Este deja un lucru știut că, statistic vorbind, bărbații sunt mai afectați de COVID 19 decât femeile. Chiar dacă femeile sunt mai numeroase pe planetă decât bărbații, COVID 19 face mai multe victime în rândul bărbaților.
Un grup de cercetători din SUA chiar conduc un studiu ca să afle dacă o soluție salvatoare pentru pacienții cu coronavirus ar fi tratarea lor cu hormonul feminin estrogen. Au explicat, pentru CNN, ce au descoperit până acum. Puteți urmări în video intervenția sau aveți mai jos traducerea.
Î: Dr. Gasparis, înțeleg că a fost ideea dvs, ați ieșit din tipare, v-ați uitat la afectarea pe sexe, mai ales în cazul datelor privind decesele și v-a venit o idee. Povestiți-ne.
Dr. Antonios Gasparis, profesor în chirurgie la Școala de Medicină Reinnaisance, Universitatea Stony Brook: E destul de simplu: a fost observație clinică. Așa cum ați menționat, diferența între sexe în severitatea bolii care apare între bărbați și femei, asta e declanșat totul.
Î: Și care a fost ideea dvs?
Dr. Antonios Gasparis: A fost vorba despre “de ce”. Întrebarea a fost “de ce?” Și vorbim despre 80%… Când ne uităm la riscul de evoluție în perioada de intubare și mortalitate, proporția este cam de 80% bărbați versus 20% sau 15% femei. Deci de ce o diferență atât de mare? Iar asta m-a făcut să mă uit în literatură să văd ce știm deja. Și, dacă ne uităm la lanțul coronavirusului care este responsabil de COVID, este puțin diferit față de virusurile responsabile pentru alte infecții, cum ar fi SARS. Iar această diferență pe genuri a fost observată și la SARS. Când m-am uitat la literatură, studiile pe animale au arătat că la femelele șoareci s-a observat de asemenea un efect protector. Iar când estrogenul era blocat la acele femele șoareci, acel efect protector a dispărut iar soarta femelelor șoareci a fost similară cu a masculilor. Așadar, legând acea observație clinică a mea de la început cu aceste date pe care le-am descoperit, a apărut întrebarea: ar putea administrarea de estrogen să ofere un efect protector bărbaților pentru a preveni o evoluție gravă în perioada de incubație?
Î: Este fascinant. Înțeleg că ați recrutat deja primii pacienți. Ați administrat estrogen la bărbați. Dr. Nachman, spuneți-ne ce faceți mai exact.
Dr. Sharon Nachman, Decan Asociat pentru Cercetare la Școala de Medicină Reinnaisance, Universitatea Stony Brook: Acest studiu este unul aleator. Nu știm încă dacă într-adevăr va funcționa. Dar ceea ce facem este să alegem aleator pacienți bărbați cu vârsta peste 18 ani sau femei cu vârsta peste 55 de ani, aflate la post-menopauză, care să-și asume să poarte un plasture cu estrogen timp de 7 zile sau placebo și să vedem ce se întâmplă, dacă sunt mai puține spitalizări pentru COVID, mai puțini ajunși la Terapie Intensivă și, de fapt, mai puține intubări.
Î: Să ne oprim puțin la asta. Cum credeți că estrogenul schimbă răspunsul sistemului imunitar în cazul coronavirusului? Ce căutați de fapt? Ce așteptați să facă în corpul unui bărbat și face deja în corpul feminin?
Dr. Sharon Nachman: Așadar sperăm ca, de fapt, să ajute răspunsul imunitar când este detectat virusul. Această cantitate, un plasture timp de 7 zile pus o singură dată, nu va avea efect de efeminare asupra bărbaților cărora le este administrat. E posibil să ajute femeile de peste 55 de ani să se simtă mai bine când sunt la post-menopauză, dar nu va avea efecte secundare nedorite de efeminare pentru acești pacienți. Sperăm că îi va ajuta să fie protejați împotriva virusului. Racolăm doar persoane care au simptome ale virusului și care au fost testate pozitiv pentru COVID, așadar toate persoanele din acest studiu au avut deja COVID așa că sperăm că îi va proteja împotriva agravării bolii.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.