8 lucruri esențiale pe care trebuie să le faci când e caniculă

A venit, în sfârșit, vara. Eu, una, mă bucur enorm fiindcă e anotimpul meu preferat și iubesc să stau la soare. A venit vara dar a venit și canicula și, la temperaturi ridicate, trebuie să avem grijă de organismul nostru. Nu-l putem trata ca-n condiții normale. Există câteva reguli, pe care le-am învățat de la doctor Menci desigur :), care trebuie respectate în această perioadă pentru ca organismul să fie menținut hidratat și bine mineralizat, pentru că, la temperaturi ridicate, corpul nu pierde doar multă apă ci și minerale esențiale. Astfel se poate ajunge ușor la anemie și chiar la leșin.

MARE

Așadar, iată 8 lucruri pe care trebuie să le faci ca să te menții sănătos pe timp de caniculă:

1. Hidratează-te eficient

Așa cum am mai spus, să bei nu înseamnă că te și hidratezi. În primul rând, trebuie să crești cantitatea de lichide. Dacă în mod normal trebuie să bei 2 litri de apă, pe vreme caniculară trebuie să ajungi până la 3-4 litri. Dacă mai faci și mișcare, chiar mai mult de atât.

Bea apă constat, nu o cantitate mare când ți-e sete. Cam la jumătate de oră bea apă, poate fi și carbogazoasă. Bea-o încet, cu înghițituri mici și profesorul Mencinicopschi spune că e foarte important să o plimbi în gură înainte de a o înghiți, ca să se amestece cu salivă. Neapărat apa să fie minerală. Adică nu beți apă de la robinet, chiar dacă e fiartă. Apă minerală plată, pentru a compensa pierderea de minerale din această perioadă.

Nu e bine să bei lichide reci sau cu gheață. Deci nici apa. Cea mai indicată este temperatura camerei.

Ceaiurile calde sunt foarte bune în această perioadă pentru că ajută procesul de termoreglare a organismului.

2. Renunță, dacă poți, la cafea

Pentru că te deshidratează. Sau măcar redu cantitatea, dacă nu poți renunța. Și, neaparat, bea un pahar de apă lângă cafea.

3. Evită alcoolul

Știi deja, cu siguranță, că nu e bine să bei alcool pe timp canicular. Se poate chiar la infarct sau accident vascular.

4. Fără mâncăruri grase

Evitați prăjelile, mâncarea gătită, cele de tip pane iar dacă nu puteți renunța la ciorbă, alegeți-le pe cele acre de legume, fără carne sau amidonoase gen cartofi sau orez, sau o supă slabă de pui. Mâncați multe legume proaspete.

5. Mâncați mult pește bogat în Omega 3

Și în această perioadă organismul nostru are nevoie de grăsimile bune. Somonul este cea mai bună sursă de grăsimi esențiale Omega 3, cu multiple beneficii pentru sănătate.

6. Mâncați mult în prima parte a zilei și mai puțin seara

În această perioadă este mai important ca oricând să consumați cea mai mare parte a alimentelor în prima parte a zilei și mai puțin în a doua sau seara, când ar trebui să vă axați pe salate doar din legume sau carne slabă/pește sau fructe.

La micul dejun este indicat să mâncați ouă sau cereale integrale și iaurt, pentru a-i asigura organismului nutrieții esențiali de care are nevoie acum mai mult ca oricând.

7. Fructele sunt bune dar nu în exces

Fructele îngrașă, nu trebuie să uitați asta. Plus că pot genera o stare de disconfort dacă sunt consumate în exces. De asta este esențial să vă cunoașteți foarte bine organismul și să mâncați numai acele fructe pe care le tolerați bine.

Atenție la struguri. Conțin multă zaharoză. Nu spune nimeni să-i eliminați complet ci doar să-i mâncați cu măsură.

Fructele se consumă la distanță de 2 ore față de masă, nu uitați asta.

8. Faceți mișcare

Dar dimineața sau seara, în niciun caz în intervalul orar 11-17. Este, totuși, esențial să faceți mișcare și în această perioadă. Atenție, însă, să vă hidratați corespunzător.