Grăsimea din jurul taliei – 3 pericole pentru sănătate și cum să scapi de ea fără cure drastice sau să mergi la sală

Odată cu această criză a coronavirusului, o atenție deosebită a fost atrasă de medici și asupra pericolelor pe care le prezintă pentru sănătate greutatea excesivă. Iar, dacă ați urmărit specialiștii, ați văzut că aceștia subliniază că îngrijorările nu trebuie să apară dacă ai ajuns obez și te rostogolești. Grăsimea în exces duce la probleme circulatorii, de inimă, boli metabolice, probleme cu sistemul osos șamd. Iar primul semn de pericol este grăsimea de pe abdomen, așa-numiții colăcei. De ce? Fiindcă aceasta indică grăsime în jurul organelor vitale plus că grăsimea viscerală, spune prof. Mencinicopschi. provoacă și modificări hormonale. Practic, organele sunt sufocate de grăsime, ca-n figura de mai jos.

 

sursa: return2health.net

De fapt, există două tipuri de grăsime în această zonă: cea subcutanată, care acoperă mușchii abdominali, adică pătrățelele, și grăsimea viscerală, din interior, care în care ajung să înoate organele și care face burta să fie bombată și tare, ca un balon imens peste centura pantalonilor. Fiecare dintre ele este periculoasă pentru sănătate.

3 pericole ale grăsimii abdominale pentru sănătate

1. Îngreunează activitatea ficatului

În primul rând pentru că secretă în mod constant substanțe inframatorii și hormoni care îngreunează funcția de detoxifiere a ficatului. În plus, aceasta este asociată cu așa numitul ficat gras, adică steatoză. Nu mai vorbim că, odată cu vârsta, toate acestea se asociază cu o încetinire a proceselor metabolice, lucru care solicită în plus ficatul.

2. Crește riscul de diabet

Secretă o proteină, RB4, care crește rezistența organismului la insulină, acesta nu mai răspunde corespunzător la funcția pancreasului care începe să secrete și mai multă insulină, insulina nu mai poate controla glicemia, adică nivelul zahărului din sânge. Acesta este mecanismul, explicat cât mai simplist.

3. Crește riscul de boli cardio-vasculare

Toate lucrurile pe care le-am explicat la punctele anterioare au efecte asupra inimii și a vaselor de sânge. Este inevitabil, funcțiile organismului fiind interconectate. În plus, grăsimea viscerală secretă o proteină care comprimă vasele de sânge, lucru care provoacă hipertensiune.

Pe de altă parte, grăsimea abdominală indică o dietă proastă, bogată în grăsimi nesănătoase care se traduce, pe lângă colăcei în jurul taliei, și prin creșterea colesterolului și depunerea pe pereții vaselor de sânge. Lucru care este la fel de periculos pentru sănătate ca fumatul. Asta pentru că, probabil, mulți stau liniștiți că, dacă nu fumează, atunci trăiesc sănătos. Lucrurile sunt mult mai complexe de atât.

Ce puteți face ca să scăpați de grăsimea abdominală

1. Curățați-vă dieta

Este extraordinar de importantă în cazul grăsimii abdominale. După o anumită vârstă, este practic imposibil să aveți o talie fără grăsime fără o dietă adecvată. La ce trebuie să renunțați și ce alimente vă ajută să scăpați de grăsimea abdominală găsiți pe larg AICI.

2. Renunțați la alcool, fumat și alte obiceiuri toxice

Toate acestea favorizează acumularea grăsimii în jurul taliei și a celei viscerale. Mai ales alcoolul care vine cu aport caloric uriaș plus că stimulează pofta de mâncare.

3. Faceți mișcare

Indiferent cât de slabi sunteți, dacă aveți grăsime în jurul taliei înseamnă că trebuie să mai slăbiți. Mișcarea, însă, nu vă ajută doar să aveți o siluetă frumoasă. Sănătatea, în special, a sistemului cardio-vascular depinde de asta.

Pentru a slăbi, trebuie să faceți antrenamente de tip cardio: alergat, sărit coarda, urcat scări în ritm alert. Dacă nu vreți să ieșiți din casă, aveți și varianta antrenamentului din clipul de mai jos.

Acestea, însă, trebuie completate cu exerciții specifice, precum acestea:

Atenție, însă. Abdomenul are nevoie, în permanență, să fie provocat. Adică trebuie mereu schimbat antrenamentul, să nu se obișnuiască și atunci degeaba mai faceți. Găsiți pe canalul meu de YouTube și alte exemple de exerciții. Apoi puteți să combinați exercițiile din diferite antrenamente, în rutine proprii. Folosiți-vă imaginația. 🙂

4. Odihniți-vă

Privarea constantă de somn este o cauză foarte importantă a acumulării grăsimii abdominale. La fel și stresul care duce la acumularea de cortizol care are ca efect direct acumularea de acizi grași liberi în sânge ceea ce duce, iarăși, la creșterea rezistenței organismului la insulină.

Așadar vedeți că nimic din ce facem nu vine fără un cost tradus în sănătate, pe care îl vom plăti mai devreme sau mai târziu, dar sigur îl plătim. Soluția este echilibrul. Desigur că trebuie să ne mai satisfacem și plăcerile, pentru că altfel de ce mai trăim? Măsura, însă, este cheia. Până la urmă, fiecare trebuie să-și evalueze singur avantajele obținute și riscurile, să tragă linie, să-și ia propriile decizii și să-și asume, desigur, și consecințele. Pentru că ele să fiți siguri că vor exista.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.