Problemele de greutate, grăsimea în locuri în care n-ar avea ce căuta, celulita de la vârste fragede și creșterea nivelului colesterolului rău sunt din ce în ce mai frecvente în zilele noastre mai ales din cauza faptului că mâncăm mult mai complicat decât pe vremea când nu exista așa o ofertă variată de alimente, în special de cele foarte procesate și din categoria fast-food, aici incluzând și patiseria, ronțănelele, cremele de diverse brânzeturi, produsele congelate etc.
De asemenea, stilul de viață modern a dus la instalarea unui haos în programul de alimentație iar ăsta este un alt motiv extrem de important pentru care obezitatea a devenit o problemă atât de mare mai ales în țările civilizate.
Problema fiind atât de extinsă, normal că și metodele de slăbit au devenit foarte căutate. Și, din păcate, sunt foarte populare cele “minune” care, de cele mai multe ori, se bazează pe tot felul de chimicale extrem de nocive sau pe înfometare. După părerea mea, asta este o greșeală majoră.
Eu, una, îi spun oricui vrea să scadă în greutate că este foarte important să o facă într-un mod deștept și sănătos. Și iată ce NU trebuie să faci dacă vrei să slăbești și să și rămâi cu silueta obținută. Și să mai fii și sănătos(oasă), ceea ce mi se pare esențial.
1. Să te grăbești
Da, ştiu, vrei să slăbeşti în 3 zile doar că nu te-ai îngrăşat în 3 zile. Trebuie să fii logic(ă) şi să ai răbdare. Ca-n viaţă, graba te face să greşeşti grav. Trebuie să ai răbdare şi să faci lucrurile cu cap.
2. Să te înfometezi
Cea mai la îndemână metodă de slăbit, aplicată pe scară largă, este reducerea numărului de calorii. De cele mai multe ori la niște niveluri ridicole. Pe termen scurt vei slăbi, e adevărat, însă cu prețul încetinirii tuturor proceselor, inclusiv metabolice şi, în final, al sănătăţii. Înfometarea îţi va încetini metabolismul şi-ţi va băga organismul în sistem de autoapărare, ceea ce va însemna că se va apuca să-şi facă provizii. Aşadar, la final va fi mai rău şi chiar te vei îngrăşa. Nu mai vorbim despre faptul că nu vei mai avea energie pentru nimic şi vei fi mai puţin performant(ă). Da! Inclusiv creierul are nevoie de nutrienţi şi de energie pentru a funcţiona corespunzător.
3. Să mănânci doar când nu mai poți răbda de foame
Un program de mese dezorganizat te va face, fără să realizezi, să mănânci mai mult decât ai nevoie şi, oricum, mai prost. Aşa că, deşi poate părea aberant, un alt secret al slăbitului sănătos, pe lângă o dietă echilibrată şi completă, este un program format din 3 mese principale şi 2 gustări. Practic mănânci toată ziua, nu vei suferi niciodată de foame şi nici nu te vei îndopa. Ideea este să mănânci dar să nu mănânci prostii.
4. Să elimini complet proteinele sau grăsimile sau carbohidrații
Eliminarea proteinelor din alimentaţie este o prostie. În primul rând pentru că ele intensifică procesele metabolice şi dau senzaţie de saţietate de lungă durată. Nu mai vorbim că sunt foarte importante pentru sănătatea ficatului. Ştiu! Voi primi replica: proteinele nu trebuie luate doar din carne. Dar eu ştiu, de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi, în care am încredere deplină, că proteinele de origine animală sunt esenţiale pentru sănătatea organismului iar lipsa lor duce la dezechilibre.
Să elimini grăsimile nocive este minunat! Dar să elimini total grăsimile din dietă este o prostie. Grăsimile sănătoase te ajută împotriva celulitei şi previn reacţia firească a organismului de a face depozite, atunci când vede că nu-i mai dai ce trebuie. Despre grăsimi, diferenţa dintre cele nocive şi cele bune şi sursele sănătoase am scris pe larg AICI.
Reducerea consumului de zahăr rafinat este o idee excelentă dar să exagerezi prin a nu-i mai da deloc organismului glucide este, de asemenea, o greşeală. Carbohidraţii, de altfel, trebuie să constituie cea mai importantă parte din dieta ta zilnică. Doar că trebuie să provină din surse bune, la fel ca şi celelelalte elemente despre care am vorbit mai sus. Am făcut o listă cu alimente sănătoase, pe categorii: proteine, glucide, lipide, pe care o găsiţi AICI.
Cu alte cuvinte, dieta trebuie să fie ECHILIBRATĂ şi COMPLETĂ pentru a fi sănătos dar şi suplu. Pentru că greutatea prea mare, până la obezitate, este, de fapt, semn de dezechilibre în organism.
La fel şi poftele pentru anumite gusturi sau alimente. De fapt, când eşti slab şi te hrăneşti cum trebuie, nu prea ai pofte. Despre carenţele pe care le indică fiecare poftă alimentară şi soluţiile potrivite puteţi citi AICI.
Desigur, măsura este un alt factor foarte important.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.