Tot ce trebuie să știi pentru un corp frumos și sănătos

Un corp sănătos este și frumos, fără îndoială. Altfel, chiar dacă problemele nu au apărut încă, vă asigur că mecanismul declanșării lor este deja în funcțiune. Asta pentru că grăsimea acolo unde nu trebuie să existe îi îngreunează organismului funcționarea, fie că vorbim despre cea depusă pe vasele de sânge sau cea viscerală, care îneacă organele, sau cea abdominală care provoacă și modificări hormonale sau despre dezechilibre care duc la boli de nutriție, generate de alimentația necorespunzătoare.

sursa: pinterest.com

Cine vrea să înțeleagă și să aibă cel puțin la fel de multă grijă la ce bagă în corp cum are cu ce pune pe el găsește multe articole pe acest blog să-l ajute. Pentru cei care abia încep să se intereseze de principiile unei nutriții deștepte sau care vor să slăbească, iată pe scurt 5 principii de bază pentru o alimentație corectă, care te ajută să slăbești fără să ții cure drastice iar apoi să-ți menții o siluetă frumoasă fără prea mare efort. Dar, cel mai important, te ajută să eviți dezechilibrele care vor duce la probleme de sănătate.

1. Lista de alimente

Începem cu ce puteți mânca. Principiul e simplu: fără prăjeli și cât mai simplu. Ideea este să rămâneți cât mai mult în zona alimentelor date de Dumnezeu și asupra cărora omul a intervenit cât mai puțin. Nu spun, desigur, să le mâncați crude. Nu despre asta este vorba. Dar să aibă cât mai puține chimicale. Am dat în postarea de AICI lista de alimente pe care le mănânc eu.

2. Când și de câte ori mănânci

Desigur că în nutriție e ca la avocați: 2 nutriționiști, 3 păreri. Eu am citit multe păreri și am luat câteva decizii pentru mine iar pe acest blog expun strict ce aplic eu, menționând foarte clar că nu sunt nutriționist. Deci eu mănânc după principiul câte puțin dar des: de 5 ori pe zi, 3 mese principale și 2 gustări. Așa nu ajung niciodată să mănânc pe fond de foame avansată, am mereu energie și nu mă roade niciodată foamea.

3. Proporții și priorități

Eu sunt adepta nutriției complete, adică trebuie să mănânci și carbohidrați, și grăsimi, și proteine. Desigur că proporțiile diferă. Cel mai bine a reușit să sintetizeze prioritățile alimentare profesorul Gheorghe Mencinicopschi, doctor Menci, în piramida alimentară.

sursa: www.doctormenci.ro

După cum vedeți, are toate explicațiile, inclusiv privind periodicitate și proporții.

4. Restricțiile de combinare

La fel de important însă este și cum combinăm alimentele pentru că organismul funcționează pe bază de procese chimice și mecanice care bineînțeles,  la fel ca-n chimie, depind mult de elementele implicate. Alimentele combinate greșit vor duce la îngrășare și îngreunarea digestiei, pe când alte combinații vor duce la accelerarea arderilor și deci la slăbit. Tot profesorului Mencinicopschi trebuie să-i mulțumim fiindcă a făcut lucrurile extrem de simplu de înțeles și de aplicat printr-un tabel. Iată-l.

sursa: www.doctormenci.ro

5. Hidratare corespunzătoare

Este punctul cu care ar fi trebuit să încep, de fapt. După cum ați putut sesiza, se află și la baza piramidei alimentare, deci este cea mai importantă din nutriție și asta fiindcă absolut fiecare proces din organism și fiecare celulă are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Simplist, un adult trebuie să bea în jur de 2-2,5 litri de apă pe zi. Mai mult în zilele călduroase sau în caz de activitate fizică intensă. Practic, însă, a bea nu este egal cu a te hidrata spune tot doctor Menci. Adică apa se bea într-un anumit fel și în anumite momente ale zilei. Pe larg, puteți citi toate detaliile și explicațiile AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.