de ani. Nu mai vorbesc de probleme de circulație, grăsime pe artere și vene, care pot duce până la membre amputate. Așadar nu e de glumă!

De grăsimi sănătoase, însă, provenite, de exemplu, din pește oceanic, fructe de mare, toată gama de nuci și semințe sau avocado, avem mare nevoie. Pe de o parte fiindcă reglează nivelul colesterolului rău și, pe de alta, pentru că sunt esențiale pentru funcționarea creierului. Am vorbit pe larg despre importanța grăsimilor, diferența dintre cele bune și cele proaste, sursele și cantitățile în care trebuie consumate AICI.

2. Excesul de zahăr rafinat

O un alt obicei care duce la obezitate și alte probleme majore de sănătate. Ca să nu mai vorbim despre faptul că zahărul rafinat produce dependență, deci intrați într-un cerc vicios din care vă va fi foarte greu să ieșiți, dacă nu cumva vă veți da seama prea târziu că trebuie să o faceți. Suntem o țară cu o incidență a bolilor de nutriție, în special diabet de tip 2, alarmantă deja.  Dacă vi se pare o glumă, încercați să vorbiți cu cineva care suferă de aceasta boală ca să vedeți ce fel de viață duce. Găsiți destule mărturii și pe internet, dacă nu cunoașteți personal pe cineva.

Pe larg despre problemele generate de consumul excesiv de zahăr rafinat și înlocuitorii sănătoși pentru acesta puteți citi AICI.

3. Hidratarea insuficientă

Apa este elementul de bază de care are nevoie organismul uman. Fără apă și aer nu există viață. Asta învățăm de mici la școală dar avem tendința să uităm pe parcursul vieții. Fiecare celulă are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. Hidratarea insuficientă, pe termen lung, duce la dezechilibre greu de remediat și la multiple probleme de sănătate, inclusiv ale sistemului circulator.

Un adult trebuie să bea în jur de 2-3 litri de apă pe zi dar nu oricum. Profesorul Mencinicopschi spune că să bei nu este egal cu a te hidrata. Totul despre hidratare, diverse tipuri de băuturi și cum trebuie consumate ele găsiți într-un articol complet AICI.

4. Lipsa totală de mișcare

Să faci mișcare nu este o fiță de fotomodel. Adică nu este necesară doar cuiva care vrea să arate bine. Ăsta e un efect secundar. :)) Mișcarea chiar este sănătate curată, mai ales pentru sistemul cardio-vascular. Și, așa cum spuneam și mai sus, problemele acestuia reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.

Nu spun acum să vă apucați de sport de performanță dar un minim de mișcare numai cine nu vrea nu face. Câteva metode simple care nu vă vor perturba absolut deloc programul zilnic găsiți AICI, iar dacă vreți să evoluați puțin, găsiți la categoria “Programul meu de mișcare” și pe canalul meu de YouTube multe exemple de exerciții simple și eficiente pentru care nu vă trebuie nimic altceva decât puțină voință. Nu trebuie nici măcar să ieșiți din casă.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.