Ieri v-am dat lista de alimente pe care le mănânc eu. Dacă ați ratat articolul, nu-i problemă, vă dau imediat link spre postarea de ieri.
Acum, însă, trebuie să vă spun și ce să faceți cu aceste alimente, ce reguli să aplicați când mâncați. Pentru că este important ce mâncați dar la fel de important este și CUM mâncați. Iată așadar
Cele 5 reguli pe care le aplic eu în alimentație
1. 5 mese pe zi
Slabă și leșinată de foame nu se încadrează în ideea mea de frumusețe. Există noțiunea de “skinny fat”, deci să fii slab nu înseamnă neapărat că arăți și bine sau că ești sănătos.
Mai întâi, însă, de câte ori pe zi ar trebui să mâncați. De 5 ori. Cum spuneam, fără înfometare. Adică 3 mese și 2 gustări. Micul dejun trebuie să fie cea mai consistentă masă iar cina cea mai ușoară, cu proteine din carne slabă și legume.
Astfel, nu doar că veți avea energie toată ziua deci veți putea face totul mult mai bine dar, mâncând mereu câte puțin, nu veți ajunge să o faceți pe fond de foame avansată deci să vă îndopați. Veți constata că, așa, de fapt veți mânca mai puțin fără să suferiți vreodată de foame.
2. Fără prăjeli, calorii goale și exces de zahăr rafinat
Orice aliment, oricât de sănătos, prin prăjire este încărcat cu grăsimi nesănătoase și devine nociv, nu doar că va îngrășa. De exemplu, 100 de grame de cartofi copți au 80 de calorii, prăjiți au 400!!
Prin calorii goale spun fast food, chipsuri, biscuiței și ronțănele de tot felul, patiserie din făină albă și cu multă grăsime. Noțiunea de calorii goale înseamnă că nu vă aduc nimic benefic pentru organism, niciun nutrient, doar că depuneți grăsime pe talie, fund și, mai rău, pe vasele de sânge și în jurul organelor.
Despre efectele nocive ale excesului de zahăr rafinat am vorbit pe larg AICI și am spus și care sunt înlocuitorii sănătoși.
Desigur că nu vorbesc doar despre mâncare. Și ce beți vine cu aport de calorii și cu nutrienți sau nu. Am explicat exact cum și în ce cantitate se bea fiecare tip de băutură AICI. Și ce nu trebuie să beți, desigur. 🙂
3. Ce și când trebuie să mănânci
Acum, însă, să trecem și la ce puteți consuma, ca să nu pară un articol negativist. :)) Lista nu este deloc scurtă, să știți. Cea recomandată și folosită de mine o găsiți AICI.
Ideea e destul de logică și simplă: carbohidrații se consumă în prima parte a zilei, fiindcă sunt surse de energie mare dar care se termină repede deci trebuie să o consumați într-o activitate, pe când proteinele sunt descompuse cu un efort mai mare de către organism așa că vă vor stimula arderile, deci sunt alegerea cea mai bună pentru cină.
Grăsimile sunt esențiale pentru organism, în special pentru activitatea cerebrală, deci nu trebuie eliminate. Trebuie să reprezinte cam 25% din ce mâncați zilnic. Doar că trebuie să fie grăsimi sănătoase. Dacă vă este greu să identificați carbohidrații, proteinele și grăsimile, am făcut AICI o listă cu sursele sănătoase împărțite în aceste 3 categorii.
Fructele se mănâncă în prima parte a zilei și la distanță cam de 2 ore de orice altă masă. Asta pentru că, pe de o parte, sunt digerate destul de greu și, pe de altă parte, conțin fructoză, adică glucide.
4. Respectă regulile de combinare a alimentelor
Puține alimente sunt nocive în sine. Combinarea proastă este problema. Găsiți AICI totul despre combinațiile alimentare bune și proaste.
5. Bea apă
Cred că am zis de un milion de ori dar repet ca o moară stricată fiindcă este important: fiecare celulă a corpului are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. Apă!!! Sau ceai, nu sucuri îmbuteliate sau chiar și făcute în casă, cafea sau orice altceva vă vine în minte.
Un adult trebuie să bea cam 2-3 litri de apă pe zi. Sau ceai. Funcționează la fel de bine.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.