Nu mănânci mult dar ai mai multe kg decât ți-ai dori. Explicația poate fi una dintre următoarele:
1. Mănânci haotic
Nu mănânci când trebuie, adică fix atunci când organismul tău are nevoie de energie și, în consecință, acesta va consuma din ce are, adică masă musculară și nutrienți. Asta duce la carențe în organism care-ți vor mări pofta de mâncare sau pentru anumite gusturi, gen dulce, sărat etc. Soluția nu este să le satisfaci, ci să-i dai organismului ce-i trebuie. Am scris despre ce semnifică fiecare poftă și soluțiile potrivite AICI.
Pe de altă parte, dacă mănânci pe fond de foame mare, vei sfârși prin a mânca mai mult decât ai nevoie. Din punctul meu de vedere, cel mai bine este să ai o dietă organizată: 3 mese principale și 2 gustări.
2. Nu mănânci ce trebuie
Dacă vei mânca alimente cu așa-numitele calorii goale, doar te vei îngrășa, nu-ți vei lua și nutrienții de care are nevoie organismul. Și ajungem la ce am spus mai sus. Lista alimentelor pe care le mănânc eu o găsiți AICI.
3. Combini greșit alimentele
Chiar dacă mănânci alimente bune, combinarea greșită a acestora poate duce la îngreunarea digestiei și la îngrășare. Găsiți AICI tabelul combinațiilor alimentare.
4. Mănânci prea puțin
Am explicat și mai sus dar reiau. Dacă nu-i dai organismului combustibil atunci când are nevoie, își va procura energia din ce are. Și, din păcate, preferă să ardă masă musculară, nu grăsime. Masa musculară, pe lângă faptul că-ți dă aspectul de tonifiat, consumă mai multă energie.
Plus că, dacă te înfometezi, organismul se va simți atacat iar atunci când vei mânca își va face provizii. Ai ghicit, sub formă de depozite de grăsimi. Este un mecanism de autoapărare performant. 🙂
5. Bei prea multe sucuri
Și nu vorbesc doar despre sucuri îmbuteliate. Nu trebuie să mai spun că alea îngrașă. Mă refer inclusiv la cele făcute în casă. Fructele conțin fructoză deci trebuie luate în calcul la fel ca oricare alt aliment. Când vrei să slăbești, cel mai bine este să bei doar apă și ceaiuri, de preferat ceai verde.
6. Nu te hidratezi suficient
Hidratarea este esențială pentru organism pentru că fiecare celulă are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. Mai mult, de foarte multe ori confunzi setea cu foamea. Știu că pare absurd dar așa este. Încearcă, atunci când ți se face foame, să bei apă și să aștepți jumătate de oră. Abia apoi mănânci, dacă tot îți mai este foame.
7. Nu faci mișcare
Deci bagi în tine mai mult decât consumi. Simplu.
8. Nu faci suficientă mișcare
Faci mișcare dar nu suficientă. Iarăși, bagi mai mult decât consumi.
9. Nu faci antrenamentele potrivite
Corpul trebuie solicitat în permanență. Dacă faci antrenamente prea ușoare sau repeți la nesfârșit aceleași exerciții, corpul se obișnuiește și nu mai depune mare efort. Eu am o vorbă: dacă mai arăți ca scoasă din cutie după antrenament, înseamnă că nu te-ai antrenat suficient. Simplu. 🙂
Plus că anumite exerciții îți stimulează metabolismul lent, pentru că da, există așa ceva. Iată un exemplu de astfel de antrenament.
De asemenea, și anumite alimente stimulează procesele metabolice. Am dat o listă AICI.
10. Nu te odihnești cât trebuie
Odihna este, de asemenea, esențială pentru organism, mai ales când vrei să slăbești. Un adult ar trebui să se odihnească 6-8 ore pe noapte, de preferință între orele 22 și 6 dimineața.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.