Ce și când să mănânci seara ca să nu te îngrași și să nu ți se facă foame peste noapte. Exemplu de meniu pentru cină

Deși nutriționiștii insistă că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, programul încărcat și plăcerea de te recrea la un restaurant fac din cină, pentru mulți, un moment foarte important. Este însă masa la care trebuie să fii cel mai atent(ă) pentru că-ți poate afecta cel mai tare silueta.

Când se ia cina

Nu îți voi da o oră fixă, celebra ora 18, pentru că o consider irelevantă. Îți spun că ar trebui să mănânci ultima dată cu 4-5 ore înainte de culcare. Depinde și cât mănânci, desigur. Dacă nu reușești să te sincronizezi și ți se mai face foame aproape de culcare, bea apă. În cele mai multe cazuri funcționează. Dacă totuși nu-ți trece foamea și nu poți să adormi, am scris un articol, pe care îl găsești AICI, cu alimentele pe care le poți mânca noaptea când ți se face foame.

Nu te îndopa

Cina trebuie să fie o masă ușoară pentru că urmează să te odihnești și nu mai ai cine știe ce activitate. Pe lângă faptul că nu mai ai pe ce să consumi caloriile respective, nici nu vei avea un somn liniștit dacă organismul este ocupat cu digestia. Plus că îți va accentua sforăitul, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Mănâncă exact atât cât să te saturi. Avantajul în plus va fi că te vei trezi înfometat(ă) dimineața și vei lua un mic dejun așa cum trebuie: consistent adică. Și mănâncă încet. Vei observa că te vei sătura cu mai puține alimente.

sursa: eatthis.com

sursa: eatthis.com

Ce să mănânci la cină

Cât mai simplu. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, în cartea sa “Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm”,  spune că la cină n-ar trebui să lipsească proteinele animale, dar din carne slabă de preferință pește, și legumele. Nu e bine să mâncați grăsimi, brânzeturi, amidonoase sau carne grasă pentru că sunt greu de digerat și organismul le va stoca sub formă de țesut adipos. Mai simplu: vă îngrășați.

De asemenea, nu prea au ce să caute supele la cină. Sau, oricum, să nu fie din carne. Explicația doctorului Menci este că acestea pot declanșa pusee nocturne de tensiune.

Nici alcoolul nu este indicat seara. Dacă totuși vă place, alegeți vinul roșu. 150 de ml femeile, 300 de ml bărbații.

Exemple de meniu pentru cină, de la profesorul Mencinicopschi:

Varianta 1

 • 100 g de peşte gras: somon, cod, macrou, sardină, păstrăv, hering, ton
 • legume verzi
 • apă minerală naturală plată

Varianta 2

 • 100 g de fructe de mare (creveţi, caracatiţă, langustă, homar, scoici, calamar), fierte, asezonate cu sos din ulei de măsline extravirgin şi condimentat cu usturoi, suc de lămâie
 • garnitură de năut, bob, hrişcă, mazăre
 • apă minerală naturală plată cu suc de lămâie

10 thoughts on “Ce și când să mănânci seara ca să nu te îngrași și să nu ți se facă foame peste noapte. Exemplu de meniu pentru cină

 1. Eeee, incet, incet se face orice schimbare. Si nu e militarie. Sunt permise si excepții 🙂 multumesc mult 🙂

 2. Decat sa mananci iaurt cu fructe din comerț, mai bine mananci iaurt simplu degresat la care adaugi fructe. Daca mai sunt si de pădure, e ok

 3. Eu seara obisnuiesc sa maninc supa, de ce nu e bine? e lichid. M-am lasat de fumat si am pus pe mine 5 kg, ce ma sfatuiti sa fac?

 4. Asa cum am explicat si in articol, supele la cina pot duce la pusee nocturne de tensiune. Supele din carne, ca si ciorbele, conțin cantități mari de aminoacizi care pot duce la creșterea tensiunii arteriale. In primul rând sa va apucați de miscare si sa va construiți dieta dupa regulile descrise aici, in mai multe articole. Evident ca le recomand din moment ce le-am scris. Daca problema e ca înlocuiți fumatul cu mâncare, eu, cand m-am lasat de fumat, am rezolvat problema cu morcovi. De cate ori imi venea sa ronțăi ceva sau sa fumez, mâncam morcovi. Aveam morcovi mici, fiindca sunt mai dulci, curățati la mine. Avantajul e ca, dupa o vreme, oricât de dulci ar fi vi se vor părea amari si nu-i veți mai putea mânca nici pe aia :))) inclusiv cand ma așezăm la film, imi luam Punguța cu morcovi in loc de țigări sau popcorn :)) sunt si f sănătoși din multe puncte de vedere 🙂

 5. Clar nu iaurt cu fructe din comert …Iaurt simplu la care adaug eu fructe( de sezon de obicei).Iar combinatia de iaurt cu fructe de padure congelate e minunata,cel putin pe caldurile astea:).

Comments are closed.