10 înlocuiri simple de ingrediente care fac mâncarea dietetică, sănătoasă dar și gustoasă

Când vine vorba de cure de slăbire, prima barieră psihologică este cea a renunțării la alimentele care ne produc plăcere sau pur și simplu cu care ne-am obișnuit. Să nu subestimăm obișnuința. Este a doua natură a omului și ne oferă mult confort. Iar confortul este foarte prețios în viața oricui.

Poți, însă, să slăbești fără să-ți dai obiceiurile alimentare peste cap ci doar făcând anumite schimbări. Unele, veți vedea, nici măcar nu vi se vor părea chiar foarte grele. Oricum, niciunele nu sunt ucigătoare.

sursa: rebeldietitian.us

În foarte multe cazuri, aceste schimbări vor fi tot ce e nevoie pentru a da jos kilogramele în plus. Da, de multe ori cheia unei siluete prea pline sau a unui metabolism lent stă în calitatea produselor pe care le mâncăm. Așadar

Înlocuiți

1. Mezelurile, cu variantele cu maximum 20% grăsime

Da, am zis de multe ori că, dacă vrei să nu ai celulită și colăcei în jurul taliei, nu trebuie să mănânci carne procesată. Unele, însă, sunt foarte gustoase plus că reprezintă o variantă atât de comodă. Alegeți variantele cu maximum 20% grăsime și de calitate. Adică uitați-vă bine pe etichetă la ce conțin. Cu cât mai multă carne, cu atât mai bine. Știu, sunt și scumpe. Evident că există și explicație pentru asta. Chiar și așa, însă, nu exagerați! Câteva feliuțe sunt în regulă. Și vă recomand preferatul meu: salamul de Sibiu.

2. Cârnații din comerț prăjiți, cu cei făcuți în casă la grătar

Dacă tot nu vă puteți abține, faceți-i singuri, acasă, adică fără conservanți și folosiți carne cât mai slabă și dintr-o sursă de încredere. Și puneți-i pe grătar.

3. Făina albă cu cea integrală sau din alte cereale decât grâu

Pâine și făină albă în niciun caz pentru că făina albă are indice glicemic mare. Deci pâinea să fie neagră, din făină integrală.

Și, dacă tot suntem la făină, și mălaiului i se aplică aceeași regulă: varianta integrală e cea sănătoasă. Cel instant, mult mai ușor de folosit, are indice glicemic foarte mare. Iar indicat este să-l folosiți amestecat cu hrișcă.

La fel și cu pastele. Alegeți variantele integrale, din grâu dur.

Cerealele, de asemenea, integrale și cât mai simple: fără glazuri sau adaosuri. Coloranții sunt aditivi la fel de periculoși precum conservanții.

4. Biscuții, cu variantele integrale sau crackerși

Un alt aliment foarte popular. Alegeți, și în acest caz, variantele cât mai simple, din făină integrală, cu un conținut ridicat de fibre, nici prea dulci, nici prea sărați.

Crackerșii integrali sau din semințe sunt foarte buni dar fiți atenți la cantități. Deshidratarea presupune că au aport de calorii mult mai mare decât aceeași cantitate de pâine.

5. Orezul alb, cu cel brun, roșu, negru, basmati sau cu bob lung
6. Carnea și peștele congelate cu cele proaspete
7. Brânzeturi și lactatele, cât mai simple. În loc de margarină, unt

Fie că vorbim despre brânză, cașcaval, lapte sau iaurt, alegeți variantele simple, cu un conținut cât mai mic de grăsime. Nu brânză topită, nu cașcaval feliat cu o consistență asemănătoare cu a brânzei topite, nu margarină. Folosiți unt cu un conținut cât mai redus de grăsime.

Citiți si articolul despre cum se consumă lactatele pe care îl găsiți AICI. Veți afla totul, de la cantități până la combinații cu alte alimente.

8. Legume și fructe congelate, deshidratate, negătite, cu proaspete

Legumele și fructele e bine să fie consumate în varianta lor simplă și cât mai naturală, Pe cât posibil desigur. Proaspete, nu conservate și în niciun caz variantele deshidratate. Acestea conțin o proporție mult mai mare de zahăr la același gramaj față de fructele proaspete. De asemenea, alegeți-le pe cele de proveniență din UE pentru că sunt mai controlate și regulile sunt mult mai stricte. Cele din afara UE pot fi injectate cu substanțe care să le mențină aspectul de proaspăt.

În plus, e de preferat să le mâncați nu să le consumați sub formă de sucuri, chiar și făcute în casă. Și iau exemplul portocalelor. Pentru un pahar de suc aveți nevoie de mai multe portocale ca să vă săturați decât dacă le mâncați ca atare. Cantitatea de calorii va fi mult mai mare plus că, prin presare sau stoarcere, își vor pierde o parte din calitățile nutritive care, de asemenea, se reduc și în cazul supunerii la tratament termic.

9. Ulei de floarea soarelui cu cel de măsline la salate. Cu cele rezistente la temperaturi înalte, pentru gătit

Și aici calitatea este foarte importantă. Nu le folosiți la prăjit pe cele pe care scrie clar că nu sunt pentru asta. Cele mai bune pentru prăjit sunt uleiul din porumb, de cocos sau de palmier.

Pentru salate, ulei de măsline extravirgin este ideal sau mai puteți folosi de in sau cânepă.

10. Zahăr alb, cu brut

Sau, dacă vă obișnuiți cu gustul, cu înlocuitori naturali. Adică miere, sucanat sau steviozidă.  În niciun caz să nu-l înlocuiți cu îndulcitori artificiali sau sirop de porumb. Sunt nocivi.

În plus, la prăjituri, de exemplu, vă puteți ajuta de fructe. Zahărul nu este singurul din lume pe care îl puteți folosi. Uitați, de exemplu, AICI o rețetă de cremă de ciocolată la care am folosit curmale pentru a o îndulci. Și mai sunt multe altele. Prăjiturile nu trebuie neapărat să conțină făină și ouă ca să fie gustoase. Rețetele de tip paleo, de exemplu, sunt geniale.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.