BLOGROLL CORONAVIRUS – Ce face Portugalia diferit de Spania și funcționează. Umăr la umăr, rezultate diferite

Portugalia și Spania împart peninsula iberică dar situațiile lor în privința crizei coronavirusului sunt extrem de diferite, ceea ce a atras atenția presei și desigur că a ridicat întrebarea: ce face Portugalia diferit de Spania și funcționează? Specialiști au vorbit pentru euronews, puteți citi pe larg AICI, și au explicat diferențele, pe lângă cele evidente: numărul de infectări și de decese. De exemplu: la momentul scrierii articolului, Portugalia raportase 535 de decese, o rată adică de 52 de decese la 1 milion de locuitori. Spania, pe de altă parte, una dintre cele mai afectate țări, a trecut de 18.000 de decese, adică 385 la 1 milion de locuitori. De asemenea, rata infectărilor în capitala Spaniei, Madrid, este dublă față de cea din capitala Portugaliei, Lisabona. Desigur că aici contează și rata de testare.

sursa: www.thetimes.co.uk/

Dr Filipe Froes, pneumolog și consilier al Directorului General al Sănătății din Portugalia, spune că Portugalia a profitat de faptul că a avut ceva mai mult timp să se pregătească și că s-au preocupat din timp de întărirea sistemului de sănătate: “Credem că suntem cu 3 săptămâni în urma Italiei și poate cu o săptămână și jumătate în urma Spaniei iar asta ne-a dat timp, zile prețioase, să ne pregătim. Cred că principala diferență a fost și mobilizarea din timp a doctorilor de medicină primară.”

Portugalia a declarat stare de urgență pe 18 martie, la 2 zile după raportarea primului deces. Graça Freitas, Directoarea Generală a Sănătății, spune că, în Portugalia, 88% dintre persoanele confirmate ca infectate cu COVID 19 stau acasă și nu necesită tratament în spital: “Spitalele nu sunt copleșite și avem mai mult timp și condiții mai bune să ne ocupăm de pacienții aflați în stare critică, la terapie intensivă. Datele pe care le avem arată că potențialul nostru maxim nu a fost atins, ceea ce se reflectă și în evoluția epidemiei”.

Un studiu făcut de Nova University din Lisabona arată că reproducerea COVID 19 în Portugalia a fost la nivelul cel mai mic din Europa, în primele 25 de zile ale epidemiei. Doctorul Froes crede că disciplina cetățenilor a fost crucială pentru limitarea răspândirii virusului: “Cele mai multe activități sunt oprite, precum școlile și activitățile comerciale, și majoritatea oamenilor de obicei respectă regulile și aplică recomandările guvernului.” Puteți urmări intervenția sa la Euronews pe larg în clipul următor:

Deși semnalele sunt promițătoare, autoritățile avertizează că poate fi prea devreme pentru a evalua răspunsul Portugaliei la coronavirus și se tem ca boala să nu înceapă să se răspândească rapid, așa cum s-a întâmplat în alte locuri din Europa. Ministrul de Interne portughez, Eduardo Cabrita a explicat că: “Ariile de locuințe din zonele rezidențiale și lucrătorii care locuiesc acolo reprezintă o îngrijorare particulară și o prioritate de acțiune.” Pe lângă acțiunile de limitare a coronavirusului, Portugalia a luat măsuri pentru a se asigura că un număr cât mai mulți de oameni au acces la asigurări sociale și la sistemul de sănătate, inclusiv imigranții și solicitanții de azil politic.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.