Cum se consumă CORECT cartofii ca să nu îngrașe ba chiar să te ajute să slăbești

“Cartofii îngrașă” este una dintre cele mai răspândite idei legate de nutriție. După părerea mea, este printre cele mai nedreptățite alimente de nebunia dietelor și a mâncatului sănătos. Și asta pentru că, de fapt, este un aliment foarte valoros.

Problema cu el a apărut, cred eu, pentru că bucătăria modernă, și nu mă refer doar la cea românească, a împământenit numai obiceiuri nesănătoase în ceea ce-l privește. Explicația am aflat-o de la profesorul Mencinicopschi și anume: cartofii conțin mult amidon care nu este digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de PH ca proteinele de origine animală. Deci, în primul rând, nu trebuie mâncați ca garnitură pentru carne. Vedeți deja care este problema. 🙂 În mentalul colectiv, cartoful este întipărit fix ca garnitură pentru carne. Așadar, aceasta este prima greșeală.

sursa: pinterest.com

A doua este combinarea cu pâinea. Nici cu alte produse făinoase deci nici paste. Singurele combinații corecte pentru cartof sunt cu legume: fierte, gratinate, salate.

A treia greșeală enormă, și asta știu că mulți nu vor să audă, este să-i mănânci prăjiți în ulei. Înțelegeți acum de unde renumele prost al cartofului. 🙂

Dacă, însă, știi cum să-i mănânci, cartofii nu numai că nu te îngrașă dar chiar te ajută să slăbești! Așadar…

Cum se consumă corect cartofii

Fierți sau copți ÎN COAJĂ, și asta pentru că aproape jumătate din nutrienți se află în aceasta. Iar cei mai indicați sunt cei roșii cu coajă subțire. Cartofi noi adică. Preparați așa, 100 de grame de cartofi conțin cam 80 de calorii. Dacă o prăjești, aceeași cantitate conține până la 400 de calorii! Deci diferență enormă. Așadar, cartofii copți sau fierți nu îngrașă.

Însă, esențial este ca, după ce i-ai fiert/copt, să-i lași să se răcească. Prin procesul de fierbere/coacere și apoi răcire, profesorul Mencinicopschi spune că amidonul se transformă în amidon rezistent care se comportă ca o fibră alimentară. Și, ca orice fibră, stimulează procesul de digestie. Adică intensifică arderile, doctor Menci spune că rata metabolismului bazal crește chiar cu 20-30%! Deci cartofii te și ajută să slăbești.

În plus, consumați așa cum v-am spus, în coajă, cartofii devin foarte sățioși, chiar inhibă pofta de mâncare.

Atenție, însă, asta nu înseamnă că de mâine mâncați DOAR cartofi. Am mai zis de 1.000 de ori și o repet: nicio dietă monoaliment nu este sănătoasă.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.