BLOGROLL CORONAVIRUS – Măsurile de relaxare din Italia și premierul care a anunțat că a învins coronavirusul

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a anuțat planul de ieșire din cel mai lung și mai strict lockdown din Europa. Primele măsuri de relaxare vor intra în vigoare de pe 4 mai. Oamenii vor putea începe să-și viziteze rudele dar în număr restrâns, anumite parcuri, fabrici și șantiere se vor redeschide dar școlile rămân închise până în septembrie.

sursa: www.timesofisrael.com

Planul de relaxare vine ca urmare a faptului că Italia a înregistrat cel mai mic număr de decese din ultima perioadă, 260 de decese duminică, cea mai mică cifră zilnică din 14 martie încoace. De asemenea, a scăzut și numărul noilor îmbolnăviri iar autoritățile italiene cred că au ajuns pe panta descendentă a curbei infectărilor.

Într-un discurs televizat, Giuseppe Conte a prezentat planul pentru intrarea Italiei în faza a doua:

– oamenii se vor putea mișca în interiorul regiunii în care locuiesc dar nu între regiuni

– se vor putea ține ceremonii de înmormântare dar cu maximum 15 persoane și de preferință să fie oficiate în spații deschise

– atleții își vor putea relua antrenamentele individuale iar oamenii de rând vor putea face sport și în alte arii decât în preajma propriei locuințe

– barurile și restaurantele se vor deschide de pe 4 mai pentru ridicarea de comenzi, nu doar pentru livrări ca în prezent, dar mâncarea va trebui să fie consumată acasă sau la birou

– frizeriile, saloanele de înfrumusețare, barurile și restaurantele este planificat să fie deschise pentru servicii în locație pe 1 iunie

– alte magazine, care nu se deschid în fazele anterioare, inclusiv bibliotecile și muzeele, sunt programate să fie redeschise începând cu data de 18 mai

– echipele sportive se vor putea reuni pentru antrenamente colective începând cu 18 mai

Prim-ministrul nu a făcut niciun anunț privind reluarea campionatului național de fotbal, Serie A, chiar și cu ușile închise. Conte a subliniat că măsurile de distanțare socială vor trebui respectate timp de mai multe luni de acum încolo iar slujbele bisericești vor rămâne restricționate. I-a mai îndemnat pe oameni să păstreze distanța de minimum 1 metru față de alte persoane. “Dacă nu respectăm precauțiile, curba va urca din nou, numărul deceselor va crește și vom avea daune ireversibile ale economiei. Dacă iubiți Italia, păstrați distanța”. De asemenea, premierul a mai anunțat că guvernul va pafona prețul măștilor la 50 de eurocenți.

Premierul care a anunțat că a oprit coronavirusul

Între timp, premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunțat oficial că în țara sa răspândirea comunitară a virusului a fost stopată și că mai sunt doar câteva cazuri care trebuie găsite.

A transmis cetățenilor că trebuie să rămână vigilenți pentru a preveni apariția unui nou val. Despre măsurile luate în Noua Zeelandă puteți citi AICI.

Boris Johnson nu mai e deloc relaxat

După ce la începutul crizei, premierul Boris Johnson vorbea despre faptul că Marea Britanie va adopta strategia imunizării în masă, astăzi, când s-a întors la muncă după ce s-a îmbolnăvit de COVID 19, Johnson a avertizat că o relaxarea a măsurilor drastice de lockdown ar însemna să fie irosit efortul și sacrificiul poporului britanic.

Marea Birtanie a început să întoarcă valul în lupta cu virusul dar nu este încă momentul pentru a relaxa lockdown-ul național, a spus Boris Johnson: “Vă cer să vă stăpâniți nerăbdarea, pentru că eu cred că ajungem la finalul primei faze a acestui conflict și, în ciuda tuturor suferințelor, suntem atât de aproape de reușită. Dacă puteți continua ca până acum, dacă puteți ajuta la protejarea sistemului național de sănătate, atunci n-am nicio îndoială că împreună vom învinge.”

Johnson a adăugat că Marea Britanie trece prin vârful crizei și, comparând COVID 19 cu un tâlhar, a continuat: “Acesta este momentul când am început, împreună, să-l doborâm la podea.” Premierul însă mai spune că acum este momentul de risc maxim din cauza posibilității ca britanicii să vadă un succes aparent și să înmoaie distanțarea socială. Johnson zice că relaxarea ar putea duce la o nouă lovitură a răspândirii virusului ceea ce ar însemna “un nou val de îmbolnăviri și decese” și “un dezastru economic”.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.