7 greșeli pe care le faci vara și care-ți afectează silueta și sănătatea

Este vară, anotimpul meu preferat, însă, când temperaturile sunt ridicate, trebuie să-ți adaptezi puțin și stilul de viață și de alimentație, ca să nu riști să te îngrași sau mai rău, Doamne ferește, să leșini și să ajungi la spital. Nu e chiar un obiectiv turistic de vizitat în concediu. 🙂

sursa: www.youtube.com

Problema e multe dintre obiceiurile împământenite, când se încălzește vremea, sunt foarte greșite. Și asta pentru că, în perioada asta, organismul tău are nevoie să fie hidratat și mineralizat, pentru a rezista. Lipsa de hidratare va duce și la creșterea poftei de mâncare, pe lângă faptul că oricum avem tendința de a mânca mai mult în concediu.

Așadar, iată 7 greșeli majore făcute vara și care sunt soluțiile corecte:

1. Nu bei ce și cum trebuie

Așa cum am mai spus, să bei nu înseamnă că te și hidratezi. În primul rând, trebuie să crești cantitatea de lichide. Dacă în mod normal trebuie să bei 2 litri de apă, pe vreme caniculară trebuie să ajungi până la 3 litri. Dacă mai faci și mișcare, chiar mai mult de atât.

Bea apă constat, nu o cantitate mare când ți-e sete. Cam la jumătate de oră bea apă încet, cu înghițituri mici și profesorul Mencinicopschi spune că e foarte important să o plimbi în gură înainte de a o înghiți ca să se amestece cu salivă. Neapărat apa să fie minerală plată pentru a compensa pierderea de minerale din această perioadă. Adică nu beți apă de la robinet, chiar dacă e fiartă.

Nu e bine să bei lichide reci sau cu gheață. Deci nici apa. Cea mai indicată este temperatura camerei. Ceaiurile calde sunt foarte bune în această perioadă pentru că ajută procesul de termoreglare a organismului.

2. Nu reduci cantitatea de cafea

Cafeaua deshidratează. Dacă nu poți renunța la ea, măcar să reduci cantitatea. Și, neapărat, bea un pahar de apă lângă ea.

3. Bei alcool

Știi deja, cu siguranță, că nu e bine să bei alcool pe timp canicular. Poți face chiar infarct sau accident vascular.

4. Mănânci alimente grase

Evită prăjelile, mâncarea gătită, cele de tip pane iar dacă nu poți renunța la ciorbă, alege-le pe cele acre de legume, nu cu carne sau amidonoase gen cartofi sau orez, sau o supă slabă de pui. Mănâncă multe legume proaspete.

Ai nevoie de grăsimi dar din cele sănătoase, adică bogate în Omega 3. Iar somonul este cea mai bună și cea mai la îndemână sursă de grăsimi esențiale Omega 3, cu multiple beneficii pentru sănătate.

5. Nu mănânci ce și când trebuie

În această perioadă este mai important ca oricând să consumi cea mai mare parte a alimentelor în prima parte a zilei și mai puțin în a doua sau seara, când ar trebui să te axazi pe salate doar din legume sau carne slabă/pește sau fructe.

La micul dejun este indicat să mănânci ouă sau cereale integrale și iaurt, pentru a-i asigura organismului nutrieții esențiali de care are nevoie acum mai mult ca oricând.

6. Faci exces de fructe

Fructele îngrașă, nu trebuie să uiți asta. Plus că pot genera o stare de disconfort dacă sunt consumate în exces. De asta este esențial să-ți cunoști foarte bine organismul și să mănânci numai acele fructe pe care le tolerezi bine.

Atenție la struguri. Conțin multă zaharoză. Nu spune nimeni să-i elimini complet ci doar să-i mănânci cu măsură.

Fructele se consumă la distanță de 2 ore față de masă, nu uita asta.

7. Nu faci mișcare sau nu când trebuie

E important, și în această perioadă, să faci mișcare dar trebuie să fii mai atent(ă) la momentul din zi. Dimineața sau seara se face sport vara, în niciun caz în intervalul orar 11-17.  Atenție, însă, să te hidratezi corespunzător.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.