Totul despre colesterol: cel bun, cel rău și ce trebuie să mănânci și ce nu

Ați auzit de nenumărate ori termenul de colesterol, mai ales dacă ascultați un doctor. Când îl auziți, vă gândiți automat la grăsime și foarte bine faceți. Se găsește în mai toate alimentele de proveniență animală. Corpul uman are nevoie de colesterol pentru că-l folosește în crearea membranelor celulelor, anumiți hormoni, vitamina D și acționează ca agent stabilizator. Acesta este așa numitul colesterol bun, HDL (high density lipoproteine), adică lipoproteine cu densitate mare.

Când, însă, mâncăm alimente foarte bogate în grăsimi saturate, enzimele din organism responsabile cu producerea colesterolului fac o cantitate prea mare care începe să se depună pe vasele de sânge. Acestea se vor îngusta, ba chiar se ajunge la obturarea lor, sângele nu va mai circula cum trebuie prin organism. Deja sună ca fiind un lucru rău, nu e nevoie de prea multe cunoștințe medicale. Vă spun doar că așa se ajunge la infarct, accidente vasculare etc

sursa: healthisall.in

Așadar este foarte important să avem un regim de alimentație fără exces de grăsimi. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai mănânci, ci doar să elimini grăsimile nesănătoase. Da! Există și grăsimi bune!

1. Alimentele care vă ajută să țineți colesterolul sub control

Fructele și legumele bogate în antioxidanți (citrice, varza, ardeii) luptă împotriva colesterolului. Lactatele degresate conțin grăsimi sănătoase și au aport de calciu. Cerealele integrale, ca și legumele, sunt sursă importantă de fibre care ajută procesele digestive. Măslinele și uleiul de măsline conțin vitamina E și acizi grași monosaturați, deci sursă de colesterol bun (HDL) care luptă el însuși cu acel colesterol rău, LDL (low density lipoproteine – lipoproteine cu densitate mică). Iar peștele este cel mai bun aliat. Omega 3, mai precis, adică grăsimi sănătoase. Iată și o listă de alimente, ca să fie mai ușor:

  • Somon
  • Macrou
  • Ton
  • Halibut
  • Vin roșu (din sursă sigură și cu măsură)
  • Ulei de măsline
  • Ulei de rapiță
  • Avocado
  • Varză de Bruxelles
  • Portocale
  • Arahide
  • Migdale
  • Alune de pământ
  • Alune
  • Fistic
  • Ciocolata neagră
  • Ceai verde
  • Ceai negru
  • Orez brun
  • Soia
  • Fasole
  • Fructele de pădure
  • Vinete
  • Cartofi dulci
2. Ce nu trebuie să mâncăm

Carne grasă! Este atât de simplu. Fără ceafă de porc, brânzeturi grase,  carne procesată (adică mezeluri), maioneză etc. Iar puiul trebuie mâncat fără piele. Și în nimic prăjit! Chiar și cel mai inofensiv aliment se va îmbogăți cu grăsimi nesănătoase în urma prăjirii.

3. Introduceți nucile în dieta zilnică

Nuci, alune, nuci braziliene, arahide, migdale etc Toate sunt sărace în grăsimi saturate dar bogate în polifenoli care luptă cu succes cu grăsimile. Despre polifenoli am mai vorbit în cazul ceaiului verde. Și așa ajungem la punctul 4

4. Beți ceai verde

Despre cât bine face ceaiul verde, inclusiv cum ajută la slăbit, am vorbit în articolul pe care îl găsiți AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.