Top 3 greșeli de nutriție despre care nu știai că te îngrașă

Cei mai mulți oameni se plâng că se îngrașă sau nu reușesc să slăbească deși nu mănâncă mare lucru și nici prin dulciuri sau alimente de tip fast food nu prea se aruncă. Unii chiar spun că se mișcă și tot degeaba.

sursa: pinterest.com

sursa: pinterest.com

Desigur că există și explicații care țin de informația genetică. Unii oameni sunt mai norocoși decât alții. E valabil și aici. 🙂 Foarte mulți, însă, fac greșeli de care nici măcar nu sunt conștienți. Și asta pentru că s-au transformat în obiceiuri larg răspândite chiar și în bucătăriile cu cele mai mari pretenții din lume. Iată 3 cele mai frecvente și care afectează cel mai mult silueta.

1. Combini prost alimentele

De foarte multe ori, nu te îngrașă alimentele în sine ci modul defectuos în care le combini. Este deja un obicei larg răspândit combinarea cartofilor cu brânză sau carne. Cât se poate de greșit. Cartofii nu trebuie combinați cu proteine sau alte surse de amidon, adică pâine sau alte făinoase. Doar cu legume. Iar explicația o dă profesorul Mencinicopschi: cartofii conțin mult amidon care nu este digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de PH ca proteinele de origine animală. Deci se îngreunează digestia.

La fel, nu trebuie combinate la aceeași masă mai multe feluri de proteine: deci ori carne, ori brânză, ori ouă. De asemenea, explicația este că fiecare tip este descompus în condiții diferite și, combinându-le, se îngreunează digestia.

Nici produsele făinoase nu trebuie mâncate cu carne. Ca să vă fie mai simplu, vedeți AICI tabelul combinațiilor bune și rele.

O altă combinație proastă este cafeaua cu lapte, lucru pe care l-am aflat tot de la profesorul Mencinicopschi. Cafeaua, în sine, are multe efecte benefice dar care sunt anulate de combinația cu lapte.

De asemenea, e bine să-ți îndulcești băuturile cu miere în loc de zahăr, este chiar indicat. Doar că acestea nu trebuie să fie fierbinți, adică să aibă peste 40 de grade Celsius. Adăugată peste această temperatură, mierea devine toxică.

2. Nu mănânci ce și când trebuie

Mâncatul este o necesitate: să-i dai organismului ce-i trebuie pentru a funcționa. Așa că, în mod logic, trebuie să mănânci atunci când ai activitate și mai puțin când vine vremea să te odihnești. Plus că, dacă aștepți până leșini de foame, vei mânca mai mult decât ai nevoie, fiindcă durează o vreme până ajunge senzația de sațietate la creier.

Ideal este să mănânci de 5 ori pe zi: 3 mese principale și 2 gustări. Micul dejun fiind cea mai consistentă masă iar cina trebuie să fie cea mai ușoară. Carbohidrații, cei care dau o cantitate mare de energie repede, dar care nu durează prea mult, trebuie consumați, logic, în timpul zilei, atunci când ai activitate intensă. Altfel, organismul va transforma acea cantitate mare de energie în depozite de grăsimi intestetice și nesănătoase.

Seara sau după o activitate fizică intensă, mâncați proteine, fiindcă sunt descompuse mai greu de organism, procesul metabolic în sine necesitând o cantitate mai mare de energie și eliberând treptat energia rezultată, plus că aminoacizii sunt folosiți de corp pentru a reconstrui și a mări masa musculară.

3. Desertul, cea mai proastă idee

Și este un obicei răspândit peste tot pe planetă. Cum ziceam, combinațiile proaste sunt, de fapt, cele care creează cele mai mari probleme. Desertul, fie că vorbim despre fructe sau altceva, trebuie mâncat separat, ca una dintre cele 2 gustări din program, la distanță de 2 ore de orice altă masă.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.

One thought on “Top 3 greșeli de nutriție despre care nu știai că te îngrașă

Comments are closed.