Cum am slăbit eu și programul pe care îl recomand

Vă voi povesti cum am slăbit eu și cum recomand altora să o facă. Nu, nu sunt unul și același lucru. :)) Am învățat multe între timp și am realizat ce greșeli am făcut, greșeli care au făcut procesul mai lung și au întârziat anumite rezultate. Dar tocmai de asta am făcut acest blog, pentru ca alții să nu repete erorile mele ci, eventual, să descopere altele și să evoluăm împreună. 🙂 Așadar, mai întâi,

Cum am slăbit eu

Acum 5 ani aveam vreo 10 kg în plus. N-am fost niciodată grasă, ci pufoasă dar am o conformație cu fund proeminent ceea ce mă face să am un aspect de îndesată. Bineînțeles că există persoane cărora le plăcea mai mult cum arătam atunci. Gusturile sunt diverse. Eu, însă, prefer siluetele zvelte, suple și tonifiate.

img_4092

Nu am slăbit făcând mișcare, asta e prima greșeală pe care n-aș repeta-o. Am dat jos primele 6 kg cam în 4 luni, pur și simplu renunțând la câteva obiceiuri alimentare proaste și curățându-mi puțin dieta. Nu suficient, însă. M-am apucat de asta din întâmplare, ca să susțin o prietenă care avea de slăbit mult mai mult, ceea ce este greu și necesită suportul celor din jur. Nu mâncam chiar ca ea dar nu voiam să-i fac poftă, deci viața mai complicată când ea ducea o luptă grea și care te consumă mult psihologic.

Partea cea mai bună, însă, a fost că m-am apucat să mă documentez, ca să mă asigur că ea nu-și pune sănătatea în pericol. Nu trebuie să glumim cu dietele. Pot produce probleme metabolice greu de remediat ulterior. Așa am aflat câteva lucruri de bază despre nutriție.

După vreun an, m-am decis să mă apuc de făcut mișcare. O dată fiindcă aveam dureri de mușchi și de spate, din cauza stilului de viață sedentar, apoi fiindcă nu-mi plăcea că trupul meu nu avea un aspect tonifiat și nici nu mi-am dorit vreodată să fiu un sac de oase.

2011

2011

Și m-am pus iar pe documentat, fiindcă de dus la sală nici nu se punea problema. N-aveam nici timp și nici bani de dat pe asta, plus că-s ambițioasă și nu-mi place să mă fac de râs de față cu lumea. 🙂 Și am început ușor, ușor să mă antrenez acasă.

După încă vreun an, eram nemulțumită fiindcă rezultate erau dar nu chiar la nivelul la care mi-aș fi dorit. M-am pus iar pe citit și am aflat alte greșeli pe care le făceam în alimentație, plus mi-am complicat antrenamentele, orientându-le spre obiectivele pe care le aveam.

Asta este povestea pe scurt. Nu o să mă dau rotundă și să vă spun că a fost ușor. N-am fost niciodată o sportivă și aș fi râs dacă cineva îmi spunea că voi găsi atât de multă plăcere în antrenamente. Am descoperit, însă, ce-mi place și sunt convinsă că există un sport pentru fiecare. În cazul meu, este vorba despre MMA. E adevărat că mi-a plăcut boxul de mică și că am crescut cu seria Rocky. Pentru asta trebuie să-i mulțumesc bunicului meu. 🙂 Deci ar fi trebuit să-mi dau seama că-mi va plăcea.

mma

Acum să trecem la ce recomand, cu lucrurile pe care le știu acum și cu experiența greșelilor și frustrărilor prin care am trecut eu.

Programul meu în 8 pași pentru o transformare spectaculoasă

1. Ia decizia și fixează-ți ținte

Este pasul cel mai important. Să-ți schimbi viața nu este o decizie ușoară. Necesită disciplină și determinare.

Fă-ți poză când începi și pune-o undeva la vedere și apoi, la intervale regulate, pozează-te iar, pentru a monitoriza efectele. Îți va fi mai ușor să te motivezi. Nu arunca niciodată prima poză ca să știi mereu unde nu vrei să te mai întorci vreodată.

