Câte persoane nu ați auzit plângându-se că au metabolism lent și de asta nu pot slăbi? E adevărat că, în cazul unor persoane, arderile sunt mai slabe așa că organismul nu consumă caloriile ci le acumulează sub formă de grăsime. Și există o serie de factori care încetinesc procesele metabolice dar există și soluții de intensificare a acestora.
Să începem mai întâi cu problema:8 factori care încetinesc metabolismul
1. Genetica
Unele persoane pur și simplu nu sunt prea norocoase de la natură și au arderi mai slabe. Acestea pur și simplu trebuie să muncească ceva mai mult și să fie mai atente la diete. Ajungem imediat și la soluții.
2. Vârsta
Odată cu înaintarea în vârstă, toate procesele din organism se încetinesc. Asta, împreună cu scăderea masei musculare care, de asemenea, vine odată cu îmbătrânirea, au ca rezultat un metabolism mai lent. Așa că nu mai puteți avea același stil de viață ca la 20 de ani, pe măsură ce… vă maturizați. 🙂
3. Stresul
Există persoane care, în condiții de stres, se îngrașă, chiar dacă nu mănâncă mai mult. Explicația științifică ar fi că stresul este corelat cu eliberarea de cortizol, hormon aflat în strânsă legătură cu procesele metabolice. Primul lucru pe care-l puteți face este să încercați să eliminați factorii de stres. Știu, e simplu de zis. 🙂
4. Hormonii
Dezechilibrele hormonale pot fi cauza metabolismului lent, în special a testosteronului, al cărui nivel oricum scade odată cu înaintarea în vârstă. Despre cortizol am vorbit la punctul anterior iar disfuncțiile glandei tiroide, de asemenea, au influență asupra arderilor.
5. Lipsa de somn
Am spus de nenumărate ori în articole anterioare că somnul este esențial pentru un adult sănătos și cu atât mai mult dacă vrei să slăbești. Privat de somn, și mă refer la somn de calitate, organismul intră în stare de avarie și începe să-și ia măsuri. Plus că lipsa odihnei crește rezistența la insulină, una dintre cauzele obezității.
Un adult este recomandat să doarmă 7-8 ore pe noapte, de preferință în intervalul orar 22-6. Dacă aveți probleme cu somnul, iată câteva alimente care vă vor ajuta, în articolul pe care îl găsiți AICI.
6. Dieta dezechilibrată sau curele drastice de slăbire
O dietă bogată în grăsimi nesănătoase, deshidratarea sau curele drastice de slăbire, toate duc la încetinirea proceselor metabolice. Deci primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă curățați alimentația. Găsiți pe acest blog numeroase articole care vă vor ajuta. Puteți începe cu lista mea de alimente și reguli, de AICI.
Dacă vreți să slăbiți, cântăriți bine metoda prin care alegeți să faceți asta pentru că e foarte probabil să vă faceți mai mult rău decât bine. Regulile pentru slăbit sănătos pe care le recomand eu le puteți citi AICI.
De asemenea, hidratarea este esențială pentru organism pentru că, așa cum am mai spus de 1.000 de ori și o mai spun încă o dată pentru că este foarte important, fiecare celulă a corpului nostru are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. Dar cum “să bei lichide” nu e totuna cu “a te hidrata”, vă recomand să citiți AICI articolul despre băuturi și modul în care trebuie consumate fiecare.
7. Diverse boli sau medicații
Este vorba despre disfuncții ale glandei tiroide, despre care am mai vorbit mai sus, și despre boli metabolice. Iar aici vă poate ajuta doar doctorul. În plus, multe medicamente antidepresive au ca efect încetinirea proceselor metabolice. De asta este extraordinar de important să nu luați niciun medicament decât dacă este prescris de medic.
8. Lipsa de mișcare
Înainte, însă, de a da vina pe oricare dintre factorii de mai sus, trebuie să vă faceți o autoevaluare sinceră a stilului de viață, dacă nu cumva vă îndopați și nu faceți deloc mișcare.
Lipsa mișcării în sine duce la încetinirea arderilor dar ea vine și cu scădere a masei musculare. Masa musculară consumă mai multă energie. Asta e clar. Lipsa ei e logic la ce duce.
Soluții pentru intensificarea arderilor
Slavă Domnului, există metode de stimulare a metabolismului. Unele țin de dietă, altele de exerciții specifice, altele de stilul de viață. Am detaliat 5 dintre ele în articolul pe care îl găsiți AICI.
Buna, Andreea!
Am descoperit blogul tau de curand, interesante materialele si la obiect, folositoare chiar daca nu esti nutritionist de profesie. Cred ca poti sa te foloseste de jobul tau din viata de zi cu zi/ notorietate pentru a influenta in bine cat mai multe persoane.
In ultima vreme pe Facebook si pe retelele sociale in general, mi-au vazut ochii numai tampenii de genul “scapa de burta in 7 zile”, cum sa iti cumpari nu stiu ce pantofi minune pe care ii pui in picioare si se topeste grasimea in mod fantastic, pastile de slabit tot asa miraculoase…
Fara un regim echilibrat si fara transpiratie nu poti arata ca manechinul, eventual sa ai si o stare buna de sanatate.
Bafta in continuare! La cat mai multe materiale.
PS: m-ai inspirat cu acest site si ti-am urmat exemplu intr-un blog combo: dantura buna+alimentatie corecta.
https://portaparatdentar.wordpress.com/2016/07/11/stii-ce-ai-in-farfurie/
poti sa stergi link-ul la moderarea comentariului, e cu titlu de prezentare pentru tine 🙂