Ați auzit probabil de persoane care se mențin slabe fără prea mare efort. Chiar dacă nu mănâncă uriaș, totuși nici nu îți calculează caloriile și nici nu se înfometează și totuși nici nu se îngrașă. Asta pentru că au arderi metabolice bune și o digestie ușoară. Problemele de digestie, însă, sunt foarte răspândite, în ultima vreme, iar asta se vede și într-un ten încărcat și acneic dar și probleme în menținerea greutății. Lucrurile, însă, se pot rezolva.
O digestie ușoară se traduce și prin arderi mai intense, deci consum de calorii mai mare, o asilimare bună a nutrienților, eliminare bună a toxinelor dar și o folosire eficientă a resurselor, având șanse mari ca organismul să nu se apuce de făcut depozite haotice de grăsimi. Pe scurt: o digestie bună îți permite să ai și o siluetă frumoasă fără restricții draconice și cure de slăbire. Și iată ce trebuie să faci pentru a-ți regla digestia:
1. Bea apă când trebuie
Nu în timpul mesei. Ci cu jumătate de oră înainte de masă și cam la o oră după. Hidratarea, de altfel, este esențială pentru organism deci influențează și procesele digestive. Trebuie așadar să vă hidratați dar nu orice pahar cu apă face asta. Am explicat AICI cum se bea apă corect pentru a avea ca efect hidratarea.
2. Combinați corect alimentele
Este foarte important pentru că anumite alimente pot fi chiar benefice digestiei însă combinarea nefericită le face să o îngreuneze. Aveți AICI regulile de combinare explicate pe larg și organizate într-un tabel foarte ușor de folosit.
3. Fructele trebuie mâncate corect
Tocmai pentru că pot îngreuna digestia. Iar regula este să fie mâncate separat, ca masă distinctă, nu împreună cu alte alimente și de preferat în prima parte a zilei.
4. Mâncați câte puțin, des și fără să vă grăbiți
Ajută mult la reglarea metabolismului. 5 mese: 3 principale și 2 gustări, cât mai simple, respectând regulile de combinare de la punctul 2 și veți vedea imediat efectele. De asemenea, dacă mâncați încet, mestecând pe îndelete, astfel încât alimentele să se amestece bine cu saliva, ele vor deveni mai ușor de digerat.
5. Introduceți în dietă multe fibre
Sunt cele care ajută cel mai mult la reglarea tranzitului intestinal. În ce fel și care sunt acestea am explicat pe larg AICI.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.