Pericolele consumului de înghețată și care este cea sănătoasă. Plus rețete

Înghețata este alimentul favorit vara. Din păcate, însă, nu este foarte recomandată. În mod paradoxal, pe vreme caniculară, corpul nostru are nevoie de cald, nu de rece. Recomandate sunt ceaiurile călduțe, fresh-urile din fructe sau iaurturile.

Înghețata, fiind rece, provoacă organismul la autoreglare așa că acesta va produce mai multă căldură și temperatura sa va crește, în loc să scadă. Așa că, dacă tot nu vă puteți abține de la înghețată, mâncați-o încet, țineți-o în gură până se topește și nu mai e la fel de rece și abia apoi înghițiți-o.

Și fiți foarte atenți la ingrediente atunci când o cumpărați. Cel mai probabil conține mult zahăr iar cantitatea recomandată de zahăr pe zi este de 40 de grame. De asemenea, nu alegeți produsele light, adică degresate. Scăpați de grăsime însă acestea conțin o cantitate și mai mare de zahăr.

sursa: zikata.wordpress.com

În plus, înghețata din comerț conține mulți conservanți și coloranți, celebrele E-uri care, după cum știți, sunt periculoase pentru sănătate. Iar problema este că o dați, în special, copiilor. În aceste condiții, în niciun caz nu este recomandat să o cumpărați din surse care nu vă pun la dispoziție ingredientele. Cum ar fi aparatele de la colț de stradă.

Și știu că e greu mai ales să vă țineți copiii departe de înghețată. Așa că mai bine faceți un efort și le preparați una sănătoasă, în casă.

2 rețete de înghețate sănătoase, delicioase și care nu îngrașă

1. Rețeta doctorului Menci

Desigur, în materie de nutriție vă recomand sfaturile profesorului Gheorghe Mencinicopschi.

Cea mai simplă variantă este folosirea iaurtului, în care puneți măr tăiat cubulețe, cu tot cu coajă și alte fructe care vă plac. Puteți adăuga puțină sfeclă roșie pentru a-i da o culoare frumoasă. Amestecați totul în blender, până capătă o consistență cremoasă și omogenă. Băgați amestecul la congelator.

2. Înghețată cu aromă de cafea, fără zahăr
Ingrediente pentru 6 porții:

– o cutie cu lapte de cocos

– 6 curmale mari decojite (dacă sunt foarte uscate sau tari, țineți-le la înmuiat în apă caldă timp de 5 minute apoi pe scurgeți)

– 1 linguriță cu ness sau cafea pentru espresso (sau mai mult dacă doriți o aromă mai intensă de cafea) sau de cafea fără cofeină, dacă o faceți pentru copii

– ½ de lingură cu extract de vanilie

– un vârf de sare de mare

– opțional pentru topping după înghețare: fulgi de cocos sau de cacao sau ciocolată neagră topită

Mod de preparare:

– Puneți toate ingredientele în blender și amestecați până capătă o consistență cremoasă și fină apoi scuturați puțin vasul pentru a scăpa de bulele mari, dacă s-au format. Lăsați amestecul la frigider timp de 1-2 ore. Puteți folosi forme pentru a face înghețată pe băț. Puteți adăuga câțiva fulgi de cacao. Băgați la congelator. Dacă faceți înghețată pe băț, după 30 de minute de stat la congelator adăugați bețele. Scoateți de la congelator când s-a întărit și adăugați toppingul. Dacă faceți varianta pe băț, treceți formele prin apă caldă pentru a desprinde înghețata.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.