Ce carențe din organism indică fiecare poftă și care sunt soluțiile corecte

De cele mai multe ori, în mod greșit, dacă le este poftă de ceva anume, oamenii cred că organismul le cere fix acel lucru: dulce, sărat sau gras. Adevărul este că nu am reușit să stabilim o cale de comunicare prea bună cu organismul nostru și, de fapt, apetitul exagerat sau poftele pentru anumite gusturi indică anumite carențe din corp. Iar problema cea mai mare, care a dus și la creșterea îngrijorătoare a incidenței bolilor de nutriție, este că satisfacerea acestor pofte nu duce decât la agravarea lipsurilor respective. Dar să deslușim pe rând ce semnal ne transmite de fapt organismul prin fiecare poftă alimentară și care sunt soluțiile corecte.

sursa: Pinterest.com

Pofta de mâncare exagerată

Indică o gestionare proastă a dietei. Explicația științifică, dată de profesorul Mencinicopschi în cartea “Și noi ce mai mâncăm… ca să slăbim?”, este că un consum excesiv de produse procesate, care sunt foarte bogate în grăsimi și zaharuri, face ca hormonul responsabil cu senzația de sațietate să fie activ în permanență, producând astfel o continuă senzație de foame.

De asemenea, deshidratarea poate produce senzație de foame, adică să confundați setea cu foamea.

Stresul, fluctuațiile de greutate dar și programul de masă dezordonat sunt, de asemenea, factori care pot provoca o poftă de mâncare ieșită din limitele normale.

Care este soluția?

În primul rând, să vă puneți ordine în programul de masă. Adică să vă organizați să mâncați 3 mese și 2 gustări.

Apoi, dieta trebuie să fie diversificată, să conțină toate elementele în proporțiile de care are nevoie organismul. Vorba românească: “grasă și frumoasă” nu este echivalentă cu “grasă și sănătoasă”. Cheia unei diete sănătoase este întoarcerea la simplitate. Produsele industriale conțin chimicale care vă afectează organismul. Pentru asta, vă ajută lista mea de alimente și reguli pe care o găsiți AICI, piramida alimentară a doctorului Mencinicopschi, accesibilă AICI, și tabelul combinațiilor alimentare de AICI.

De asemenea, este foarte important să vă hidratați corespunzător. Cum spuneam, setea poate fi confundată cu foamea. Soluția este ca, atunci când vi se face foame, să beți un pahar cu apă și să așteptați o oră. Dacă tot vă este foame înseamnă că trebuie să mâncați.

Pofta de dulce

Este normală dar, dacă devine prea frecventă și imposibil de ignorat, atunci, cel mai probabil, indică o disfuncție a nivelului de insulină, provocată de carența de magneziu sau crom. Iar explicația este că insulina nu mai poate transporta glucoza din sânge în mod corespunzător la fiecare celulă, din care să-și ia energie și atunci se va ajunge la o permanență dorință de dulce. Iar consumarea unei cantități mai mari de dulciuri nu va rezolva problema ci va duce la îngrășare și chiar la obezitate fiindcă surplusul de glucide va fi transformat de organism în grăsime.

Soluția?

Să mâncați alimente care să refacă nivelurile de crom (roșii, mere, broccoli, banane, fasole verde, cartofi, ceapă) și de magneziu (toate cele din categoria frunzelor verzi) din organism.

Pofta de sărat

Poate indica o hipertensiune arterială sau deshidratare acută. Poate fi, de asemenea, semnul unui deficit de calciu, potasiu sau fier. Soluția nu este să mânânci sărat, pentru că hipertensiunea și deshidratarea se vor acutiza.

Dar ce trebuie să faci?

Să te hidratezi cum trebuie, asta în primul rând. Și să mărești consumul de alimente bogate în potasiu, calciu și fier: adică lactate probiotice, banane, fasole, alune și nucile (cu mare atenție la cantități), sardine, frunze de pătrunjel.

Pofta de carne

Este semn de anemie. Iar organismul are nevoie de proteine de calitate, adică nu mezeluri, cârnați și alte asemenea. Sursele sănătoase de proteine le găsiți AICI.

Nevoia de cafea

Indică o stare de epuizare dar excesul de cofeină nu va face decât să o acutizeze. Când organismul este obosit înseamnă că are nevoie de odihnă și că-i lipsesc mineralele necesare unei funcționări corespunzătoare. Adică sulf, fier și vitaminele din complexul B.

Nu înseamnă că trebuie să beți cafea ci să mâncați

Carne de calitate, peşte, ouă, lactate, varză, broccoli, conopidă, cereale integrale, linte, năut, ceapă, usturoi, ciuperci, pătrunjel, boia de ardei, cacao, ciocolată neagră.

Pofta de fructe

Este semnul carenței de enzime, vitamine și minerale, spune doctor Menci.

Cum se mănâncă fructele?

La 2 ore distanță de orice masă, deci ca gustare sau puteți înlocui una dintre mesele principale cu una doar din fructe, preferabil pe cea de dimineață. Iar fructele de pădure sunt cele mai indicate.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.