5 trucuri pentru mesele de Crăciun – cum să le gătești ca să fie gustoase dar și sănătoase și să nu îngrașe

Problema principală cu mesele de sărbători, mai ales Paștele și Crăciunul care durează câte 3 zile, nu e doar cantitatea mai mare de mâncare ci că amestecăm multe alimente. Există, însă, câteva trucuri, atunci când gătiți, care să vă ajute să vă bucurați în continuare de ospețele de sărbători și, în același timp, să nu vă îngrășați, sau nu prea tare:), și nici să nu vă îngreunați digestia, lucru care va avea drept consecință și că vă veți simți rău.

sursa: www.theorganicprepper.ca

Și nu este vorba despre vreun sacrificiu sau ceva foarte complicat. Doar câteva schimbări mici dar cu efecte majore:

 

1. Făină integrală în loc de albă

Este un principiu general pentru făinoase, indiferent că vorbim despre paste, pâine sau alte preparate din făină sau mălai. Variantele foarte procesate ale acestora au încărcătură glicemică mare și sunt golite de calitățile nutritive. Folosiți variantele integrale, deci, sau amestecate cu hrișcă, făină de secară sau alte cereale.

2. Nu zahăr alb ci înlocuitori sănătoși

Zahărul rafinat îngrașă, provoacă creșterea acidității din gură deci și apariția cariilor, spală vitaminele și mineralele din organism, inclusiv din smalțul dinților și provoacă dependență. Iar îndulcitorii sintetici nu sunt o soluție. Dimpotrivă. Explicația dată de profesorul Gheorghe Mencinicopschi este că zahărul are și un aport de 4 kcal/gram. În cazul îndulcitorilor, organismul simte prezența dulcelui și așteaptă și acele calorii. Când nu le găsește, intră în mecanismul de autoapărare și se apucă de făcut depozite. De grăsimi, firește. Plus că mulți dintre ei conțin compuși dăunători pentru sănătate.

Soluția este să folosești zahăr cu măsură, în limita a 3 lingurițe pe zi sau a înlocuitorilor sănătoși: zahăr brut, sucanat, steviozidă, miere. Atenție însă la miere să nu o puneți în lichide fierbinți. La peste 40 de grade Celsius devine toxică.

3. Nu exagera cu prăjelile și folosește uleiul potrivit

Orice aliment, oricât de sănătos, prin prăjire, va fi încărcat cu grăsimi nesănătoase. Așa că evitați prjirea pe cât posibil. În plus, folosiți la gătit uleiuri rezistente la temperaturi înalte. Cum sunt cele exotice. Pentru salate, cel mai indicat este uleiul de măsline extravirgin care este și foarte sănătos, de altfel.

4. Atenție la combinații

Este o parte extraordinar de importantă în nutriție. Alimente care ele, în sine, sunt inofensive, combinate greșit vor duce la îngreunarea digestiei și la îngrășare. De exemplu, nu combinați la aceeași masă mai multe feluri de proteine, gen carne cu brânză sau cu ouă, cartofii se combină doar cu legume, în niciun caz cu proteine sau alte surse de amidon. Cel mai simplu este să studiați tabelul combinațiilor alimentare conceput de doctor Menci.

sursa: www.doctormenci.ro

Clar, concis, mai simplu de atât nu se poate.

5. Nu exagera când gătești legumele

Prin tratament termic excesiv, fructele și legumele își pierd din calitățile nutritive. Cel mai indicat este să le mâncăm crude. Dacă țineți neapărat să le gătiți, faceți-le la grătar sau la abur. Gătirea pelungită la temperaturi de peste 40 de grade Celsius sau în prea multă apă le va goli de nutrienți. La fel, fructele și legumele își pierd mare parte din nutrienți prin deshidratare.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.