Bineînțeles că dieta influențează foarte mult și activitatea cerebrală. Creierul se află tot în corpul nostru, este irigat cu sânge, cel responsabil pentru transportul nutrienților la fiecare organ și celulă deci și la creier. Și, la fel ca orice alt organ, și creierul are nevoie de nutrienți pentru a funcționa în parametri normali.
Capacitatea de concentrare, memoria, viteza de reacție depind foarte mult de starea de sănătate și de carențele de nutrienți din organism. Şi, în primul rând, creierul are nevoie de grăsimi, sănătoase desigur, pentru că, anatomic vorbind, acesta este alcătuit în proporţie de 60% din… grăsimi.
1. Sursele de grăsimi sănătoase
Peştii oceanici, somon, ton, sardine dar şi fructele de mare, toată gama de nuci (nuci, alune, caju, migdale etc), untul de arahide/migdale, semințele de soia, in, cânepă şi uleiurile din ele, uleiul de măsline extravirgin, avocado.
2. Sursele de potasiu şi magneziu
Nutrienţi esenţiali pentru activitatea cerebrală, la fel şi complexul de vitamine B, potasiul, în special, este responsabil pentru transportul oxigenului la creier. Şi aici avem bananele, pepenele galben, kiwi, caise, sfecla de orice fel, cartofii roşii, morcovii, varza, conopida, fasolea, peştele şi carnea de porc.
3. Sursele de antioxidanţi
Iar aici cele mai importante sunt fructele roşii, adică toată gama de fructe de pădure, căpşuni etc, dar şi merele, portocalele, prunele, broccoli, spanac, ciocolată neagră.
4. Sursele de proteine
Da, creierul are nevoie de proteine şi, contrar adepţilor vegetarianismului, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, în care eu am încredere deplină, spune că proteinele de origine animală nu trebuie eliminate din alimentaţie. O listă cu cele mai bune surse de proteine, atât vegetale cât şi animale, găsiţi AICI.
Multumim mult pentru sfaturi atat de utile noua. Ca de obicei de altfel!
Multumesc mult 🙂