6 factori și greșeli care duc la încetinirea arderilor metabolice. Și soluția eficientă

Da, există metabolism lent, nu este doar o scuză mult prea invocată pentru cei prea leneși să se miște sau care nu pot ține o cură de slăbire. La fel de adevărat este că arderile, ca mai toate procesele din organism, se încetinesc odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, metabolismul ține mult și de factorii genetici, unele persoane pur și simplu sunt mai norocoase. 🙂

Dar, de foarte multe ori, stilul de viață este cel care determină încetinirea proceselor metabolice pentru că e un răspuns de apărare al organismului față de dezechilibre.

Iată, așadar există greșeli pe care le facem în stilul nostru de viață sau afecțiuni pe care le neglijăm care au ca rezultat încetinirea arderilor dar există și soluții pentru intensificarea lor. Vi le spun mai întâi pe acestea și apoi, desigur, și soluțiile. 🙂

6 factori care încetinesc metabolismul

1. Stresul

Există persoane care, în condiții de stres, se îngrașă, chiar dacă nu mănâncă mai mult. Explicația științifică ar fi că acesta este corelat cu eliberarea de cortizol, hormon aflat în strânsă legătură cu procesele metabolice. Primul lucru pe care-l puteți face este să încercați să eliminați factorii de stres. Știu, e simplu de zis.

2. Hormonii

Dezechilibrele hormonale pot fi cauza metabolismului lent, în special a testosteronului, al cărui nivel oricum scade odată cu înaintarea în vârstă. Despre cortizol am vorbit la punctul anterior iar disfuncțiile glandei tiroide, de asemenea, au influență asupra arderilor.

3. Lipsa de somn

Am spus de nenumărate ori în articole anterioare că somnul este esențial pentru un adult sănătos și cu atât mai mult dacă vrei să slăbești. Privat de somn, și mă refer la somn de calitate, organismul intră în stare de avarie și începe să-și ia măsuri. Plus că lipsa odihnei crește rezistența la insulină, una dintre cauzele obezității.

Un adult este recomandat să doarmă 7-8 ore pe noapte, de preferință în intervalul orar 22-6.

4. Dieta dezechilibrată sau curele drastice de slăbire

O dietă bogată în grăsimi nesănătoase, deshidratarea sau curele drastice de slăbire, toate duc la încetinirea proceselor metabolice. Deci primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă curățați alimentația. Găsiți pe acest blog numeroase articole care vă vor ajuta. Puteți începe cu lista mea de alimente și reguli, de AICI.

Dacă vreți să slăbiți, cântăriți bine metoda prin care alegeți să faceți asta pentru că e foarte probabil să vă faceți mai mult rău decât bine. Regulile pentru slăbit sănătos pe care le recomand eu le puteți citi AICI.

De asemenea, hidratarea este esențială pentru organism pentru că, așa cum am mai spus de 1.000 de ori și o mai spun încă o dată pentru că este foarte important, fiecare celulă a corpului nostru are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. Dar cum “să bei lichide” nu e totuna cu “a te hidrata”, vă recomand să citiți AICI articolul despre băuturi și modul în care trebuie consumate fiecare.

5. Diverse boli sau medicații

Este vorba despre disfuncții ale glandei tiroide, despre care am mai vorbit mai sus, și despre boli metabolice. Iar aici vă poate ajuta doar doctorul. În plus, multe medicamente antidepresive au ca efect încetinirea proceselor metabolice. De asta este extraordinar de important să nu luați niciun medicament decât dacă este prescris de medic.

6. Lipsa de mișcare

Înainte, însă, de a da vina pe oricare dintre factorii de mai sus, trebuie să vă faceți o autoevaluare sinceră a stilului de viață, dacă nu cumva vă îndopați și nu faceți deloc mișcare.

Lipsa mișcării în sine duce la încetinirea arderilor dar ea vine și cu scădere a masei musculare. Masa musculară consumă mai multă energie. Asta e clar. Lipsa ei e logic la ce duce.

Soluții de intensificare a arderilor metabolice

Slavă Domnului, există metode de stimulare a metabolismului. Unele țin de dietă, altele de exerciții specifice, altele de stilul de viață. Toate detaliile, inclusiv exemple concrete cu ce trebuie să faceți, găsiți AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.