De ce ai dureri de spate și 4 lucruri simple pe care oricine le poate face pentru a scăpa de ele

Sedentarismul, în general, este una dintre cauzele majore pentru durerile cervicale și de spate iar lucrurile s-au agravat, desigur, odată cu restricțiile privind pandemia, când toată lumea a început să se miște tot mai puțin. Dacă nu faci nici măcar un minimum de mișcare, să mergi măcar puțin pe jos, iar mai toate activitățile le faci stând în fund, fie acasă pe canapea când te uiți la tv sau în scaunul mașinii, apoi în fața biroului la serviciu, toate acestea se vor traduce în dureri.

sursa: www.spineuniverse.com

Desigur că recomand mereu să facă fiecare măcar un minimum de antrenament acasă. Astăzi, însă, iată 4 lucruri extrem de simple pe care le poate face oricine, fără să presupună mare efort, pentru a preveni și a scăpa de durerile de spate provocate de prea mult stat în poziția de șezut:

1. Întinde-te imediat ce te-ai ridicat din pat dimineața

Este important să nu te ridici brusc din pat. În timpul somnului, organismul își încetinește procesele și se concentrează doar pe refacere. Pentru asta este odihna. Plus că, dacă ai obiceiul de a dormi cam într-o poziție, te vei trezi ușor anchilozat(ă) sau poți avea o senzație de amețeală dacă te ridici brusc și mai ai și o tensiune mai mică, în mod obișnuit.

Așadar, ridică ușor din pat, nu brusc, eventual stai câteva secunde în fund la marginea patului, apoi stai în picioare, ridică mâinile deasupra capului și întinde-te, exact așa cum obișnuiai să faci când erai copil.

2. Fă câteva mișcări simple după ce te-ai trezit

După ce te-ai întins, poți să mergi să te speli pe dinți, să bei apă, să iei micul dejun sau orice alt ritual de dimineață pe care îl ai. După, poți să faci următoarele mișcari sau înainte, imediat după ce te-ai întins. Important este să le faci, nu atât momentul.

Iar mișcările despre care vorbesc sunt următoarele: stai în picioare, cu ele depărtate la nivelul umerilor, cu mâinile în șold și rotește circular bazinul, de la stânga la dreapta, apoi în sens invers. Fă asta timp de un minut sau mai multe, cât vrei, important este să-ți relaxezi mușchii și să-ți pui puțin în mișcare articulațiile.

Apoi, tot cu picioarele depărtate, fă rotiri de brațe. Mai întâi înspre spate, apoi în sens invers. Apoi, cu brațele întinse în lateral, tragele cât poți de mult înspre spate, apui adu-le în față și repetă, la fel, timp de un minut sau până te plictisești. Îți vei dezmorți mușchii spatelui.

Fă, apoi, și câteva fandări și genuflexiuni. Am pus, astfel, în mișcare sângele mai în tot corpul.

3. Un exercițiu de 50 de secunde

Rutina de dimineață ar trebui să mai includă încă un exercițiu simplu: 50 de secunde în care să stai în planșă, nemișcat(ă), ca-n poza de mai jos.

Aici, foarte important este ca poziția să fie corectă. Adică tot corpul să fie încordat, toți mușchii, în special abdomenul. Ca să fiți siguri că faceți asta, sugeți burta, cum se spune vulgar. Dacă îl faceți corect, acest exercițiu vă va lucra absolut toți mușchii, în special cei abdominali, vă va ajuta să vă corectați postura și să scăpați de durerile de spate cauzate de statul prea mult pe scaun și-n poziții deficitare.

4. Câteva exerciții simple seara sau pe parcursul zilei

Este o rutină simplă și rapidă, cu exerciții care combat durerile de spate și care poate fi făcută oricând pe parcursul zilei sau seara dar care vă va ajuta enorm. Iată tutorialul video:

Nici măcar nu e mare lucru. Iar dacă ați prins gustul, puteți încerca să faceți și alte antrenamente acasă. 🙂 Găsiți destule pe acest blog, în categoria “Programul meu de mișcare”, sau pe canalul meu de YouTube. Și nu numai: e plin internetul de exerciții, nu trebuie decât să vreți să le faceți. 🙂

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.