Cele 5 reguli de aur pe care le respect eu

Treaba asta cu nutriția poate părea complicată dar nu este chiar chirurgie pe creier. Mi s-a întâmplat să-mi spună multă lume că i se pare greu ce fac eu, adică să aibă o anumită disciplină alimentară. Ce am învățat în anii în care am studiat informatică este că orice problemă devine simplă dacă o poți reduce la o schemă logică formată din reguli de bază. Dacă elimini din ecuația rezolvării problemei datele neimportante și reușești să găsești tiparul, poți rezolva orice problemă de acel tip.

 

Știu, teoria sună complicat. :)) Mai sintetic: stilul meu de alimentație se reduce la 5 reguli simple pe care nu le încalc niciodată. Nici nu am de ce să le încalc fiindcă nu mi-e greu să le respect, mai ales că mă simt mult mai bine și am mai multă energie de când am adoptat acest stil de viață. Iată-le:

1. Fără prăjeli

Orice aliment, oricât de sănătos și dietetic, prin prăjire este încărcat cu grăsimi nesănătoase și devine mult mai greu de digerat. Dacă totuși un anumit fel de mâncare necesită prăjire, folosesc numai uleiuri rezistente la temperaturi înalte, gen de palmier, cocos etc.

2. Respect tabelul combinațiilor

Chiar și atunci când cumpăr un produs mai complex, mă uit pe etichetă și mă asigur că amestecul de ingrediente respectă aceste reguli. Cititul nu a omorât pe nimeni. 🙂 Tabelul combinațiilor alimentare îl găsiți AICI.

3. Un singur fel de mâncare la o masă

Simplitatea este cheia. Nu-mi încarc în mod inutil stomacul și sistemul digestiv în general. Mănânc de 5 ori pe zi, cam din 2 în 2 ore. Fructele întotdeauna sunt masă separată, nu le combin cu altceva și, de obicei, le mănânc în prima parte a zilei. Aceeași regulă o aplic și carbohidraților. Desertul, ca și fructele, este masă separată și tot în prima parte a zilei. Seara mănânc proteine, de cele mai multe ori.

4. Întotdeuna mănânc dimineața

Cam la o oră după ce mă trezesc. Și nu-mi impun niciun fel de restricții. În funcție de asta se reglează nevoile alimentare de-a lungul zilei.

O lungă perioadă nu mâncam dimineața și nici nu-mi era foame. Corpul, însă, se educă. Am început prin a mă forța să mănânc ceva, orice, oricât de puțin, dimineața. Apoi organismul s-a învățat iar acum, dacă nu mănânc în decurs cam de o oră după ce mă trezesc, sunt în stare și să omor pe cineva. 🙂

Orice altă masă din timpul zilei poate fi sărită. Micul dejun nu. Este primul pas spre o siluetă frumoasă fără niciun stres.

5. Lista de alimente

Indiferent că le mănânc separat sau combinate după regulile din tabelul spre care v-am dat link mai sus, mănânc orice aliment care este natural. Mi-a fost mai simplu să explic realizând o listă. O găsiți AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.