BLOGROLL CORONAVIRUS – Planurile Franței și Spaniei pentru relaxarea măsurilor

După Italia, premierii Franței și Spaniei au anunțat și ei planuri detaliate, în mai multe etape, de relaxare a restricțiilor. Înainte de a le expune, trebuie avut în vedere că anumite țări au restricții mai dure decât altele deci relaxarea nu înseamnă același lucru peste tot.

sursa: www.euronews.com

“Trebuie să învățăm să trăim cu virusul” a spus premierul Franței, Édouard Philippe, în deschiderea discursului prin care a detaliat planul Franței, aflată în lockdown strict din 17 martie. “Niciodată în istoria țării noastre nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situație, nici în timpul războielor, nici în timpul ocupației”, premierul mai adăugând că un studiu a arătat că restricțiile au salvat în jur de 62.000 de vieți pe lună și a avertizat că există îngrijorare privind un al doilea val. I-a îndemnat pe francezi să continue să respecte regulile de distanțare socială, avertizând că dacă indicatorii, inclusiv numărul de noi infectări și spitalizări, nu rămân scăzuți până pe 11 mai, guvernul ar putea amâna relaxarea restricțiilor.

Premierul a subliniat că întârzierea ridicării restricțiilor ar putea avea efecte vătămătoare, în special economice: “Trebuie să protejăm Franța fără să o imobilizăm până în pragul colapsului. Puțin prea multă neatenție și epidemia poate reizbucni, puțin prea multă prudență și toată țara se va scufunda. Obiectivul strategiei prezentate este să ne permită să ne păstrăm pe această creastă.”

Édouard Philippe spune că, din moment ce răspândirea virusului nu este uniformă, nici ridicarea restricțiilor nu va fi uniformă. Așa că regiunile cele mai afectate, precum estul țării și regiunea extinsă a Parisului, e posibil să rămână sub restricții în timp ce acestea vor fi relaxate în alte părți. Prima fază a relaxării va dura 3 săptămâni, până pe 2 iunie, când vor fi anunțate alte măsuri. Restricțiile vor începe să fie ridicate pe 11 mai iar premierul asigură că, până la această dată, țara va avea destule măști.

Măștile vor fi disponibile pentru achiziționare în farmacii, supermarketuri dar și pe o platformă online nou-creată și gestionată de serviciul poștal. De asemenea, a mai anunțat că va fi crescută capacitatea de testare până la 700.000 de teste pe săptămână.

Se permite redeschiderea majorității activităților economice pe 11 mai, cu excepția barurilor, restaurantelor și cafenelelor. Piețele și centrele comerciale se vor deschide dar autoritățile vor avea puterea de a le închide la loc dacă se constată că e necesar. Premierul a îndemnat cetățenii să lucreze la distanță, dacă se poate, iar, acolo unde tele-munca nu este posibilă, a cerut companiilor să organizeze ture astfel încât să nu fie prezenți toți angajații la locul de muncă în același timp.

Școlile se vor redeschide pe rând. Se începe cu preșcolarii și școlile primare, pe 11 mai, gimnaziile rămân închise până pe 18 mai iar liceele este puțin probabil să se redeschidă înainte de luna iunie. Școlile însă vor trebui să respecte anumite reguli, inclusiv un număr maxim de 15 elevi într-o clasă. În privința măștilor, nu vor fi obligatorii în cazul preșcolarilor, fiind dificil pentru copiii mici să le folosească, însă vor fi obligatorii pentru școlari.

Până acum, francezilor le era permis să se deplaseze doar la magazinele și farmaciile din apropierea locuinței, folosind un formular. Începând cu 11 mai, declarațiile dispar și vor fi permise deplasările cu mașina pe distanță maximă de 100 de km. Traversarea țării rămâne limitată, trenurile circulând doar pe distanțe scurte. La fel, transportul public rămâne limitat iar purtarea măștilor va fi obligatorie. Cinematografele, teatrele, muzeele și sălile de concerte vor rămâne închise și după 11 mai, plajele închise până pe 2 iunie, adunările publice și private vor fi limitate la maximum 10 persoane iar adunările cu mai mult de 5.000 de persoane, inclusiv festivaluri și evenimente sportive, rămân interzise până în septembrie. Premierul francez a mai adăugat că sezonul sportiv profesionist, în special cel de fotbal, nu se va putea relua.

