6 ponturi care te ajută să mănânci mai puțin fără să te concentrezi și fără să ții cură

Există perioade în care parcă am mânca tot frigiderul și tot nu ne-ar ajunge. Motivul poate fi un dezechilibru în organism, o dietă dezorganizată sau o stare de stres sau depresie. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul se mai lenevește și trebuie să mâncăm mai puțin dacă nu vrem să ne îngrășăm. Sau să facem mai multă mișcare.

Există însă metode pentru a controla cantitatea de mâncare pe care o mâncați, metode simple care nu presupun să vă concentrați prea tare. Iată 6 ponturi:

sursa: cdn.inquisitr.com

1. Rezolvă carențele din organism

Așa cum spuneam și la început, un apetit exagerat poate însemna o carență în organism. La fel și dacă poftiți după anumite alimente. Iar satisfacerea poftelor respective nu va face decât să adâncească carența respectivă, lucru care va duce la acutizarea poftelor. Desigur că problema principală este cum vă dați seama ce vă cere de fapt organismul. Răspunsul îl găsiți AICI, în articolul în care am scris pe larg despre semnificația fiecărei pofte alimentare și care sunt soluțiile.

2. Mănâncă puțin și des

Dacă mănânci pe fond de foame exagerată vei ajunge să mănânci mai mult decât ai nevoie. Încearcă să-ți pui puțină ordine în obiceiurile alimentare și să mănânci de 5 ori pe zi, 3 mese principale și 2 gustări, cam la 2-3 ore distanță una de cealalaltă, ultima fiind cam cu 4 ore înainte de culcare. Vei observa curând efectele.

3. Pune-ți porții mici

Avem inconștient tendința de a termina tot din farfurie. Pune-ți porții mici, poți oricând să te ridici să-ți mai iei una.

4. Mănâncă încet

Ai auzit deja probabil că durează o vreme până când creierul percepe senzația de sațietate. Nu te grăbi. Astfel nu riști să mănânci mai mult decât ai nevoie plus că e mult mai bine pentru digestie. De asemenea, alimentele trebuie mestecate temeinic înainte de a le înghiți, pentru a se amesteca bine cu salivă.

5. Bea apă înainte de masă

Poate nu știai dar de foarte multe ori confundăm setea cu foamea și mâncăm deși, de fapt, corpul ne spune că e deshidratat. Pe lângă faptul că e bine să bei constant apă de-a lungul zilei, când simți senzația de foame, bea un pahar cu apă și așteaptă. Dacă după jumătate de oră îți mai este foame, atunci mănâncă. Oricum nu va mai fi la fel de acută nevoia.

6. Alimentele care te fac să mănânci mai puțin

Există alimente care sunt mai sățioase decât altele și care inhibă senzația de foame. Găsiți o listă AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.