Fixează-ți ținte și oferă-ți recompense odată ce le-ai atins. Prăjitura preferată sau ceva ce ți-ai dorit mult să-ți cumperi după o lună de program susținut sau după ce ai dat jos X kg. Iarăși, e chestie de decizie personală.

E important să te cunoști, să te evaluezi corect și să știi cum să te motivezi. Este, poate, cel mai important pentru a putea reuși în orice îți propui în viață, nu doar în legătură cu acest program.

2. Fă-ți planul și ține-te de el

Evaluează-te din punct de vedere al voinței, fixează-ți un program cu care crezi că te-ai putea obișnui pe termen lung și ține-te de el! Indiferent cât de obosit(ă), ocupat(ă) ești sau cât de tare te-ar durea atunci când vei avea febră musculară.

Poți să-ți fixezi să faci doar în timpul săptămânii și să iei pauză tot weekend-ul, să faci o zi da una nu sau orice altă variantă. Eu am ales să fac antrenamente zilnice fiindcă sunt o persoană leneșă iar un ritm susținut nu mă lasă să mă obișnuiesc cu leneveala. Dar a fost o alegere personală. Fiecare își cunoaște caracterul.

3. Curăță-ți dieta

Trebuie să începi să mănânci deștept ca să ai energie și să-ți maximizezi rezultatele. Plus că, în cazul abdomenului, de exemplu, dieta este extrem de importantă. Tot ce trebuie să știi despre ceea ce numesc eu mâncat deștept am rezumat într-o serie de articole pe care denumit-o “ABC-ul nutriției deștepte”. Sunt 4 postări pe care le găsiți AICI, AICI, AICI și AICI.

4. Hidratează constant

Este esențială pentru organism chiar dacă nu faceți sport sau nu decideți să mâncați corect. Poate că ar fi trebuit să fie primul punct al acestui program. Trebuie să beți cam 2-2.5 litri de apă sau ceai pe zi. Câte puțin și constant.

5. Mărește-ți rezistența

Și, totodată, slăbește. Cu exerciții de tip cardio: alergat, urcat scările în ritm alert, sărit coarda. Sau, dacă nu vrei să ieși din casă, poți face exercițiile din clipul următor.

6. Sculptează-te

Cu exerciții funcționale cu propria greutate. E important să lucrezi toți mușchii. Iată și un exemplu de antrenament complet.

Desigur că poți adăuga exerciții specifice pentru anumite grupe de mușchi, de exemplu fund, abdomen, picioare, brațe etc, dacă vrei să-ți lucrezi mai mult anumite părți ale corpului. Am dat și eu mai multe exemple care pot fi găsite în meniul blogului, la categoria “Programul meu de mișcare” și pe canalul meu de YouTube.

7. Mărește-ți flexibilitatea

Tot cu exerciții specifice, adică de stretching. Articulațiile și mușchii cu flexibilitate mare te vor ajuta să-ți menții agilitatea, deci tinerețea, mai mult timp. Exemplu de astfel de exerciții, pentru începători, în următorul filmuleț.

Atenție, se fac după antrenament fiindcă musculatura trebuie să fie bine încălzită altfel riști să te accidentezi. Pentru rezultate mai rapide, pot fi făcute de mai multe ori pe zi însă trebuie mai întâi să te încălzești cu exercițiile din clipul de la punctul 5.

8. Odihnește-te corespunzător

Odihna este, de asemenea, esențială pentru organism. Este timpul în care acesta se reface. Altfel apar probleme și dezechilibre majore. Un adult ar trebui să doarmă 6-8 ore pe noapte, ideal între orele 22 și 6 dimineața.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.

2 thoughts on “Cum am slăbit eu și programul pe care îl recomand

  1. Multumesc mult ptr tot ce postati.Am 67 kg,170cm,45 ani si f lenesa in ultima vreme.Sper sa mi fie de folos toate sfaturile dumneavoastra.Trebuie sa ma motiveze ceva iar faza cu poza….da,cred ca va da roade!

Comments are closed.