Planul Spaniei

Premierul spanilor, Pedro Sanchez, a anunțat un plan în 4 faze de relaxare a lockdown-ului, care să redea cât de cât o aparență de normalitate dar și să permită ținerea sub control a coronavirusului. Fiecare fază va dura 2 săptămâni și vor fi implementate diferit în diverse regiuni și insule. Sanchez a subliniat că țara se află acum în faza zero, cea de pregătire a tranziției, și a reamintit relaxarea ușoară oferită cetățenilor prin faptul că adulților li se va permite să iasă, începând cu data de 2 mai. Începând de duminică, li s-a permis copiilor să iasă afară timp de o oră pe zi. Care sunt celelalte 3 faze:

Faza 1

Se vor redeschide afacerile mici, cu anumite ore de ieșit la cumpărături stabilite pentru cei de peste 65 de ani. Centrele comerciale mai mari vor rămâne închise. Se vor redeschide hotelurile și alte facilități de cazare dar fără să fie accesibile ariile comune. Purtarea măștilor este recomandată intens în mijloacele de transport în comun.

Faza 2

Restaurantelor le va fi permisă servirea la mese în spațiile interioare, se vor redeschide și centrele educaționale cu anumite excepții. Vor fi permise evenimentele culturale cu mai puțin de 50 de persoane în spațiile închise și maximum 400 de persoane afară.

Faza 3

Aceasta este o fază avansată în care restricțiile vor fi limitate.

În discursul de ieri, premierul Sanchez a declarat că și-ar dori să introducă prima fază a tranziției pe 4 mai care să rămână în vigoare măcar 24 de ore, dacă nu apare o nouă creștere a infectărilor. Această primă fază ar urma să fie aplicată în mai toată Spania continentală, insula Formentera, Insulele Baleare și insulele La Gomera, El Hierro și La Graciosa, parte a Insulelor Canare, urmând să intre în faza întâi ceva mai târziu. Sursa informațiilor este articolul Euronews pe care îl puteți accesa AICI.

Ce se întâmplă în Germania după primele măsuri de relaxare

Tot Euronews titrează că numărul infectărilor a început să crească în Germania după primele măsuri de relaxare. Citându-l pe Lothar Wieler, șeful Institutului Robert Koch, autoritățile germane spun că problema este creșterea factorului R, care măsoară numărul mediu de persoane pe care le infectează o persoană contaminată, și care acum ar fi la limita nivelului acceptabil. Pe 20 aprilie era în jur de 0,7, când Germania a decis să relaxeze o parte din restricții. Acum a ajuns la 0,96, zice șeful Institutului Robert Koch. Autoritățile spun că vor să păstreze acest factor R sub 1 pentru ca pandemia să fie controlată la un nivel care să nu copleșească sistemul național de sănătate. Euronews relatează că autoritățile germane vor mai aștepta înainte să ia măsuri. Puteți urmări știrea euronews în clipul de mai jos.

Relaxarea începută de 20 aprilie în Germania a constat în redeschiderea afacerilor mici, librării, magazine de biciclete și dealeri auto. Au fost redeschise magazinele cu o suprafață maximă de 800 de metri pătrați cu recomandarea de a purta măști în public și în mijloacele de transport în comun. O a doua fază ar urma să fie aplicată pe 4 mai, când să fie redeschise școlile. Lăcașele de cult rămân închise iar adunările mari interzise până la finalul lunii august. De asemenea, rămân închise barurile, cafenelele, restaurantele și cinematografele. În același timp, Germania continuă planul de creștere a capacității de testare. Mai multe detalii AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.