7 greșeli banale în stilul zilnic de viață care te fac să fii mai obosit(ă) și-ți afectează performanțele. Plus soluții

Foarte des te simți epuizat(ă) și ai senzația că nu-ți ajunge energia pentru toate lucrurile pe care trebuie să le faci într-o zi? Dacă nu vorbim despre o cauză medicală, este foarte probabil ca problema să fie în rutina ta zilnică. Câteva mici schimbări, nici măcar foarte greu de făcut, te pot face să ai energie toată ziua și, deci, să fii mai performant(ă). Vei descoperi că unele lucruri care te obosesc tu le făceai tocmai ca să ai mai multă energie.

sursa: www.franklin.edu

Și toate lucrurile pe care le spun sunt verificabile ușor, existând multe studii medicale pe temă. Nu vorbesc aici despre somnul insuficient, pentru că această concluzie este firească. Deci pornim de la premisa că știi că un adult ar trebui să doarmă 7-8 ore pe noapte, de preferabil de la 10 seara până la 7, 8 dimineața.

7 cauze uzuale pentru oboseală și soluțiile aferente

1. Ești supraponderal(ă)

Pe lângă faptul că orice mișcare, pentru o persoană supraponderală, reprezintă un efort mai mare tocmai pentru că antrenează o greutate mai mare, kilogramele în plus generează și tulburări de somn, adică apnee. Cu alte cuvinte, chiar dacă dormi mult și în intervalele recomandate, te trezești tot obosit(ă). Asta pentru că, în somn, nu respiri normal. Când o persoană suferă de apnee, respirația i se oprește în somn la anumite intervale. În momentul în care respirația se oprește, te și trezești din somn pentru o scurtă perioadă, chiar dacă nu ești conștient(ă) de asta și nici nu-ți mai amintești dimineața. În aceste condiții, nu ai cum să te odihnești. Deci intră la dietă!

2. Consumi în exces cafea sau alte produse care conțin cofeină

În mod paradoxal, deși cofeina te energizează și crește capacitatea de concentrare, în exces crește activitatea cardiacă și tensiunea arterială iar efectul va fi unul contrar. Aici nu mă refer doar la cafea, ci și ciocolată sau alte produse pe bază de cofeină.

3. Ești deshidratat(ă)

Da, partea cu băutul apei revine obsesiv în articolele mele și nici n-are cum să fie altfel. O s-o spun de câte ori am ocazia: fiecare celulă din corpul nostru are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Deshidratarea este principala cauză a oboselii. Inclusiv consumul de cafea duce la deshidratare. Așadar bea multă apă. Am mai zis, eu îmi încep ziua cu o cană de apă de 400 ml, pe stomacul gol.

4. Nu faci mișcare

Ce să vezi?! Mișcarea nu te obosește ci din contra. Sedentarismul afectează funcționarea tuturor organelor. Efortul pentru ele va fi mai mare și, de aici, și oboseala. Dacă te vei documenta, vei vedea că primul sfat al oricărui doctor de combatere a oboselii este să faci mișcare. Nu mai vorbim că ai auzit deja că sportul eliberează endorfinele, așa numitele molecule ale fericirii. 🙂

Deci, faptul că ești obosit(ă) nu este nicidecum un motiv să nu faci mișcare. Ba dimpotrivă… 🙂 La fel, faptul că ai fost sedentar o viață nu e un motiv ca să nu te apuci de mișcare. Ba cum atât mai mult trebuie să te apuci cât mai repede. Încearcă antrenamentul de mai jos, în timp ce te uiți la TV. Nu te încurcă deloc.

Vei vedea în scurt timp că starea ta generală va fi de tot mai bine.

5. Nu te hrănești corespunzător

Fie mânânci prea puțin, ceea ce, în mod logic, duce la oboseală: de unde să ia corpul tău energia de care are nevoie dacă nu i-o dai, sau mănânci prost. O cauză importantă a oboselii este deficitul de vitamine și minerale, în special a vitaminelor D și B12 și a fierului. Femeile ar trebui să ia suplimente sau să-și îmbogățească dieta cu alimente care conțin fier în timpul menstruației. Lipsa fierului provoacă anemia, un termen care-ți este deja familiar și pe care-l legi, chiar și fără să ai cunoștințe medicale, cu oboseala. Alimente bogate în fier: carne slabă, ficat, pătrunjel, spanac, fasole, cereale.

De asemenea, nu doar că nu sări peste micul dejun, ci ai grijă să fie consistent: proteine și carbohidrați buni, adică din cereale integrale, năut, cartofi, de preferință dulci, în niciun caz prăjiți. 🙂 Micul dejun trebuie să-ți dea energie pentru ziua pe care o ai în față. Și, în loc să mănânci prostioare din când în când, mai bine ia 3 mese bune și sănătoase.

6. Dietă prea bogată în zahăr

Probabil știi deja că diabetul vine și cu stare de epuizare. Deci nu te vei mira când spun că un consum ridicat de zahăr este o cauză importantă a lipsei de energie.

7. Suferi de alergii, intoleranță la lactoză sau gluten

Sunt mulți medici care sunt de părere că sensibilitatea alimentară este vinovată de epuizare. Intoleranța la lactoză provoacă deshidratare, despre care am vorbit deja. Despre intoleranța la gluten nu se știu extraordinar de multe lucruri, însă este celebru exemplul campionului din tenis, Novak Djokovic, și a felului în care intoleranța la gluten i-a afectat performanțele. A și scris o carte pe temă în care a povestit cum și-a schimbat dieta. Cât despre rezultate, în cazul său sunt de notorietate. 🙂 Așa că nu exclude și această posibilitate, mai ales dacă sesizezi și alte semne de intoleranță alimentară.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.