Și aici nu mă refer la siluetă sau la a avea un abdomen cu pătrățele și fără pic de grăsime. Unele alimente sunt pur și simplu nocive pentru sănătate. Avantajul este că există echivalente sănătoase pentru ele, de multe ori chiar mai gustoase deci nu vorbesc despre un sacrificiu uriaș.
1. Margarină
A existat o adevărată nebunie privind consumul de margarină, potențat de moda anti orice aliment de origine animală. De fapt, untul este mai sănătos decât margarina, desigur dacă este mâncat cu măsură, dar cam asta este regula pentru orice. Margarina, însă, conține grăsimi trans care duc la creșterea colesterolului rău și se depun pe artere, lucru care poate duce la probleme vasculare grave.
2. Crenvurști, salamuri și alte feluri de carne procesată
Aceste produse din carne de o calitate inferioară conțin multe lucruri și prea puțină carne. Vorbesc despre nitriți, arome și potențatori de arome artificiali, coloranți și o cantitate imensă de sare. Dacă totuși vă plac, citiți cu mare atenție etichetele. Cumpărați produsele care conțin cât mai puține E-uri și o proporție cât mai mare de carne. În general, salamurile uscate și afumate sunt cele mai sigure. E adevărat că sunt și cele mai scumpe.
3. Produse procesate din brânză
Ideea, în general, este să mâncați cât mai simplu și mai apropiat de ce dă natura. Foarte multe dintre aceste produse nici nu prea au legătură cu brânza, din punct de vedere al compoziției. Sunt pline de aditivi, sare și au un procent enorm de grăsime. Deci în niciun caz să nu le dați copiilor și bătrânilor.
4. Îndulcitori artificiali
Și, desigur, produsele care le conțin. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune că îndulcitorii sintetici dau senzația de dulce dar organismul așteaptă și acele 4 kcal/g pe care le primește odată cu zahărul. Când nu le primește, mecanismul de autoreglare al creierului cere sistemului digestiv să le ia din alte alimente (gen pâine, orez, cartofi) doar că va lua mai mult de atât și va avea și tendința de a face depozite, simțindu-se practic atacat.
Ca să nu mai vorbim despre alte elemente sintetice pe care le conțin și care sunt dăunătoare, unele bănuite ca fiind chiar cancerigene.
Deci băuturile și alimentele ieftine fără zahăr dar cu îndulcitori artificiali pot fi chiar mai nocive decât zahărul și da, îngrașă.
5. Prăjeli
Fie că vorbim despre cartofi sau orice alt aliment, indiferent cât de sănătos ar fi, prin prăjire, este încărcat cu grăsimi nesănătoase care duc la creșterea colesterolului rău și la încărcarea vaselor de sânge până la obturare. Plus că majoritatea uleiurilor, la temperaturi înalte, devin foarte nocive, chiar toxice. Pentru anumite prăjeli, în cadrul anumitor rețete, folosiți uleiuri rezistente la prăjire. Cum ar fi cel de palmier, cocos etc.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.